Τρίτη, 02 Ιουνίου 2020 07:27

Οι εκλεγμένοι με τη “Λαϊκή Συσπείρωση” διαμαρτύρονται για τη συνέχιση των “τηλεφωνικών Δημοτικών Συμβουλίων”

“ΜΕ ΠΡΟΦΑΣΗ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ” 
Διαμαρτύρονται και καταγγέλλουν οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι στη Μεσσηνία με τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης για τη συνέχιση των “τηλεφωνικών συνεδριάσεων” των Δημοτικών Συμβουλίων. Υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για “απαράδεκτη διαδικασία” που συνεχίζεται με “πρόφαση” τον κορονοϊό. Τονίζουν ότι εμποδίζεται ο έλεγχος των δημοτικών αρχών. Αναφέρουν ότι δεν μπαίνουν για συζήτηση εξαιρετικής σημασίας θέματα, όπως η αντιπυρική προστασία και οι ζημιές στις καλλιέργειες από τον καύσωνα... 

Είναι διαμαρτυρία των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης στους Δήμους: Πύλου-Νέστορος, Σοφία Αποστολοπούλου. Μεσσήνης, Χρήστος Θεοδωρακόπουλος. Τριφυλίας, Σαράντος Κουκούμης. Οιχαλίας, Κώστας Ρεϊτζόπουλος. Δυτικής Μάνης, Πέτρος Ταβουλαρέας.  

Δεν διαμαρτύρονται οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Καλαμάτας, Δημήτρης Οικονομάκος και Τάσος Νιάρχος. Στο Δήμο Καλαμάτας το Δημοτικό Συμβούλιο από την έναρξη των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό ξεκίνησε τις συνεδριάσεις με τηλεδιάσκεψη, όπου σε ένα βαθμό γίνεται διάλογος και έλεγχος. 

Η διαμαρτυρία έχει ως εξής: “Oι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης καταγγέλλουμε την τακτική των  δημοτικών αρχών για διεξαγωγή των δημοτικών συμβουλίων μέσω τηλεφώνου με πρόφαση τον κορονοϊό. Είχαμε αντιδράσει από την αρχή αυτής της  απαράδεκτης διαδικασίας σε κάθε δήμο ξεχωριστά. 

Συγκεκριμένα, από την στιγμή εκδήλωσης της πανδημίας οι δημοτικές πλειοψηφίες «κρύβονται» πίσω από τηλεφωνικά (ή ηλεκτρονικά μέσω μέιλ) «δημοτικά συμβούλια» όπου πρακτικά ο πρόεδρος του Δ.Σ τηλεφωνεί στα μέλη και τους ζητεί να ψηφίσουν πάνω στα θέματα που φέρνει η πλειοψηφία. Ούτε συζήτηση, ούτε διευκρινήσεις, ούτε αντίθετες γνώμες και ζύμωση. Ένα σκέτο ναι/όχι/παρόν.

Η πείρα από μια σειρά δήμους λέει ότι, εν μέσω πανδημίας και με αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών, τα Δ.Σ γίνονταν με τηλεδιασκέψεις όπου όλες οι παρατάξεις μπορούσαν να εκφράσουν τις απορίες, τη γνώμη και τις απόψεις τους για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, να βάλουν θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο και μετά από ολοκληρωμένη συζήτηση κατέληγαν στην αντίστοιχη ψηφοφορία. 

Τι να υποθέσουμε; Ότι δεν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ τα σπίτια/ γραφεία των μελών της δημοτικής πλειοψηφίας, ότι περιφρονούν το θεσμό των Δημοτικών Συμβουλίων και το ρόλο που αυτά επιτελούν στον σχεδιασμό και έλεγχο των αποφάσεων της πλειοψηφίας ή ότι «κρύβονται» γιατί θέλουν να «κρύψουν» από τους δημότες τις αποφάσεις τις οποίες πήραν;

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της προχειρότητας με την οποία γίνονται οι τηλεφωνικές επικοινωνίες είναι το παράδειγμα του Δήμου Πύλου –Νέστορος , όπου  στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο(31/5/20) υπήρχε ως θέμα ανάκληση «απόφασης» που πήρε η δημοτική πλειοψηφία με τον απαράδεκτο αυτό τρόπο στις 30/4/20.

Τα δημοτικά συμβούλια δεν είναι γκάλοπ για να γίνονται τηλεφωνικά! Οι αποφάσεις που λαμβάνονται επηρεάζουν τη ζωή χιλιάδων δημοτών!

Ειδικά τώρα, που ανοίγουν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία, μαγαζιά, έστω και με προφυλάξεις, είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει Δημοτικό Συμβούλιο δια ζώσης σε κατάλληλα επιλεγμένο χώρο και με όλα τα μέτρα προστασίας. Να γίνει συζήτηση για θέματα που οι  δημοτικές πλειοψηφίες και μειοψηφίες δεν έχουν πει κουβέντα όπως η πυροπροστασία, η καταστροφή των αγροτών από τον καύσωνα, τα μέτρα στήριξης που πρέπει να πάρουν οι Δήμοι για να στηρίξουν τους εργαζόμενους στον επισιτισμό-τουρισμό και τα μικρομάγαζα, την επαναλειτουργία των δημόσιων δομών εκπαίδευσης και τόσα άλλα.

Να ελεγχθούν από το Δημοτικό Συμβούλιο όλες οι «αποφάσεις» που πήραν οι δημοτικές πλειοψηφίες  με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο διεξαγωγής των «συμβουλίων».

Απαιτούμε την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου σε δια ζώσης συνεδρίαση”.