Τρίτη, 06 Αυγούστου 2019 10:07

Κάστρο Κυπαρισσίας: Αλλάζει η τύχη για το αδικημένο μνημείο της Μεσσηνίας

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΣΤΗΛΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 
Τα χρόνια που πέρασαν επιτελέστηκε ένα τεράστιο έργο στα μνημεία του Νομού από την Εφορεία Αρχαιοτήτων. Παρεμβάσεις έγιναν σχεδόν παντού. Από τις λίγες εξαιρέσεις το Κάστρο της Κυπαρισσίας. Είναι όμως μια εξαίρεση που φαίνεται ότι οφείλεται κυρίως στην έλλειψη διεκδικητικότητας από την πλευρά των δημοτικών αρχών της Τριφυλίας. Πάντως η Εφορεία Αρχαιοτήτων είναι πανέτοιμη, οι μελέτες υπάρχουν εδώ και καιρό και η διευθύντρια της Υπηρεσίας, Ευαγγελία Μηλίτση, ανήγγειλε ότι εκτός απροόπτου εντάσσονται το αμέσως επόμενο διάστημα σημαντικά έργα για το ονομαζόμενο και ως Κάστρο των Γιγάντων…

Ιδίως αυτή την περίοδο που η επισκεψιμότητα στην περιοχή είναι μεγάλη λόγω της θερινής περιόδου αλλά και που η Πάνω Πόλη της Κυπαρισσίας έχει καταστεί πόλος έλξης των επισκεπτών, ο κόσμος που ανεβαίνει στο Κάστρο είναι πολύς. Ωστόσο το μνημείο αυτό που δεσπόζει στην πόλη, προσφέρει μεν έναν ευχάριστο περίπατο με μοναδική θέα στην πόλη και στο Ιόνιο Πέλαγος κάτω από τη σκιά των πεύκων, δεν παρέχει όμως τίποτα περισσότερο. Ιδιαίτερα δε για τους μεγαλύτερους αλλά και για τα παιδιά υπάρχει επικινδυνότητα. Οι μεγάλοι δυσκολεύονται και ταλαιπωρούνται στις ανωμαλίες του εδάφους και ιδιαίτερα στους γλιστερούς βράχους, τα παιδιά εάν ξεφύγουν της προσοχής των μεγαλύτερων μπορεί να βρεθούν σε σημεία που πρέπει να αποφεύγονται λόγω μεγάλων κλίσεων του εδάφους. Τα παγκάκια για να καθίσει ο κόσμος είναι ελάχιστα. Ο δε χώρος είναι καθαρός, η βλάστηση κουρεμένη, δεν υπάρχουν όμως τα λουλούδια που υπήρχαν στο παρελθόν. Φυσικά λείπει και το μικρό αναψυκτήριο που λειτουργούσε στο παρελθόν, κάτι που ενδεχομένως ορισμένοι μπορεί να σκέπτονται ότι θα λειτουργούσε ανταγωνιστικά σε καταστήματα της περιοχής. 

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε πρόσφατα η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελία Μηλίτση, ανήγγειλε σχετικά με το Κάστρο της Κυπαρισσίας ότι θα γίνει μεγάλο αναστηλωτικό έργο η αναγκαιότητα του οποίου “τονίζεται πολλά χρόνια και από τις Υπηρεσίες και από τους πολίτες”. 

Για το Κάστρο, είπε η διευθύντρια, υπάρχει μελέτη που αφορά την αποκατάσταση των βραχωδών πρανών και μέρους των τειχών και πως από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού έχει υποβληθεί Τεχνικό Δελτίο ώστε να γίνει η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ όταν θα βγει η σχετική πρόσκληση. 

Επιπλέον, συνέχισε η κ. Μηλίτση, με την έκπτωση που θεωρείται βέβαιο ότι θα προσφερθεί στο σχετικό διαγωνισμό, “θα μπορέσουμε να εντάξουμε υποέργο για την ανάδειξη διαδρομών και την τμηματική στερέωση μέσα στο Κάστρο. Έχουμε μελέτη και εφόσον υλοποιηθεί θα αναδείξει τμήματα μέσα στο κάστρο και διαδρομές εντός του μνημείου”.

Πάντως ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα για το Κάστρο αποτελεί ο φωτισμός του ως μνημείου. Το Κάστρο φωτίζεται τις νύχτες, με έναν τρόπο όμως όχι όμορφο και όχι προς όλες τις πλευρές του, από την άλλη ωστόσο αυτός ο κακός φωτισμός θεωρείται καλύτερος από το να ήταν το μνημείο στο σκοτάδι...

Στ.Μ.