Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012 20:54

Με χιονόνερο και χωρίς βουλευτές η γιορτή στα Φιλιατρά

ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ 
Χωρίς βουλευτές πραγματοποιήθηκε στα Φιλιατρά η λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας του Αγίου Χαραλάμπους, Προστάτη της πόλης και όλης της Τριφυλίας. Ως εκ τούτου δε σημειώθηκαν και εκδηλώσεις αγανάκτησης, αν και πολλοί ανέμεναν ή «φοβόντουσαν» ότι θα επαναληφθούν προσπάθειες «αλευρώματος», όπως έγινε στη γιορτή της Υπαπαντής, στην Καλαμάτα.
Μόνο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης παρέστη στη Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Φιλιατρών, όπου ενθρονίζεται η εικόνα του Αγίου Χαράλαμπους. Ωστόσο, ο κ. Βουδούρης ήταν αδύνατο να ακολουθήσει τη λιτανεία, δεδομένου ότι κινείται ακόμη με πατερίτσες, λόγω της επέμβασης που έχει κάνει στο πόδι του μετά από ατύχημα.

Η λιτάνευση έγινε υπό χιονόνερο, όμως ο κόσμος που περίμενε την εικόνα για να την προσκυνήσει και να κάνει το σταυρό του ήταν πολύς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήρθαν πολλά λεωφορεία με πιστούς από την Καλαμάτα, αλλά και από διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου.
Κατά τη Θεία Λειτουργία το κήρυγμα έκανε ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης, Ευστάθιος, που προεξήρχε με συλλειτουργούς τους Μητροπολίτες Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσόστομο, Νέας Σμύρνης Συμεών, Σερβίων και Κοζάνης Παύλο και Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνό.
Ο δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας, και το Δημοτικό Συμβούλιο φιλοξένησαν τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά, τους δημάρχους Μεσσήνης Στάθη Αναστασόπουλο και Οιχαλίας Φίλιππο Μπάμη, τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργο Πουλοκέφαλο, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δημήτρη Αδαμόπουλο, περιφερειακούς συμβούλους, εκπροσώπους συλλόγων και φορέων. Στη λιτανεία συμμετείχαν οι τρεις Φιλαρμονικές του Δήμου, των Φιλιατρών, της Κυπαρισσίας και των Γαργαλιάνων.
Μετά τις θρησκευτικές τελετές, ο δήμαρχος Τριφυλίας και το Δημοτικό Συμβούλιο υποδέχτηκαν τον κόσμο και τους επίσημους προσκεκλημένους στο Δημαρχείο των Φιλιατρών, όπου προσφέρθηκαν ποτό και γλυκίσματα.
Όσον αφορά στο εμπορικό πανηγύρι των Φιλιατρών, αυτή τη χρονιά δεν δούλεψε όπως τις προηγούμενες λόγω της κακοκαιρίας.
Στ.Μ.