Κυριακή, 05 Ιουλίου 2020 11:38

Ο Γιάννης Λάσκαρης για την ανάδειξη του Κάστρου του Πέρα

Ο Γιάννης Λάσκαρης για την ανάδειξη του Κάστρου του Πέρα

ΣΤΟ ΠΕΤΑΛΙΔΙ 
Το Κάστρο του Πέρα, με μια ολιστική σχέδιο ανάδειξης, μπορεί να δώσει ώθηση μεγάλης ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή, σημειώνει ο Γιάννης Λάσκαρης, γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης…

Ειδικότερα επισημαίνει: “Άλλο ένα σημαντικό κάστρο και μνημείο της τεράστιας πολιτιστικής δεξαμενής στην επικράτεια του Δήμου Μεσσήνης είναι το κάστρο του Πέρα που προσεγγίζεται πολύ εύκολα από τα χωριά Αγια-Σωτήρα και Πανιπέρι. Τόσο η ιστορία του όσο και η προνομιακή του θέση το καθιστούν ελκυστικό και μοναδικό καθώς εποπτεύει τον μεσσηνιακό κόλπο. Σε συνδυασμό με την Αγία Παρασκευή και το έρημο χωριό Πέρα καθώς και τα ζωντανά χωριά που έχουν τη δυναμική να υποδεχθούν επισκέπτες, η ευρύτερη περιοχή με προσήλωση στην ανάδειξη του κάστρου μπορεί να γνωρίσει αλματώδη επισκεψιμότητα. Με μικρές παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο και με σημάνσεις από τον επαρχιακό δρόμο αλλά και δράσεις αγροτουριστικής υπόστασης η περιοχή θα αποκτήσει την αίγλη που της αναλογεί. 

Με σημείο αναφοράς το κάστρο του Πέρα  οι φίλοι του εναλλακτικού τουρισμού μπορούν να επιλέξουν διαδρομές μέσα στη φύση και να «γνωρίσουν» την πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής που είναι ξεχωριστή.  Πρώτα από όλα απαιτείται μια σωστή προσέγγιση στα πλαίσια της κατανόησης της ιστορίας του τόπου και του σεβασμού στα μνημεία και τη φύση και εδώ είναι πολύτιμη η παρέμβαση της τοπικής αυτοδιοίκησης, των συλλόγων και των κατοίκων  με οδηγό πάντα την αρχαιολογική υπηρεσία”.