Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2019 23:46

Χαρίτσης: Χιλιάδες εγκλωβισμένοι πολίτες λόγω της καθυστέρησης κύρωσης των δασικών χαρτών στη Μεσσηνία

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 
Την επιτάχυνση εξέτασης των 16.000 αιτήσεων ενστάσεων που εκκρεμούν στη Μεσσηνία, σχετικά με την κύρωση των δασικών χαρτών, ζητάει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, υπογραμμίζοντας ότι οι δασικοί χάρτες είναι έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ  που επιλύει σοβαρά προβλήματα και αποκαθιστά το κράτος δικαίου στον αγροτικό χώρο. Ο Αλέξης Χαρίτσης κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή, προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, στην οποία ζητάει επίσης να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού για την επιτάχυνση εξέτασης των χιλιάδων αιτήσεων ενστάσεων…

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου από το πολιτικό γραφείο του βουλευτή κ. Χαρίτση, “στην ερώτησή του, ο βουλευτής υπενθυμίζει ότι “η κύρωση δασικών χαρτών έχει απαιτηθεί συνταγματικά από το 1975, ωστόσο η υλοποίησή τους παρέμεινε στα χαρτιά εξαιτίας της χρόνιας ολιγωρίας των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ”.

Μάλιστα, “ως το 2015 είχαν κυρωθεί δασικοί χάρτες μόλις στο 1% της χώρας”, σύμφωνα με τον ίδιο. Στο νομό Μεσσηνίας, και ύστερα από πρωτοβουλίες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, “την τελευταία διετία κυρώθηκαν πάνω από 2,5 εκατομμύρια στρέμματα δασικών χαρτών”, υπογραμμίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που έδωσε τη “δυνατότητα αποκατάστασης του κράτους δικαίου και στον αγροτικό χώρο, ενώ με την τροποποίηση χρήσεων δασικών εκτάσεων για αγροτικούς σκοπούς, εκχερσώσεις και καλλιέργειες δημόσιων δασικών εκτάσεων, επιλύθηκαν χρόνια προβλήματα”.

Σήμερα στο νομό Μεσσηνίας εκκρεμούν περί τις 16.000 αιτήσεις ενστάσεων, ωστόσο μέχρι σήμερα η διαδικασία επέτρεψε το χαρακτηρισμό σχεδόν του 90% της έκτασης του νομού, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις επίλυσης προβλημάτων, τόσο για τους ιδιοκτήτες όσο και για το κράτος, που εκκρεμούσαν για περισσότερα από 50 χρόνια.

Ο Αλ. Χαρίτσης ζητά από την κυβέρνηση της Ν.Δ. να απαντήσει “σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί προκειμένου να επιτευχθεί η επιτάχυνση της εξέτασης των 16.000 ενστάσεων επί των δασικών χαρτών και να ολοκληρωθεί το έργο που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016”.

Ακόμη, ρωτάει τον αρμόδιο υπουργό αν θα προβεί σε “νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κάτι που δεν έχει συμβεί από το 2003”, όπως αναφέρει, “ή έστω στην υπογραφή 2ετών συμβάσεων προκειμένου να αντιμετωπίσει τη δραματική υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών και ιδιαίτερα των Επιτροπών εξέτασης των ενστάσεων επί των κυρωμένων δασικών χαρτών, δεδομένου μάλιστα ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη ανανέωσης των οκτάμηνων συμβάσεων προσωπικού που έχουν λήξει στην περιοχή της Μεσσηνίας”.