Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2019 15:45

Αποχέτευση και βιολογικός Κορώνης, ύδρευση Φιλιατρών στο πρόγραμμα “ΦιλόΔημος”

Κορώνη Κορώνη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 
Η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα “ΦιλόΔημος” για την προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων επεξεργασίας νερού στις πηγές της Πλάτης Φιλιατρών, με 380.000 ευρώ και για την αποχέτευση και τον βιολογικό καθαρισμό της Κορώνης, με 7.825.700 ευρώ, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών...

Συνολικά το πρόγραμμα “ΦιλόΔημος” εντάχθηκαν, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, 90 έργα συνολικού προϋπολογισμού 173.693.580,25 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση για την ύδρευση των Φιλιατρών, το ποσό των 380.000 ευρώ κατανέμεται στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Τριφυλίας ώστε να προχωρήσει το έργο.

Όπως σημειώνει το υπουργείο Εσωτερικών, “οι νέες εντάξεις αφορούν έργα στους τομείς της ύδρευσης, της αποχέτευσης, της αγροτικής οδοποιίας, της αποκατάστασης ΧΑΔΑ, της ανέγερσης και επανάχρησης Δημοτικών κτιρίων, της επισκευή, συντήρησης σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων, της προμήθεια και τοποθέτησης εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών και της κατασκευής, επισκευής και συντήρησης αθλητικών εγκαταστάσεων.

Στα έργα αυτά περιλαμβάνονται και τα πρώτα 21 έργα που εντάσσονται στο Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος», στο πλαίσιο της Πρόσκλησης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας μέσα στις Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας (ΖΔΥΚΠ). Να σημειωθεί ότι μαζί με τα συγκεκριμένα έργα δίνεται η δυνατότητα χρηματοδότησης και δράσεων πρόληψης και προειδοποίησης.

Οι εντάξεις στο «ΦιλόΔημο» μέσα σε οκτώ μήνες, από τις 15 Ιουνίου 2018 έως σήμερα, έχουν ξεπεράσει τα 1,2 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά ο προϋπολογισμός του Προγράμματος που εκκίνησε με 400 εκατ. ευρώ έχει φθάσει ήδη στα 2,026 δισ. ευρώ και αναμένεται να ανέλθει στα 2,3 δισ. ευρώ.

Όπως έχει τονίσει ο κ. Χαρίτσης, το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη μία μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών για να αντιμετωπιστεί η υποχρηματοδότηση των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, που πήρε τεράστιες διαστάσεις στα χρόνια της κρίσης. Με την αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), αλλά και με χρηματοδοτικά Προγράμματα, όπως ο «ΦιλόΔημος Ι» και «ΦιλόΔημος ΙΙ», προχωράμε στην υλοποίηση κρίσιμων έργων υποδομής για τις τοπικές κοινωνίες, που  εκκρεμούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Χρηματοδοτούμε, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους ΟΤΑ, σημαντικά έργα στην ύδρευση, την αποχέτευση, τη διαχείριση απορριμμάτων, αλλά και την αντιπλημμυρική προστασία, όπως είναι τα 21 έργα τα οποία περιλαμβάνονται στις νέες εντάξεις”.