Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2019 17:43

Σοβαρή δυσλειτουργία της δικαιοσύνης στην Κυπαρισσία, αναφορά Μαντά στη Βουλή

ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙς ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ 
Το κρίσιμο ζήτημα της σοβαρής δυσλειτουργίας που αντιμετωπίζει η δικαιοσύνη στην Κυπαρισσία, λόγω των μεγάλων ελλείψεων δικαστικού και διοικητικού προσωπικού, προώθησε στη Βουλή ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Περικλής Μαντάς, με τη μορφή κατάθεσης σχετικής αναφοράς προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα…

Ο κ. Μαντάς τονίζει ότι είναι άμεση η ανάγκη εξεύρεσης λύσης, “δεδομένου ότι ήδη αντιμετωπίζονται πολύ σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των Δικαστηρίων της περιοχής της Τριφυλίας και καθυστερεί σημαντικά η απόδοση της Δικαιοσύνης”.

Στην αναφορά του κ. Μαντά περιλαμβάνεται η σχετική ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, στην οποία περιγράφονται οι μεγάλες ελλείψεις στο Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας και το Ειρηνοδικείο Πλαταμώδους όπως και στην Εισαγγελία και το Ειρηνοδικείο Κυπαρισσίας.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος στην ανακοίνωσή του σημειώνει ότι με το υφιστάμενο προσωπικό είναι αδύνατη η σύγκλιση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών στην Κυπαρισσία. Επίσης αναφέρει ότι τους επόμενες μήνες αναμένονται και συνταξιοδοτήσεις δικαστικών που θα δημιουργήσουν ακόμη πιο σοβαρό πρόβλημα. 

Για την εξομάλυνση της κατάστασης ο Δικηγορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας ζητάει τα εξής: 

  1. Πλήρωση της κενής οργανικής θέσης Ειρηνοδίκη Πλαταμώδους (εκείνη του συγχωνευθέντος Ειρηνοδικείου Εράνης στο Πλαταμώδους) για την ταχεία απόδοση δικαιοσύνης και την εύρυθμη λειτουργία του.
  2. Πλήρωση της κενής οργανικής θέσης Δικαστικού Γραμματέα του Ειρηνοδικείου Πλαταμώδους, στο οποίο υπηρετεί μία Δικαστική Γραμματέας και είναι αδύνατο, ούτε στοιχειωδώς, να υποστηριχθεί γραμματειακώς το Ειρηνοδικείο αυτό.
  3. Απόσπαση ενός /μια Πρωτοδίκη στο Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας επειδή η μια των τριών υπηρετουσών Πρωτοδικών είναι σε άδεια από την 12 η Μαρτίου 2019 μέχρι και σήμερα λόγω κύησης με πιθανή ημερομηνία τοκετού την 25 η Οκτωβρίου 2019 και είναι αδύνατη η σύνθεση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, θα παρατηρηθεί σημαντική καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων, με δεδομένο ότι η μια Πρωτοδίκης εκτελεί χρέη ανακριτή, κ.λπ.
  4. Πλήρωση της κενής οργανικής θέσης Δικαστικού Γραμματέα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κυπαρισσίας μετά από μετάθεση δικαστικής Γραμματέα σε άλλη Δικαστική Υπηρεσία.
  5. Προσλήψεις Δικαστικών Υπαλλήλων/Γραμματέων στο Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας, Εισαγγελία Κυπαρισσίας και Ειρηνοδικείο Κυπαρισσίας σε κενές οργανικές θέσεις οι οποίες είχαν προκηρυχθεί με πρόσφατους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, ελλείψεις επίσης σοβαρές που πρέπει να καλυφθούν το ταχύτερο δυνατό.