Τρίτη, 03 Νοεμβρίου 2020 21:59

Ανυπόφορη και απαράδεκτη η κατάσταση με τις φωτιές σε κήπους της Μεσσήνης

φωτό αρχείου φωτό αρχείου

Αναγνώστριά μας ζήτησε να αναφερθούμε σε ένα πρόβλημα που το γνωρίζουμε οι περισσότεροι, πολλοί το προσπερνάμε χωρίς να δίνουμε σημασία, είναι όμως σοβαρό και επικίνδυνο. Πρόκειται για τις φωτιές που βάζουν στους κήπους τους, για να απαλλαγούν όχι μόνο από την βλάστηση μετά το καθάρισμα των κήπων αλλά και από διάφορα απορρίμματα, κάτοικοι πόλεων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για τη Μεσσήνη, όμως το ίδιο πρόβλημα υπάρχει σε πολλές ακόμη πόλεις…

“Έχει μαζέψει ο άλλος στον κήπο του τη σαβούρα όλης της χρονιάς και τώρα που ο καιρός είναι καλός, βάζει φωτιά να την κάψει”, λέει η αναγνώστριά μας. 

Το αποτέλεσμα είναι οι γείτονες να μην μπορούν να ανοίξουν ούτε τα παράθυρα του σπιτιού τους, για να μην περάσουν μέσα η βρώμα και τα αποκαΐδια. “Όχι μόνο να απλώσουμε τα ρούχα μας, αλλά ούτε ανάσα δεν μπορούμε να πάρουμε”, τόνισε η αναγνώστριά μας. 

Αναφέρθηκε μάλιστα στο διάλογο που είχε με γείτονά της, όταν του ζήτησε να σταματήσει να καίει πράγματα στον κήπο του. Η απάντησή του ήταν “τί να κάνουμε κυρία μου, πρέπει να τα κάψω”!

Η αναγνώστριά μας διερωτάται γιατί όλα αυτά τα απορρίμματα αντί να οδηγούνται στα σκουπίδια, προκειμένου να τα απομακρύνει ο Δήμος, οι άνθρωποι τα καίνε μπροστά στα σπίτια τους, δημιουργώντας όμως πρόβλημα σε όλη τη γειτονιά. 

Πρότεινε μάλιστα ο Δήμος Μεσσήνης να δημιουργήσει έξω από τη πόλη ένα χώρο για τη διαχείριση αυτών των απορριμμάτων και να ενημερώσει τους κατοίκους ώστε να σταματήσουν να βάζουν φωτιές στους κήπους τους. 

Η κατάσταση γίνεται πραγματικά αφόρητη σε πολλές περιπτώσεις. Μας είπε χαρακτηριστικά η αναγνώστριά μας: “Περιμένουμε να έρθει η Κυριακή και να έχει καλό καιρό για να καθίσουμε στα σπίτια μας και να τα ανοίξουμε και τελικά έρχεται ο γείτονας και ανάβει φωτιά, προσφέροντάς μας δύσπνοια... Άντε μετά να μιλήσεις για σεβασμό στον συνάνθρωπο, για πολιτισμό, για προστασία της υγείας”. 

Υπάρχει και ένα ακόμη ζήτημα με το συγκεκριμένο πρόβλημα. Ποια είναι η αρμοδιότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας σε αυτά τα θέματα; Αν ειδοποιηθούν θα επέμβουν ή θα απαντήσουν “δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα”; Αν δεν μπορούν η Πυροσβεστική και η Αστυνομία, αν δεν κάνει κάτι ο Δήμος, τότε ποιος θα αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα;

Στ.Μ.