Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2012 12:07

Μεγάλα έργα στο Ανάκτορο του Νέστορος, στη Χώρα

Ο δήμαρχος ενημερώνεται από την Ευαγγελία Μαλαπάνη και τη Δήμητρα Πίκουλα, κάτω από το παλιό στέγαστρο το οποίο και θα αντικατασταθεί με σύγχρονο Ο δήμαρχος ενημερώνεται από την Ευαγγελία Μαλαπάνη και τη Δήμητρα Πίκουλα, κάτω από το παλιό στέγαστρο το οποίο και θα αντικατασταθεί με σύγχρονο

ΝΕΟ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟ ΚΑΙ 
ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Σε εξέλιξη βρίσκονται εξαιρετικά σημαντικές εργασίες στο Ανάκτορο του Νέστορος, κοντά στη Χώρα, ένα κορυφαίο αρχαιολογικό μνημείο που με τις παρεμβάσεις που γίνονται προστατεύεται καλύτερα και αποκτά σύγχρονες υποδομές εξυπηρέτησης των επισκεπτών.

Τα έργα επισκέφθηκε χθες ο δήμαρχος Πύλου Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, ο οποίος ξεναγήθηκε από τη Δήμητρα Πίκουλα, προϊσταμένη του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων της ΛΗ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Καλαμάτας.
Ειδικότερα, ο δήμαρχος ενημερώθηκε για τις εργασίες κατασκευής του νέου στεγάστρου προστασίας του ανακτόρου. Ήδη γίνονται άρχισαν οι διερευνητικές τομές στις θέσεις όπου θα γίνουν τα υποστυλώματα του στεγάστρου από τους αρχαιολόγους Δημοσθένη Κοσμόπουλο και Ευαγγελία Μαλαπάνη.
Επίσης ο δήμαρχος επισκέφθηκε το χώρο της ανέγερσης των κτιρίων  που αφορούν στο ήδη ενταγμένο έργο «Προστασία και Ανάδειξη του Ανακτόρου του Νέστορα». Στους χώρους των κτιρίων θα φιλοξενείται η παρουσίαση και ψηφιακή προβολή του μυκηναϊκού πολιτισμού και του ανακτόρου, χώρος ανάπαυσης και εστίασης καθώς επίσης πωλητήριο ενθυμίων και εκμαγείων.
Τέλος, πραγματοποιήθηκε επιτόπια ενημέρωση για το σχεδιασμό και τη διαμόρφωση του νέου συγκοινωνιακού κόμβου στο χώρο στάθμευσης του Ανακτόρου προκειμένου να διευκολύνεται η ομαλή και ασφαλής κυκλοφορία των οχημάτων των επισκεπτών.
Τα έργα που βρίσκονται εξέλιξη είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ και ειδικότερα ο προϋπολογισμός για το στέγαστρο ανέρχεται στα 3.171.458 ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός για την προστασία και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στα 400.000 ευρώ.
Τα προαναφερόμενα έργα είναι ήδη ενταγμένα στο ΕΣΠΑ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Δυτική Ελλάδα - Πελοπόννησος - Ιόνιοι Νήσοι",  προϋπολογισμού  3,171,458.82€ για το έργο « Κατασκευή Νέου Στεγάστρου Προστασίας του Ανακτόρου του Νέστορος στον Άνω Εγκλιανό Ν. Μεσσηνίας» και προϋπολογισμού 400,000€ για το έργο «Προστασία και Ανάδειξη του Αρχαιολογικού χώρου του Ανακτόρου του Νέστορα».
Σε ανακοίνωση του δήμαρχο σημειώνεται ότι «ο δήμαρχος είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την πορεία των έργων καθώς αυτά ήδη ακολουθούν το δρόμο της υλοποίησης και είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι μετά το πέρας των εργασιών θα αναδειχθεί και θα προστατευθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, το σημαντικό αυτό μνημείο, ιδιαίτερης αρχαιολογικής σημασίας τόσο για το Δήμο  Πύλου-Νέστορος αλλά και ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα».