Κυριακή, 03 Ιανουαρίου 2021 18:51

Συγκέντρωση στην Καλλιρρόη για το σκουπιδεργοστάσιο: “Δεν θα μας διώξουν απ’ τον τόπο μας”

Συγκέντρωση στην Καλλιρρόη για το σκουπιδεργοστάσιο: “Δεν θα μας διώξουν απ’ τον τόπο μας”

ΖΗΤΟΥΝ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ, ΥΠΕΔΑΦΟΣ, ΝΕΡΟ, ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ 
Οι επιτροπές που έχουν κινητοποιηθεί, με προσφυγές τους στους θεσμούς της πολιτείας, για την αποτροπή της δημιουργίας σκουπιδεργοστασίου στην Καλλιρρόη του Δήμου Οιχαλίας, ζητούν τη διενέργεια ελέγχων στο έδαφος, το υπέδαφος, το νερό και την ατμόσφαιρα. Θέλουν να έχουν επίσημα στοιχεία για την κατάσταση των φυσικών πόρων ώστε, σε περίπτωση που προχωρήσει η δημιουργία του εργοστασίου, κάτι που τονίζουν ότι είναι αδύνατο να γίνει, να ζητήσουν ποινικές και αστικές ευθύνες από τους υπεύθυνους εφόσον τα στοιχεία αυτά επιβαρυνθούν επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον…

Χθες οι επιτροπές  -Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Χωριών Δήμου Οιχαλίας, Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Καλλιρρόης και Όμορφων Χωριών, Σουηδική Κοινότητα της Καλλιρρόης “Ο ελαιώνας”, πρόεδρος της Κοινότητας Καλλιρρόης και του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιρρόης- συναντήθηκαν στην Καλλιρρόη και σε ανακοίνωση που έκδοσαν σημειώνουν τα εξής: “Από όλους τους συμμετέχοντες τονίστηκε ιδιαίτερα η αναγκαιότητα της διατήρησης της υπάρχουσας συσπείρωσης καθώς και της κοινής δράσης πάνω στο συγκεκριμένο πρόβλημα και όλοι συμφώνησαν ότι η τοπική κοινωνία είναι ενωμένη και αποφασισμένη να αγωνισθεί μέχρι την τελική δικαίωση της που θα επέλθει με την ανάκληση της απόφασης εγκατάστασης σπουπιδότοπου στην συγκεκριμένη θέση, για τους γνωστούς και επιστημονικά τεκμηριωμένους λόγους οι οποίοι έχουν πλειστάκις κατατεθεί στα αρμόδια όργανα και επίσης έχουν δημοσιοποιηθεί. Τονίστηκε για άλλη μια φορά η ακαταλληλότητα της επιλογής του συγκεκριμένου χώρου, επειδή πρόκειται για  μια περιοχή υψηλής παραγωγικότητας (ελαιώνας) καθώς και λόγω του υπάρχοντος υψηλού υδροφόρου ορίζοντα(εξ ου Καλλιρρόη =Καλή-ροή)   

Κατά την συνάντηση τονίστηκαν ιδιαίτερα τα εξής:

  1. Αποτελεί σημαντική επιτυχία των αγωνιζομένων κατοίκων της περιοχής της Σκάλας Λακωνίας- όπου σχεδιάζεται η κατασκευή της τρίτης μονάδας της Διαχείρισης των Απορριμμάτων Πελοποννήσου ( σκουπιδοεργοστάσιο με ΧΥΤΥ) – η απόφαση της πλειοψηφίας των μελών του ΔΣ του Δήμου Ευρώτα της 30ης Δεκεμβρίου 2020 ,που ανταποκρινόμενοι στην βούληση των αγωνιζομένων κατοίκων της περιοχής δεν ενέκρινε το αίτημα για  την χορήγηση  άδειας  κυκλοφοριακού κόμβου για την είσοδο των μηχανημάτων της,  που ζητούσε η εταιρεία <<ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΜΑΕ>  !!
  2. Στηλιτεύτηκε η αρνητική θέση του Προέδρου και της πλειοψηφίας των μελών της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Οιχαλίας που ουσιαστικά και με την σχετική –πλειοψηφική- απόφαση της εν λόγω Επιτροπής,  κατά την συζήτηση σχετικού αιτήματος της εταιρείας <<ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΜΑΕ> - κατά την συνεδρίαση της 23ης Οκτωβρίου 2020 -και με την αποδοχή του αιτήματος της αναφερόμενης εταιρείας,  <<έβαλαν>> ουσιαστικά ένα λιθαράκι στην μεθοδευμένη προσπάθεια της –<<ετσιθελικής>> και παρά τα τεράστια και υπαρκτά προβλήματα, τις δικαστικές εκκρεμότητες  , καθώς και της μη αποδοχής από την τοπική κοινωνία- κατασκευής του καταστροφικού για την υγεία των κατοίκων , του φυσικού περιβάλλοντος και της ολικής καταστροφής της τοπικής οικονομίας του καθόλα <<παράνομου>> σχεδιαζόμενου  έργου. Αγνοήθηκε παντελώς η μαζική και τεκμηριωμένη έγγραφη <<απαίτηση>> της τοπικής κοινωνίας για να μην συζητηθεί το αίτημα της εταιρείας για τους αναφερόμενους και επικαλούμενους σε αυτό σοβαρούς και  τεκμηριωμένους  λόγους .

Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι:

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ  ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ  Ο  ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ  ΜΕ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥ   ΣΤΟ ΣΤΕ , ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΕΠΑΛΛΗΛΕΣ ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΕΣ ΤΟΥ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΑΧΤΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ  ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΕΡΓΟΥ  ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ  ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ  ΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΜΕ ΤΙΣ ΟΜΟΦΩΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΝΤΑΣ  ΕΤΣΙ  ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑ  ΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ  ΔΙΚΑΙΟΥ.

  1. Επιπρόσθετα τονίστηκε για άλλη μια φορά η επίμονη και η κατά συρροή παραπληροφόρηση κάποιων τοπικών αυτοδιοικητικών παραγόντων τόσον σε επίπεδο Δήμου , όσον και σε επίπεδο Περιφέρειας που θέλουν να …..συγκρίνουν και να …..προσπαθούν να μας …..αποδείξουν ότι οι εγκαταστάσεις του προτεινόμενου για την περιοχή μας σκουπιδοεργοστασίου  μετά …..ΧΥΤΥ θα είναι όμοιο όπως αυτό της Ηπείρου, αποφεύγοντας επιμελώς  την αναφορά στη λέξη ΧΥΤΥ και τις επανειλημμένες τοποθετήσεις μας σε Δημοτικά Συμβούλια, δημοσιεύσεις , συνεντεύξεις τύπου ότι το προτεινόμενο για την περιοχή μας έργο θα είναι ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ λόγω του προβλεπομένου να κατασκευαστεί ακριβώς δίπλα από τις εγκαταστάσεις ΧΥΤΥ , γεγονός που δεν συμβαίνει με το εργοστάσιο της Ηπείρου.
  2. Έγινε ενημέρωση και λεπτομερής αναφορά για την καταστροφική διαπίστωση που έγινε και έλαβε δημοσιότητα στα μέσα  Δεκεμβρίου  2020 και αφορά την ρύπανση του περιβάλλοντος στην περιοχή Τεμπλόνι της Κερκύρας συνεπεία του υπάρχοντος στην περιοχή ΧΥΤΑ και της μόλυνσης που έχει δημιουργηθεί από την λειτουργία του. Κατά την συζήτηση αναφέρθηκαν λεπτομέρειες της μόλυνσης που διαπιστώθηκε στο ελαιόλαδο και τον ελαιόκαρπο της συγκεκριμένης περιοχής και αυτό προέκυψε  από το γεγονός  ότι στις 9-11-2020 ιδιοκτήτης αγροκτήματος της περιοχής του Τεμπλονίου πραγματοποίησε αναλύσεις  σε καρπούς ελιάς των δέντρων του για την διαπίστωση  ύπαρξης βαρέων μετάλλων. Τα αποτελέσματα που έλαβε στις 17-11-2020,  έδειξαν  συγκεντρώσεις από ολικό χρώμιο, χαλκό και κάδμιο γεγονός   που καθιστά τις  ελιές και τα παράγωγά τους όπως το ελαιόλαδο   ΑΚΑΤΆΛΛΗΛΑ ΠΡΟΣ ΒΡΩΣH. Στην συνέχεια ο Πολιτιστικός -Εξωραϊστικός-Σύλλογος Τεμπλονίου και σε  συνεργασία με μέλη του πήρε άλλα τρία δείγματα από ελαιοπερίβολο και ελαιοτριβεία της περιοχής τα οποία  στις 30-11-2020 εστάλησαν  για έλεγχο. Συγκεκριμένα πάρθηκαν ένα  δείγμα από καρπούς ελιάς και δυο δείγματα από ελαιόλαδα,  όλα από διαφορετικές τοποθεσίες αγροκτημάτων της  περιοχής Τεμπλονίου και της ευρύτερης περιοχής. Στις 11-12-2020 πάρθηκαν τα αποτελέσματα όπου με μεγάλη λύπη διαπιστώθηκε και ανακοινώθηκε επίσημα από τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο  πως και αυτά τα  τρία δείγματα έδειξαν  συγκεντρώσεις από μόλυβδο, ολικό χρώμιο και χαλκό που καθιστούν και τις  ελιές και τα  ελαιόλαδα  ΑΚΑΤΆΛΛΗΛΑ ΠΡΟΣ ΒΡΩΣΗ.
  3. Κατά την συζήτηση τονίστηκε ιδιαίτερα η κατά καιρούς τοποθέτηση στελεχών της αναδόχου εταιρείας ότι η κατασκευή του προτεινόμενου έργου αφορά την κατασκευή ενός …..πράσινου έργου , ενός έργου που θα …..είναι πρότυπο, που δεν …..(!!!) θα μολύνει το περιβάλλον και θα είναι ……επισκέψιμο από σχολεία κ.λ.π. , απόψεις τις οποίες δυστυχώς έχουν αποδεχθεί και τις συντηρούν σε κατ΄ιδίαν συνομιλίες και αυτοδιοικητικά στελέχη του Δήμου μας .
  4. Για άλλη μια φορά έγινε αναφορά στις επιστημονικές εκθέσεις:
  5. Του Α. Τηνιακού Δρ Γεωλόγου, όπου στην με ημερομηνία 24/3/1992 τεχνική υπηρεσιακή του έκθεση και με αφορμή  παρουσιασθείσα θολότητα στην δημοτική υδρευτική γεώτρηση Μελιγαλά αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: 

<<  Επισημαίνουμε ότι σε ακτίνα 4 τουλάχιστον χλμ ανάντη και 1 χλμ κατάντη της δημοτικής γεώτρησης θα απαγορεύεται απολύτως κάθε απόρριψη λυμάτων, τοξικών ουσιών,  σκουπιδιών  κ.λ.π. προς αποφυγή κάθε κινδύνου ρύπανσης στο νερό της υδρευτικής γεώτρησης>>

β. Του Χριστόφορου Καπόπουλου Γεωλόγου – M.Sc Πολ. Μηχανικού Μελετητή , όπου στην από 7/11/2015 τεχνική του έκθεση και μετά τις επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις του για την ακαταλληλότητα της προτεινόμενης για την κατασκευή σκουπιδοεργοστασίου περιοχής , καταλήγει

<<Θεωρούμε ότι ή εξεταζόμενη περίπτωση χωροθέτησης ΧΥΤΥ στη θέση «¨Ονι» αποτελεί κλασσικό παράδειγμα προς αποφυγή>>

Μετά από τη γενόμενη συζήτηση και τα παραπάνω συνοπτικά αναφερθέντα: 

Εμείς οι κατά μερικούς αποκαλούμενοι …..ΓΡΑΦΙΚΟΙ ΑΝΤΙΔΡΩΝΤΕΣ νοιώθοντας και  έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης , θεωρούμε ότι είναι  καθήκον και υποχρέωσή μας να ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας, να δημοσιοποιούμε οτιδήποτε σημαντικό στοιχείο υπάρχει ή προκύπτει για το πολύ σοβαρό για την ευρύτερη περιοχή μας πρόβλημα και επιθυμούντες να συμβάλλουμε θετικά στην προάσπιση της διατήρησης του περιβάλλοντος από την επικείμενη για μας καταστροφή που θα επέλθει με την δημιουργία μιας τέτοιας εγκατάστασης

 ( ΣΚΟΥΠΙΔΟΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ με ΧΥΤΥ) 

                                                    ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ 

Να αποταθούμε στις αρμόδιες υπηρεσίες και να ζητήσουμε ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ

Να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να πραγματοποιηθεί  εκτεταμένος έλεγχος από δημόσιο φορέα (Πανεπιστήμιο, ΙΓΜΕ, ερευνητικό κέντρο <<Δημόκριτος>> κλπ.) στον υπόγειο και επιφανειακό υδροφόρο ορίζοντα, στο έδαφος, στο υπέδαφος καθώς και στην ατμόσφαιρα- για την διαπίστωση της ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ και για την τυχόν υπάρχουσα ρύπανση- της προτεινόμενης για την κατασκευή σκουπιδοεργοστασίου με ΧΥΤΥ και της πέριξ αυτής περιοχής , από βαρέα μέταλλα και άλλα ρυπογόνα στοιχεία .

Επισημάνθηκε ιδιαίτερα η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ της πραγματοποίησης του ελέγχου της υπάρχουσας κατάστασης της προτεινόμενης  για την κατασκευή σκουπιδοεργοστασίου περιοχής, ούτως ώστε σε περίπτωση που κατασκευαστεί και λειτουργήσει τέτοια εγκατάσταση- για εμάς πράγμα αδύνατο- να υπάρχουν ήδη στοιχεία  τα οποία θα μπορούν να συγκριθούν με μεταγενέστερα στοιχεία μετρήσεων που για εμάς θα είναι σίγουρα επιβαρυντικά για το περιβάλλον , την υγεία των κατοίκων και την οικονομία της περιοχής. Τονίστηκε από τους συμμετάσχοντες  στην συζήτηση ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα αναζητηθούν ποινικές ευθύνες και αστικές αποζημιώσεις από τους ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΙΣ της περιοχής μας που έχουν όλοι τους ονοματεπώνυμο και είναι αυτοί οι οποίοι  μέχρι σήμερα έχουν συμβάλλει με διαφόρους τρόπους στην όλη αρνητική εξέλιξη της υπόθεσης του <<παράνομου>> αυτού έργου καθώς και αυτοί που και σήμερα ακόμη παρά της περί του αντιθέτου υπάρχουσες ενστάσεις και απόψεις καθώς και τις δικαστικές εκκρεμότητες  με διάφορα <<τερτίπια>> προσπαθούν να προχωρήσουν το καταστροφικό και <<παράνομο>> αυτό έργο.

Τέλος τονίστηκαν και επισημάνθηκαν τα εξής :

-Συνεχίζουν κάποιοι όχι μόνο να αγνοούν αλλά το χειρότερο να προκαλούν την τοπική κοινωνία με τις δηλώσεις τους, όπως πρόσφατα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας με  σχετικές του δηλώσεις του  (….Εκτιμώ ότι στις προσεχείς ημέρες λύνω το ζήτημα εγώ και αρχίζει η κατασκευή των Μονάδων)

-Βιάζονται κάποιοι και στην βιασύνη τους επάνω κάνουν ατοπήματα. Και ένα βασικό ατόπημα είναι ότι αγνοούν την ύπαρξη εκκρεμοδικιών (αναμένονται αποφάσεις σε συζητηθείσες ήδη προσφυγές και επιπρόσθετα εκκρεμούν συζητήσεις και κατ΄αντιστοιχία αποφάσεις σε κατατεθείσες  προσφυγές στα αρμόδια δικαστήρια)

-Η τοπική κοινωνία παραμένει ανυποχώρητη και σταθερή στις απόψεις της, όσον αφορά την κατασκευή σκουπιδοεργοστασίου πλησίον της Καλλιρρόης και ενωμένη θα συνεχίσει τον αγώνα της προκειμένου να αποτρέψει την κατασκευή ενός τέτοιου καταστροφικού έργου όχι μόνο στην προτεινόμενη από την ΤΕΡΝΑ θέση <<Όνι>> της Καλλιρρόης αλλά σε κανένα σημείο που να βρίσκεται πλησίον κατοικημένου χωριού της περιοχής της Άνω Μεσσηνίας. 

-Η τοπική κοινωνία θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο τόσον εντός όσον και εκτός Ελλάδος για να αποτρέψει την κατασκευή του σκουπιδοεργοστασίου στην συγκεκριμένη περιοχή γιατί σε περίπτωση που αυτό γίνει θα αποτελέσει την ταφόπλακα της υγείας και της οικονομίας  των κατοίκων ολόκληρης της περιοχής της Άνω Μεσσηνίας

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ:  

-Για να αποτρέψουμε την κατασκευή του εργοστασίου της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της ζωής μας

-Για να μη γίνει σκουπιδότοπος η Καλλιρρόη και γενικά όλη η περιοχή μας 

-Για να διατηρήσουμε καθαρό τον αέρα και το νερό μας

-Για να προστατεύσουμε την παραγωγική μας γη και το περιβάλλον μας 

-Για να μην καταστραφούν η υγεία μας , η περιουσία μας και η ίδια μας η ζωή  

-ΔΕΝ ΘΑ  ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΥΦΟΡΗΣ ΓΗΣ ΜΑΣ ΣΕ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟ

-ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΔΙΩΞΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ

                                                     Καλλιρρρόη  2 Ιανουαρίου 2021

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

1.ΠΕΤΡΟΣ ΜΠΟΥΡΚΟΥΛΑΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΛΛΙΡΡΟΙΤΩΝ

2.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΩΝ/ΝΑΙΩΝ

3.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΡΑΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ  ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΑΙΩΝ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗΣ  & ΤΩΝ ΟΜΟΡΩΝ ΧΩΡΙΩΝ

1.ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ –ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗΣ

  1. ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ- ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΠΟΛΙΧΝΗΣ

3.ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ –ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗΣ

ΑΝΝ ΜΑΡΓΡΑΡΕΤ ΜΕΛΜΠΕΡΓΚ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗΣ 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Τ.Κ.  & ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗΣ- ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ”.