Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2019 12:40

Στην τελική ευθεία για την αποκατάσταση του Δημοτικού Κάτω Αμπελοκήπων

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Στην τελική φάση της περνάει η εκστρατεία για την αποκατάσταση του Διατηρητέου Δημοτικού Σχολείου Κάτω Αμπελοκήπων Μεσσηνίας, με μία συντονισμένη και οργανωμένη πρωτοβουλία της Συμβουλευτικής Επιτροπής Αποκατάστασης του Μνημείου, που έχει τον συμβολικό τίτλο «Επιστροφή στο Σχολείο»…

Ειδικότερα, μετά την ιστορική και αρχιτεκτονική τεκμηρίωση του εμβληματικού μνημείου της Μεσσηνίας και την επιτυχή ολοκλήρωση των ενεργειών που οδήγησαν στον χαρακτηρισμό του κτηρίου ως ‘Διατηρητέου Νεωτέρου Μνημείου της Ελλάδας’ από του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού  (ΦΕΚ159/ΑΑΠ/31.07.2018), η Συμβουλευτική Επιτροπή προχώρησε στην τρίτη και τελική φάση των ενεργειών, με ταυτόχρονη αποστολή αιτήσεων-φακέλων προς τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς της Πολιτείας. 

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το  Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας,  «η Συμβουλευτική Επιτροπή απέστειλε στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα. Μενδώνη, αίτηση-φάκελο (με όλο το απαιτούμενο έντυπο πληροφοριακό υλικό) με την υποβολή αιτήματος για εκπόνηση μελέτης και αποκατάστασης του Διατηρητέου Νεωτέρου Μνημείου Δημοτικού Σχολείου Κάτω Αμπελοκήπων Μεσσηνίας (Αρχηγείο Εθνικής Αντίστασης Νότιας Μεσσηνίας 1941-44) και την λειτουργία του ως μουσειακού χώρου πολιτισμού και ιστορίας.  Επίσης, ανάλογες αιτήσεις-φάκελοι εστάλησαν στον προϊστάμενο της Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου (ΥΝΕΜΤΕΔΕΠΝΙ) κ. Παπανδρέου, στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Νίκα,  στον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Μεσσηνίας, κ. Αναστασόπουλο και φυσικά τέλος, στον Δήμαρχο Πύλου Νέστορος, κ. Καρβέλα, ώστε να υπάρξει η απαιτούμενη βούληση και ο ανάλογος άμεσος συντονισμός των σχετικών εμπλεκόμενων υπηρεσιών, σε σχέση με την εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης, και ακολούθως ένταξης του έργου σε πρόγραμμα χρηματοδότησης».

Πρόταση ένταξης στο Μηναγιώτικο Ρέμα
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι,  παράλληλα το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας ετοιμάζει ολοκληρωμένη πρόταση μελέτης προς τον νεοσύστατο Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών  Natura 2000 Νότιας Πελοποννήσου – Κυθήρων, για να ενταχθεί το διατηρητέο κτήριο, εν συνεχεία, σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, με στόχο την χρήση του ως Παρατηρητηρίου Περιβαλλοντικών και Πολιτισμικών πόρων της ευρύτερης περιοχής της κοιλάδας του Μηναγιώτικου Ρέματος.

Κι αυτό, διότι, όπως αναφέρει το Ινστιτούτο, το μεγαλύτερο μέρος του υδάτινου ρεύματος ανήκει σε προστατευόμενη περιοχή του ευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000, ενώ παράλληλα, η πρόταση θα περιέχει μελέτη για την δημιουργία μιας πεζοπορικής διαδρομής, που συμβολικά θα ξεκινάει από το εν λόγω μνημείο (καθώς βρίσκεται σε απόσταση λίγων μέτρων από τις πηγές του Μηναγιώτικου ρέματος) και θα καταλήγει στις εκβολές του Μηναγιώτικου ρέματος στην περιοχή της Φοινικούντας, αποτελώντας έτσι ένα «Μεσογειακό Μονοπάτι Natura 2000» της νότιας Μεσσηνίας, μήκους 10 km