Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012 01:16

Γιορτάζει η Πύλος για τη ναυμαχία που σήμανε την ίδρυση του ελληνικού κράτους

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 
ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Παραμονή σήμερα της μεγάλης επετείου της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, η οποία σήμανε την ίδρυση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Από το πρωί ξεκινά το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της επετείου, ενώ αύριο θα γίνει η κορύφωση με την παρέλαση ενώπιων των εκπροσώπων της Ελλάδας, της Ρωσίας, της Αγγλίας και της Γαλλίας.

Ειδικότερα σήμερα, Παρασκευή, στις 11.00 το πρωί, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου «Νέστωρ», θα γίνει η τελετή απονομής των βραβείων «Θοδωρή και Πάνου Βλαχοδημήτρη» στους δυο μαθητές του Λυκείου Πύλου που πρώτευσαν κατά τις Πανελλήνιες Εξετάσεις.
Το απόγευμα στις 4.00 θα πραγματοποιηθεί στη Γιάλοβα η εορτή εις μνήμην των πεσόντων και θυμάτων κατά την περίοδο 1828-1832. Θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Γιάλοβας, θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και εν συνεχεία θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας. Τις εκδηλώσεις θα καλύψει μουσικά η Φιλαρμονική του Πολεμικού Ναυτικού.
Μετά το πέρας των εκδηλώσεων στη Γιάλοβα, η Φιλαρμονική του Πολεμικού Ναυτικού θα δώσει συναυλία στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων στην Πύλο, στις 6.30 το απόγευμα.
Τέλος, το βράδυ στις 8.30, ο Αρχηγός Στόλου, Αντιναύαρχος Κωνσταντίνος Μαζαράκης-Αινιάν θα παραθέσει επίσημη δεξίωση, στο Αρματαγωγό Λέσβος, το οποίο ναυλοχεί στο λιμάνι της Πύλου.
Αύριο Σάββατο θα κορυφωθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις ακολουθώντας την αρμόζουσα επισημότητα και εθιμοτυπία. Η ημέρα θα ξεκινήσει στις 7.00 το πρωί με την ανάκρουση χαρμόσυνων κωδωνοκρουσιών, εωθινών και εμβατηρίων από τη Φιλαρμονική.
Στη συνέχεια, άγημα θα μεταφέρει τις σημαίες της Ελλάδας, Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας, από το Δημαρχείο της Πύλου στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων, όπου και θα γίνει έπαρση των σημαιών, παρουσία των εκπροσώπων των τεσσάρων χωρών και των αρχών του Νομού.
Στις 10.15 θα τελεστεί δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πύλου, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου. Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Τριών Ναυάρχων και κατάθεση στεφάνων. Αμέσως μετά τα σχολεία της Πύλου και στρατιωτικά τμήματα θα παρελάσουν προ των επισήμων.
Στις 11.45 οι εκπρόσωποι των Πρεσβειών της Ρωσίας, Αγγλίας, Γαλλίας, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και οι εκπρόσωποι του Δήμου Πύλου-Νέστορος θα επιβιβαστούν σε πλωτά μέσα και θα μεταβούν στα νησιά Φανάρι, Σφακτηρία και Χελωνήσι, όπου βρίσκονται τα μνημεία των Γάλλων, Ρώσων και Άγγλων πεσόντων, προκειμένου να τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.
Τέλος, το απόγευμα του Σαββάτου, στις 5.40 θα γίνει υποστολή των σημαιών από τιμητικό στρατιωτικό άγημα και θα ακολουθήσει στις 6.00 παρουσίαση παραδοσιακών χωρών στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων, από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Κυριών Πύλου.
Παράλληλα από χθες, Πέμπτη, έως και το Σάββατο φιλοξενείται στο Αρματαγωγό «Λέσβος» η έκθεση «1912-2012: 100 Χρόνια από τους Βαλκανικούς Πολέμους». Η έκθεση λειτουργεί από τις 9.00 το πρωί μέχρι τις 3.00 μετά το μεσημέρι.