Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2019 22:45

Περιφερειάρχης: Το Κάστρο της Κορώνης πρώτη προτεραιότητα στη Μεσσηνία

Η προστασία του Κάστρου της Κορώνης είναι η πρώτη προτεραιότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε ό,τι αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και τα έργα που αφορούν στα μνημεία, τόνισε ο περιφερειάρχης, Παναγιώτης Νίκας, απαντώντας σε επερώτηση του επικεφαλής της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου, Θανάση Πετράκου, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, το απόγευμα της Δευτέρας. Ωστόσο…

...ο περιφερειάρχης διαβεβαίωσε μεν ότι το έργο θα προχωρήσει πλην όμως δεν είπε με ποιον συγκεκριμένο τρόπο θα γίνει αυτό. 

Ο Θανάσης Πετράκος, ο οποίος ανέδειξε την επικινδυνότητα που υπάρχει στο Κάστρο της Κορώνης πριν λίγες εβδομάδες με φωτογραφίες που δείχνουν τα τείχη του να έχουν ανοίξει σε μερικά σημεία και φαίνονται σαν να κινδυνεύουν τμήματα να πέσουν στη θάλασσα, τόνισε ότι πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσουν οι μελέτες για την προστασία του μνημείου, ρωτώντας ωστόσο που θα βρεθούν τα χρήματα για να εκπονηθούν αυτές, αφού το υπουργείο δεν διαθέτει χρηματοδότηση για το σκοπό αυτό. Επιπλέον σχολίασε ότι κατά τη συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, με τον περιφερειάρχη, Παναγιώτη Νίκα, συμφωνήθηκε να προωθηθούν 23 έργα και από τους πέντε Νομούς της Περιφέρειας, όταν όμως τα χρήματα που υπάρχουν για έργα πολιτισμού είναι μόνο 11,5 εκατομμύρια περίπου και όταν πριν λίγα χρόνια έργο προστασίας που έγινε σε ένα συγκεκριμένο σημείο του Κάστρου της Κορώνης κόστισε περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας σημείωσε ότι το Κάστρο της Κορώνης είναι πρώτης προτεραιότητας έργο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και διαβεβαίωσε ότι θα εξευρεθούν τα χρήματα που χρειάζονται για να προχωρήσουν οι μελέτες και στη συνέχεια το έργο προστασίας του μνημείου. Είπε μάλιστα ότι εκτός από τα 11,5 εκατομμύρια του ΕΣΠΑ υπάρχουν άλλα τόσα χρήματα περίπου και από άλλα προγράμματα που μπορεί να αξιοποιήσει η Περιφέρεια. 

Ο κ. Νίκας είπε ακόμη ότι το μεγαλύτερο ζήτημα στο Κάστρο της Κορώνης είναι γεωλογικό, ενώ ανέφερε ότι μέχρι το Πάσχα θα έχουν εξευρεθεί ποιες είναι οι αξιόπιστες λύσεις για την προστασία του μνημείου. 

Στ.Μ.