Παρασκευή, 08 Φεβρουαρίου 2019 17:41

Ένα εκατομμύριο ευρώ έκτακτη χρηματοδότηση στο Δήμο για τις ζημιές του “Ζορμπά” σε Μεσσήνη-Πεταλίδι

“ΒΡΟΧΗ” ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΝ 
Ο Δήμος Μεσσήνης μπορεί να είναι θύμα κατακλυσμών, ταυτόχρονα όμως δέχεται και βροχή έκτακτων χρηματοδοτήσεων… Σήμερα ο δήμαρχος, Γιώργος Τσώνης, ανακοίνωσε την έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου του με 1.000.000 ευρώ για την αντιμετώπιση καταστροφών που προξένησε ο κυκλώνας Ζορμπάς τον περασμένο Σεπτέμβρη. Μόλις γυρίσαμε στο γραφείο από τη Μεσσήνη, διαβάσαμε ότι βγήκε μια ακόμη απόφαση, του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, για τη χρηματοδότηση της ΔΕΥΑ Μεσσήνης με 100.000 ευρώ, για έργα με σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων λειψυδρίας. Σημειώνεται ότι λίγες ημέρες προηγουμένως ο Δήμος χρηματοδοτήθηκε με άλλες 300.000 ευρώ επίσης για την αντιμετώπιση καταστροφών από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ παλιότερα χρηματοδοτήθηκε με άλλο 1.000.000 ευρώ για την αποκατάσταση των καταστροφών της θεομηνίας του Σεπτέμβρη 2016…

Ο δήμαρχος κ. Τσώνης ανακοίνωσε ότι χθες επισκέφθηκε τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Παναγιώτη Κορκολή, ο οποίος και του παρουσίασε την απόφαση για την έκτακτη χρηματοδότηση του 1.000.000 ευρώ. Όπως είπε ο δήμαρχος, τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για αποκαταστάσεις ζημιών στις Δημοτικές Ενότητες Μεσσήνης και Πεταλιδίου, οι οποίες άλλωστε έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις πρόσφατες καταστροφές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο κ. Τσώνης ανακοίνωσε ότι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ήδη ξεκίνησε την προετοιμασία των μελετών για τα έργα που θα γίνουν στη Μεσσήνη και το Πεταλίδι, ενώ τη Δευτέρα το μεσημέρι θα συνέλθει το Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να προχωρήσει στην αποδοχή της χρηματοδότησης.

Ο δήμαρχος είπε ότι τα έργα, τόσο του 1.000.000 ευρώ από το υπουργείο Οικονομίας όσο και των 300.000 ευρώ, που εγκρίθηκαν με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, θα προχωρήσουν γρήγορα, γιατί η κήρυξη των Δημοτικών Ενοτήτων Μεσσήνης και Πεταλιδίου επιτρέπει την ανάθεση έργων με “fast track” διαδικασίες.

Σε ό,τι αφορά ωστόσο το παλιότερο 1.000.000 ευρώ, αυτό που είχε εγκριθεί από το υπουργείο Οικονομίας μετά τη θεομηνία του Σεπτέμβρη 2016, ο δήμαρχος Μεσσήνης δεν έδειξε να είναι καθόλου ευχαριστημένος, γιατί οι σχετικές εργασίες έχουν δημοπρατηθεί, έχουν ανατεθεί σε τεχνική εταιρία όμως καθυστερούν αδικαιολόγητα. Η εταιρία είναι η ΚΑΣΤΑΤ. Ο κ. Τσώνης σημείωσε ότι υπάρχει δέσμευση της εταιρίας ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει τα έργα της σε δρόμους στη Νέα Κορώνη, τον Άγιο Ανδρέα, τη Λογγά, το Αχλαδοχώρι και αλλού και πως περιμένει να δει τη συνέπειά της.

Στ.Μ.