Τετάρτη, 06 Μαϊος 2020 09:55

Κινδυνεύουν τα πέτρινα γεφύρια της Νέδας!

Το πέτρινο γεφύρι της Νέδας, πριν από το χωριό Νέδα

Το πέτρινο γεφύρι της Νέδας, πριν από το χωριό Νέδα

ΜΝΗΜΕΙΑ 
Τον κίνδυνο να γκρεμιστούν τα πέτρινα γεφύρια της Νέδας, μνημεία του πολιτισμού, την παράδοσης, της τεχνικής, υπογραμμίζει η Ομοσπονδία Συλλόγων Χωριών Ορεινής Τριφυλίας και κάνει ειδική αναφορά στο γεφύρι του χωριού Νέδα, τονίζοντας ότι αν δεν επισκευαστεί σωστά και γρήγορα τότε ο επόμενος χειμώνας μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για το μνημείο…

Σε κείμενο της Ομοσπονδίας, το οποίο υπογράφουν ο πρόεδρος και ο γραμματέας της, Κωνσταντίνος Καράμπελας και Ευθύμιος Τζώρτζης αντίστοιχα, σημειώνονται σχετικά τα εξής: “Το πέτρινο γεφύρι κοντά στο χωριό Νέδα Μεσσηνίας κινδυνεύει να γκρεμισθεί.

Η μία βάση του έχει πάθει σημαντική ζημία και είναι απαραίτητη η γρήγορη επισκευή του, πριν έρθει ο επόμενος χειμώνας. Ο Δήμος Οιχαλίας έχει ενημερωθεί από το 2016 για τη ζημιά, αλλά δεν έχει γίνει ακόμα ούτε η μελέτη.

Το κόστος επισκευής στη φάση αυτή δεν είναι μεγάλο για το Δήμο Οιχαλίας, όμως επειδή πρόκειται για σημαντικό μνημείο, πρέπει να τηρηθούν σωστά όλες οι διαδικασίες, αρχίζοντας από μια καλή μελέτη.

Δεν πρέπει να επαναληφθεί αυτό που έγινε το 1966, που κατέρρευσε το γεφύρι Κακαλετρίου-Μαρίνας, ένα μοναδικό μνημείο, που πρέπει να βρεθεί ένα πρόγραμμα για να γίνει όπως ήτανε.

Σήμερα στο ποτάμι της Νέδας υπάρχουν 5 πέτρινα γεφύρια. Από αυτά τα 4 είναι στο Δήμο Οιχαλίας (τα δύο κοντά στο χωριό Νέδα, ένα στο δρόμο Κακαλέτρι-Πέτρα, και ένα στο χωριό Μαυρομμάτι) και ένα στο Δήμο Τριφυλίας (στο χωριό Πλατάνια).

Όλα τα γεφύρια στο ποτάμι της Νέδας έχουν ζημιές και πρέπει να γίνει μια ολοκληρωμένη μελέτη για την επισκευή τους.

Μην αφήσουμε τα γεφύρια να γκρεμισθούν”.