Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020 15:27

Γιώργος Βαβαρούτσος, ο 25χρονος αντιδήμαρχος στη Μάνη που κερδίζει ένα δύσκολο στοίχημα

Ο Γιώργος Βαβαρούτσος είναι από τους νεότερους αντιδημάρχους στη χώρα. Ετών 25. Έγινε “αναγκαστικά” αντιδήμαρχος. Εκλέχτηκε στο Δήμο Δυτικής Μάνης με την παράταξη του δημάρχου, Δημήτρη Γιαννημάρα. Λόγω της απλής αναλογικής, η παράταξη του δημάρχου, επειδή την πρώτη Κυριακή δεν έπιασε υψηλό εκλογικό ποσοστό, εξέλεξε μικρό αριθμό δημοτικών συμβούλων. Έτσι όλοι οι σύμβουλοι της δημοτικής αρχής ανέλαβαν θέσεις ευθύνης, μεταξύ των οποίων και ο Γιώργος Βαβαρούτσος, γι’ αυτό και το “αναγκαστικά”. Όμως ο 25χρονος αντιδήμαρχος ανέλαβε ένα αντικείμενο που πραγματικά έκαιγε, που είχε προκαλέσει τεράστια και δικαιολογημένη αγανάκτηση στους πολίτες. Πρόκειται για την καθαριότητα. Ο Γιώργος Βαβαρούτσος μέχρι τώρα δείχνει ότι το στοίχημα το κερδίζει, το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Και έτσι ο επιτυχημένος αντιδήμαρχος επιβεβαιώνει ότι οι νέοι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα και όσο πιο πολύ τους εμπιστευόμαστε τόσο πιο πολλά πετυχαίνουν…

Το καλοκαίρι ήταν πολύ δύσκολο στο Δήμο Δυτικής Μάνης, εξαιτίας του αδιεξόδου που δημιουργήθηκε με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Αυτά τα προβλήματα, μας είπε ο κ. Βαβαρούτσος, “έχουν αντιμετωπιστεί, τα έχουμε βάλει σε σειρά. Όταν αναλάβαμε το Δήμο ήταν σαν μια κινητή βόμβα, υπήρχαν σε διάφορα σημεία μικρές χωματερές. Ασχοληθήκαμε με το πρόβλημα, αναζητήσαμε τις λύσεις, απευθυνθήκαμε στον υπουργό Περιβάλλοντος και μας υποδείχτηκε να τα πάμε στην Άμφισσα. Είναι μακριά αλλά άλλη λύση δεν υπήρχε. Τώρα προετοιμαζόμαστε για το επόμενο καλοκαίρι, προχωράμε στον εκσυγχρονισμό του στόλου οχημάτων της καθαριότητας, πιέζουμε για να αποκτήσουμε προσωπικό, έχουμε κάνει αίτηση στον υπουργό Εσωτερικών να μας εγκρίνει την πρόσληψη ατόμων που δικαιούμαστε από το παρελθόν”. 

Επιπλέον ο αντιδήμαρχος κ. Βαβαρούτσος σημείωσε ότι ο Δήμος αποκαθιστά την περιοχή όπου είχαν συσσωρευτεί στο παρελθόν τα σκουπίδια, στη θέση “Φρύγανο”, επάνω από τη Στούπα. Όπως ανέφερε, ο χώρος αυτός έχει καθαριστεί από το Δήμο σε ποσοστό 95%. 

Ακόμη, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, συνέχισε ο αντιδήμαρχος, επιλέχτηκε σημείο για την δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Πρόκειται για σημείο στα όρια των Δημοτικών Ενοτήτων Αβίας και Λεύκτρου, κοντά στο Προσήλιο. Δίπλα στο συγκεκριμένο σημείο, είπε επίσης ο κ. Βαβαρούτσος, θα δημιουργηθεί και Πράσινο Σημείο για την ανακύκλωση, τα ογκώδη κ.λπ

Ο Γιώργος Βαβαρούτσος εκλέχτηκε στη Δημοτική Ενότητα Αβίας, ο μοναδικός δημοτικός σύμβουλος από την Αβία στην παράταξη του δημάρχου Δημήτρη Γιαννημάρα. Είναι αγρότης μελισσοκόμος, ενώ ασχολείται και με το ποδόσφαιρο, παίζει στην Αθλητική Ένωση Αβίας. 

Πέρα από την ευθύνη της καθαριότητας, ο 25χρονος δημοτικός σύμβουλος είναι αρμόδιος για τον ηλεκτροφωτισμό σε όλο το Δήμο, για τα αδέσποτα ζώα, για τα οποία σημείωσε ότι ο Δήμος Δυτικής Μάνης θα επιδιώξει να συνεργαστεί για αυτό το θέμα με τους Δήμους Καλαμάτας και Μεσσήνης, που θα δημιουργήσουν από κοινού καταφύγιο αδέσποτων ζώων. Τέλος, ο αντιδήμαρχος έχει και την ευθύνη της Δημοτικής Ενότητας Αβίας. 

 

Τον ρωτήσαμε για την εμπειρία που βιώνει ως αντιδήμαρχος στη Δυτική Μάνη και η απάντησή του ήταν θετική: “Είναι αλήθεια ότι χρειάζεται να αφιερώσεις πολύ χρόνο για τα θέματα του Δήμου, όμως με πρόγραμμα μπορείς να βρεις το χρόνο ώστε να ασχοληθείς και με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις σου. Είναι μια καλή εμπειρία, γνωρίζεις κόσμο, προσπαθείς να βοηθήσεις κόσμο, προσπαθείς να κάνεις αυτό που θεωρείς ότι είναι το καλύτερο για το κοινωνικό σύνολο”. 

Τέλος, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση που είχε από τους συνδημότες του όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του αντιδημάρχου ο Γιώργος Βαβαρούτσος μας είπε: “Στην αρχή κάποιοι έδειξαν σαν να αιφνιδιάζονται. Υπήρχε μια επιφύλαξη αν θα μπορέσω να τα καταφέρω με τόσο βαριά καθήκοντα. Υπήρχε μια δυσπιστία, δικαιολογημένη θα έλεγα, γιατί ο κόσμος είχε περάσει δύσκολα με τα σκουπίδια, υπήρχαν διάσπαρτες μικρές χωματερές. Θεωρώ όμως ότι το στοίχημα το κερδίζουμε, έχουμε βάλει τα πράγματα σε σειρά, με τη μεγάλη βοήθεια της περιβαλλοντολόγου μας, της κ. Εξαρχουλέα, έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα και προετοιμαζόμαστε πάρα πολύ σοβαρά για το επόμενο καλοκαίρι. Και πέρα από αυτά, δουλεύουμε ώστε ο μικρός μας Δήμος να φτάσει τους μεγαλύτερους και να προσφέρει στους κατοίκους όλες τις παροχές τις οποίες δικαιούνται”. 

Στ.Μ.