Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2019 01:55

Περισσότερες από 1.000 οι φωλιές της θαλάσσιας χελώνας φέτος στον Κυπαρισσιακό!

Περισσότερες από 1.000 οι φωλιές της θαλάσσιας χελώνας φέτος στον Κυπαρισσιακό!

ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ\ 
Σταθερά τα τελευταία χρόνια αναβαθμίζεται η σημασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου και ειδικότερα της παράκτιας ζώνης από το Καλό Νερό μέχρι και την Ελαία, ως περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας. Έτσι και αλλιώς ο Κυπαρισσιακός Κόλπος είναι η δεύτερη σημαντικότερη περιοχή αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας, μετά τη Ζάκυνθο, όμως επειδή αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια η ωοτοκία μεταξύ Καλού Νερού και Ελαίας οι ειδικοί δεν αποκλείουν η δική μας περιοχή στο μέλλον να γίνει η σημαντικότερη. Πάντως τώρα στην παράκτια ζώνη υπάρχουν περισσότερες από χίλιες φωλιές θαλάσσιας χελώνας με τα αυγά τους!...

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο υπεύθυνος του Συλλόγου “Αρχέλων” για τα προγράμματα της θαλάσσιας χελώνας στην περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου, Γιάννης Χαλκιάς, στον ραδιοφωνικό σταθμό “Focus 99,6” και στον Σταύρο Μαρτίνο, στην εκπομπή “Φωνή Βοώντος”, το φετινό πρόγραμμα εξελίσσεται χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα και με επιτυχία, μέχρι τώρα τουλάχιστον. Ανέφερε ότι ο Σύλλογος “Αρχέλων” έχει ξεκινήσει τα προγράμματά του στον Κυπαρισσιακό Κόλπο από το 1983, έχει δηλαδή μεγάλη εμπειρία και γνώση. Σημείωσε ότι τα προγράμματα υλοποιούνται με την υποστήριξη εθελοντών, ξένων και Ελλήνων. Αυτή την περίοδο οι εθελοντές είναι περίπου 30, όσο θα πλησιάζουμε προς το τέλος του Ιούλη και τις αρχές Αυγούστου ο αριθμός αυτός θα αυξάνεται ενώ ο κ. Χαλκιάς ανέφερε ότι όποιος επιθυμεί να προσφέρει και ο ίδιος εθελοντικά τις υπηρεσίες του και να βιώσει αυτή την εμπειρία, μπορεί να ενημερωθεί σχετικά από την ιστοσελίδα του Συλλόγου και να επικοινωνήσει με τον “Αρχέλων”. 

Ο υπεύθυνος του Συλλόγου σημείωσε ότι οι επισκέπτες στην περιοχή, οι λουόμενοι και παραθεριστές, δεν δημιουργούν προβλήματα στις φωλιές και ενημερώνονται σχετικά με την αναπαραγωγή της θαλάσσιας χελώνας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το κυριότερο θέμα, πρόσθεσε ο κ. Χαλκιάς, είναι ο φωτισμός που έρχεται πίσω από την ακτή, από κάποια λάμπα ακόμη και από μια μικρή φωτιά, γιατί μπορεί να αποπροσανατολίσει τα χελωνάκια που μόλις γεννηθούν ξεκινούν να μπουν στη θάλασσα έχοντας ως σημεία για τον προσανατολισμό τους το φως του φεγγαριού και των αστεριών. Οι επισκέπτες, ανέφερε ο υπεύθυνος του Συλλόγου συμμορφώνονται με τις υποδείξεις. 

Ο Σύλλογος “Αρχέλων” στην ευρύτερη περιοχή μας υλοποιεί επίσης προγράμματα για τη θαλάσσια χελώνα στην παραλία Ζάγκα της Κορώνης, καθώς και στο Γύθειο. 

Ο υπεύθυνος του Συλλόγου τόνισε ότι η επιτυχία του προγράμματος στον Κυπαρισσιακό Κόλπο δείχνει ότι ο άνθρωπος, με συγκεκριμένες δραστηριότητες μπορεί να συνυπάρχει με τη θαλάσσια χελώνα και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής. 

Κλείνοντας ο κ. Χαλκιάς σημείωσε ότι οι φυσικοί εχθροί της θαλάσσιας χελώνας είναι πολλοί, γι’ αυτό και από τα 1.000 χελωνάκια επιβιώνουν και φτάνουν τα 20 έτη μόλις το ένα ή τα δύο! Σημείωσε λοιπόν ότι εφόσον τα χελωνάκια έχουν να αντιμετωπίσουν τόσο μεγάλους κινδύνους ας φροντίσει τουλάχιστον ο άνθρωπος να μην δημιουργεί επιπλέον προβλήματα. 

Στ.Μ.