Σάββατο, 07 Νοεμβρίου 2020 07:57

“Μεσσηνία Χωρίς Αδέσποτα” - “Όταν υιοθετείς ένα αδέσποτο αλλάζεις δύο ζωές”

ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΔΕΣΠΟΤΟ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ  
Στη δεύτερη φάση έχει περάσει το πρωτόγνωρο για τη χώρα πρόγραμμα “Μεσσηνία Χωρίς Αδέσποτα’, το οποίο υλοποιείται από την TEMES Α.Ε., που είναι ο φορέας ανάπτυξης της Costa Navarino, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό “Dog’s Voice”, σε συνεργασία με τους Δήμους Πύλου-Νέστορος και Τριφυλίας. Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει μια πανελλαδική καμπάνια ενημέρωσης με σκοπό την αύξηση των υιοθεσιών αδέσποτων σκύλων  και με κεντρικό μήνυμα “Όταν υιοθετείς ένα αδέσποτο αλλάζεις δύο ζωές: τη δική του και τη δική σου”. Στόχος είναι να στειρωθούν και τσιπαριστούν επιπλέον 80 σκύλοι και να υιοθετηθούν 150 αδέσποτα...

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2019, έχει τριετή διάρκεια και σκοπός είναι η αντιμετώπιση σε τοπικό επίπεδο, του ιδιαίτερα σοβαρού θέματος που αφορά στην προστασία και διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Στόχος: «Κανένα Αδέσποτο Στη Μεσσηνία». 

H Α’ φάση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε 21-24 Νοεμβρίου 2019, ενώ στη Β’ φάση του προγράμματος που έχει ξεκινήσει θα ολοκληρωθεί η πρωτοβουλία στους δήμους Πύλου-Νέστορος και Τριφυλίας, με δράσεις όπως: Μονάδα στειρώσεων στο Δήμο Τριφυλίας από την Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος, Εκπαιδευτικά Προγράμματα Ενημέρωσης μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το Φιλοζωικό Όμιλο Καλαμάτας και Εκπαίδευση Φορέων των 6 Δήμων του Νομού από τον Νικόλαο Χρυσάκη, Αστυνομικό Διευθυντή και συγγραφέα του βιβλίου “Το νομικό status των ζώων στην Ελληνική έννομη τάξη”. 

Στα πλαίσια αυτά και προκειμένου να πραγματοποιηθούν όσες το δυνατόν περισσότερες υιοθεσίες, έχει αναπτυχθεί και η Πανελλαδική καμπάνια ενημέρωσης του κοινού με κεντρικό μήνυμα «Όταν υιοθετείς ένα αδέσποτο αλλάζεις δύο ζωές: τη δική του και τη δική σου». Την καμπάνια έχουν στηρίξει συμμετέχοντας αφιλοκερδώς άνθρωποι του πνεύματος και του αθλητισμού, όπως ο Γιώργος Καπουτζίδης, η Νάντια Κοντογεώργη και ο Θοδωρής Παπαλουκάς.

Το τριετές πρόγραμμα «Μεσσηνία Χωρίς Αδέσποτα»

Σημειώνεται ότι στην Α’ φάση του προγράμματος που πραγματοποιήθηκε 21-24 Νοεμβρίου 2019, στειρώθηκαν 136 αδέσποτοι σκύλοι σε κτηνιατρικούς σταθμούς των Δήμων Πύλου Νέστορος και Τριφυλίας με την υποστήριξη 22 κτηνιάτρων της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδος (ΕΔΚΕ), 78 εθελοντών και 12 χορηγών από τοπικές επιχειρήσεις. Συγχρόνως 54 σκύλοι υιοθετήθηκαν και βρήκαν ένα μόνιμο σπίτι. 

Στη Β’ φάση του προγράμματος στόχος είναι η προσέγγιση και ενημέρωση 1.600 μαθητών και όσο το δυνατόν περισσότερων τοπικών φορέων σε Πυροσβεστική, Αστυνομικά τμήματα, Λιμεναρχείο, Δασαρχείο, και υπηρεσίες των Δήμων, καθώς και να στειρωθούν και τσιπαριστούν άλλοι 80 αδέσποτοι σκύλοι και να δοθούν προς υιοθεσία περισσότερα από 150 αδέσποτα.