Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2019 13:38

Το Δημ. Σχολείο Κάτω Αμπελοκήπων σε πλατφόρμα Πολιτισμού

Στην πιλοτική εφαρμογή της ευρωπαϊκής πλατφόρμας Πολιτισμού PLUGGY συμμετέχει το Δημοτικό Σχολείο Κάτω Αμπελοκήπων Μεσσηνίας, από 1η έως 31 Αυγούστου, στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, στη Δημητσάνα...

Πρόκειται για μία πλατφόρμα για την προστασία και ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς, η οποία εφαρμόζεται πιλοτικά από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) στο αρκαδικό Μουσείο Υδροκίνησης. Μέσα από αυτήν, οι χρήστες θα έχουν την δυνατότητα να περιηγηθούν και να μοιραστούν ιστορίες τοπικής πολιτισμικής κληρονομιάς, μεταξύ των οποίων και την ιστορία του κτηρίου του Δημοτικού Σχολείου Κάτω Αμπελοκήπων Μεσσηνίας.
Σημειωτέον, ότι το εν λόγω κτήριο, το οποίο λειτούργησε ως Αρχηγείο Εθνικής Αντίστασης Νότιας Μεσσηνίας την περίοδο 1941-44,  πριν από έναν χρόνο χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού «Διατηρητέο Νεώτερο Μνημείο της Ελλάδας» (ΦΕΚ ΑΑΠ 158/31.07.2018). 

Σύμφωνα με το σχετικό Δελτίο Τύπου από το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας:
«Μέσα από την ευρωπαϊκή πλατφόρμα πολιτισμού δίνεται η δυνατότητα στους Ευρωπαίους πολίτες, ακόμα και στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες, να συμμετέχουν ενεργά σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την τοπική πολιτισμική κληρονομιά, διευκολύνοντας ταυτόχρονα και την επαφή τους με την πολιτισμική παραγωγή σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μέσα από τη συνεργασία και την αλληλεπίδραση των χρηστών της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης του PLUGGY, οι πολίτες θα είναι σε θέση να αναπτύξουν μια κοινή πολιτισμική και πνευματική κληρονομιά και να συμμετέχουν στη διαμόρφωση ενός συνολικού ευρωπαϊκού τοπίου πολιτισμού.
Έτσι, σκοπός του PLUGGY είναι η προώθηση της τοπικής και εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και η διασύνδεση, προσφέροντας στους χρήστες υπηρεσίες επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης σε θέματα πολιτισμού».

Περισσότερα για το πρόγραμμα καθώς και για την παρουσία του σχολείου στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα πολιτισμού PLUGGY μπορείτε να δείτε εδώ:
https://beta.pluggy.eu/exhibitions/5c3cc2a98b2206d6b5ad5266/media/view
http://www.piop.gr/el/anakoinoseis/YMY-programma-diminou-07082019.aspx