Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2012 11:35

Ξεκινάει απόψε το αφιέρωμα στους Τριφύλιους λογοτέχνες με τον Όμηρο Πέλλα

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ
Ξεκινάει το βράδυ, στην Κυπαρισσία, το αφιέρωμα του Δήμου Τριφυλίας στους Τριφύλιους λογοτέχνες. Η βραδιά είναι αφιερωμένη στον πεζογράφο και δοκιμιογράφο Όμηρο Πέλλα.

Το αφιέρωμα θα γίνει στην αίθουσα «Αλέκος Παπαδόπουλος» και θα ξεκινήσει στις 8.30 το βράδυ. Θα ακολουθήσουν την  Πέμπτη, επίσης στην Κυπαρισσία, αφιέρωμα στον Δημοσθένη Ζαδέ, το άλλο Σάββατο στα Φιλιατρά αφιέρωμα στον Τίτο Αινεία και την άλλη Τετάρτη στους Γαργαλιάνους αφιέρωμα στον Θέμη Τριφύλιο.
Ο Όμηρος Πέλλας, (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Οδυσσέα Γιαννόπουλου), γεννήθηκε το 1921 στο χωριό Πρόδρομος, του τέως Δήμου Αυλώνος και αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Κυπαρισσίας. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και εργάστηκε ως δάσκαλος στα χωριά του νομού Πέλλας. Το χαρακτηριστικότερο έργο του είναι το «STALAG VI C», βασισμένο στο ημερολόγιο που είχε κατορθώσει να κρατήσει κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου ήταν όμηρος κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έγραψε επίσης διηγήματα, ομιλίες, καθώς και μελέτες για θέματα αγωγής των παιδιών. Ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με τη ζωγραφική και τη γλυπτική. Πέθανε στα τέλη του 1962.
Το πρόγραμμα του αφιερώματος στον Όμηρο Πέλλα έχει ως εξής:
Ο Κώστας Παπαδόπουλος (Ζωτόπουλος), αντιπρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων, θα παρουσιάσει το θέμα «Η ζωή και το έργο του Όμηρου Πέλλα. Εισαγωγή». Ο Σωτήρης Γυφτάκης, συγγραφέας και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Επιλογής Νέων Μελών της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, θα παρουσιάσει το θέμα «Όμηρος Πέλλας: Ένας σημαντικός Τριφύλιος δημιουργός. Πενήντα χρόνια από το θάνατό του». Ο Ηλίας Καφάογλου, δημοσιογράφος και συγγραφέας, θα παρουσιάσει το θέμα «Η άλλη ομηρία, μια συν-ομιλία. Τα διηγήματα του Όμηρου Πέλλα».
Η εκπαιδευτικός Καλομοίρα Εστιανίδου θα αφηγηθεί αποσπάσματα από έργα του Όμηρου Πέλλα.