Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2012 02:24

«Ομφαλός» του πολιτισμού της Μεσογειακής Διατροφής αυτές τις μέρες η Κορώνη

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ 
ΑΠΟ ΠΟΛΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΧΩΡΩΝ

Ξεκίνησε χθες και συνεχίζεται σήμερα, με ημερίδα για τον πολιτισμό της ελιάς και της αμπέλου, η Εβδομάδα Μεσογειακής Διατροφής στην Κορώνη του Δήμου Πύλου Νέστορος. Είναι ένας κύκλος εκδηλώσεων στον οποίο συμμετέχουν οι τέσσερις εμβληματικές κοινότητες της Μεσογείου, που έχουν ανακηρυχθεί από την UNESCO εκπρόσωποι της Μεσογειακής Διατροφής ως Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

Οι εμβληματικές κοινότητες είναι η Κορώνη, η Σορία της Ισπανίας, το Σιλέντο της Ιταλίας και η Σεφσαουέν του Μαρόκου.
Η ημερίδα «Πολιτισμός της Ελιάς και της Αμπέλου: Συμβολή, προοπτικές και δίκτυο πόλεων» θα γίνει στο αλσύλλιο της Παναγίας Ελεήστριας και θα ξεκινήσει στις επτά το απόγευμα. Εκτός από τους εκπροσώπους των τεσσάρων εμβληματικών κοινοτήτων, θα λάβουν μέρος παρουσιάζοντας εισηγήσεις εκπρόσωποι του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο διαχειριστής του προγράμματος «Marco Polo System» Pietrangello Petteno, ο πρόεδρος του Δικτύου Ελαιοπαραγωγικών Πόλεων της Μεσογείου Enrico Lupi, ο Σωτήρης Μπόλης, σύμβουλος Τοπικής Ανάπτυξης, και ο Μαρίνος Μπερέτσος, διευθύνων αύμβουλος Αναπτυξιακής Πάρνωνα.
Αύριο, Παρασκευή, θα γίνει ημερίδα για τους τρόπους διάδοσης της Μεσογειακής Διατροφής στις Αφρικανικές Χώρες. Θα συμμετέχουν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γεώργιος Μέργος, ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης Σωτήριος Μουσούρης, o προέδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος Δημήτρης Μανιατάκης, η Βίκυ Πανταζοπούλου, επίτιμη Πρόξενος της Κένυας στην Ελλάδα, επιχειρηματίας, και ο Δημήτρης Μανιάτης, τουριστικός επιχειρηματίας.
Την ίδια ημέρα οι εκπρόσωποι των τεσσάρων εμβληματικών κοινοτήτων θα πραγματοποιήσουν συνάντηση προκειμένου να συζητήσουν τη μέχρι τώρα πορεία των δράσεων και να σχεδιάσουν τις μελλοντικές τους ενέργειες.
Το Σάββατο στην πλατεία του μόλου της Κορώνης θα γίνει η τελετή ονοματοθεσίας των δρόμων, όπως έχει οριστεί και αποφασιστεί από τους εκπροσώπους των τεσσάρων εμβληματικών κοινοτήτων, καθώς επίσης η βράβευση και ο ορισμός του νεαρού πρέσβη της Μεσογειακής Διατροφής, ο οποίος προέκυψε ύστερα από διαγωνισμό έκθεσης των μαθητών της δεύτερης και τρίτης τάξης του Γυμνασίου Κορώνης.
Το βράδυ του Σαββάτου οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με μεγάλη γιορτή στην πλατεία του Δημαρχείου Κορώνης, όπου θα γίνει έκθεση τοπικών προϊόντων, γευσιγνωσία και παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα χορευτικά συγκροτήματα της περιοχής.