Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2012 02:11

Ξανά στον υπουργό ο Στ. Αναστασόπουλος για τα αγροκτήματα στην Εύα και στο Αβραμιού

ΖΗΤΗΣΕ ΚΑΙ «ΑΓΟΡΑ ΑΓΡΟΤΩΝ»
Τα αγροκτήματα του Οργανισμού «Δήμητρα» στην Εύα και το Αβραμιού, ζήτησε και πάλι ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιο Τσαυτάρη, τον οποίο επισκέφθηκε στο υπουργείο του. Επίσης, του ζήτησε να δημιουργηθεί στη Μεσσήνη «Αγορά Αγροτών», ώστε οι παραγωγοί να πωλούν στους καταναλωτές τα προϊόντα τους χωρίς μεσάζοντες, μια φορά την εβδομάδα.

Στο αγρόκτημα της Εύας ο Δήμος Μεσσήνης σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα Ελαιοκομικό Περιβαλλοντικό Πάρκο και στο αγρόκτημα του Αβραμιού έως Θεματικό Πάρκο Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών.
Ο δήμαρχος κ. Αναστασόπουλος από τον Ιούνιο του 2011 έχει ξεκινήσει την προσπάθεια για να παραχωρηθούν στο Δήμο τα δύο αγροκτήματα, ενώ με τον υπουργό κ. Τσαυτάρη είχε συζητήσει και πάλι το ίδιο θέμα τόσο το Σεπτέμβριο όσο και τον προηγούμενο μήνα, καθώς επίσης του έχει καταθέσει φάκελο τεκμηρίωσης σκοπιμότητας.
Στη συνάντηση ο δήμαρχος ανέλυσε το περιεχόμενο του φακέλου και ζήτησε από τον υπουργό να επέμβει, ώστε να προχωρήσει η παραχώρηση των κτημάτων και να αξιοποιηθούν προς όφελος της γεωργίας, της τοπικής οικονομίας και του τουρισμού.
Ο υπουργός απάντησε ότι το υπουργείο εκπονεί στρατηγικό σχέδιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του, με βασικό κριτήριο να κρατήσει στην κυριότητά του μόνο τα άκρως απαραίτητα για επιστημονικούς και ερευνητικούς λόγους ακίνητα. Στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστεί η δυνατότητα παραχώρησης των ανωτέρω κτημάτων για να υλοποιηθούν τα σχέδια του Δήμου.
Ο δήμαρχος ενημέρωσε επίσης τον υπουργό, ότι ο Δήμος εκπονεί μελέτη για τη δημιουργία σε δικό του οικόπεδο στεγασμένης κατά το ήμισυ και υπαίθριας κατά το άλλο ήμισυ δημοτικής αγοράς - δημοπρατηρίου. Ο υπουργός είχε εξαγγείλει τη δημιουργία «Farmers’ Market» στην Κρήτη, τη Στερεά Ελλάδα και τη Μακεδονία, που θα λειτουργήσουν πιλοτικά. Ο θεσμός των «Farmers’ Market» έχει ξεκινήσει από την Αμερική, όπου μία φορά την εβδομάδα ο παραγωγός έχει τη δυνατότητα σε κάποιο μέρος της πόλης να πουλήσει τα προϊόντα του απευθείας στους καταναλωτές χωρίς μεσάζοντες. Ο δήμαρχος διεκδίκησε τη δημιουργία μίας «Αγοράς Αγροτών» - «Farmers’ Market» και στη Μεσσήνη, τονίζοντας τον αγροτικό χαρακτήρα του Δήμου και τις αναπτυξιακές προοπτικές του. Ο υπουργός αποδέχθηκε την πρόταση του Δημάρχου και δεσμεύτηκε να υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια.