Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2021 18:35

Καλλιρρόη: “Εμείς οι …γραφικοί και ….δύσπιστοι” ζητάμε έλεγχο σε νερό, γη και αέρα

ΑΙΤΗΜΑ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΑΡΧΟ 
Το αίτημα για την πραγματοποίηση μετρήσεων στην ποιότητα του νερού, της γης και της ατμόσφαιρας υπέβαλαν στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και τη δήμαρχο Οιχαλίας Παναγιώτα Γεωργακοπούλου οι επιτροπές αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση σκουπιδεργοστασίου στην Καλλιρρόη. Ζητούν οι έλεγχοι να γίνουν από δημόσιο φορέα ώστε να διαθέτουν στοιχεία για την πιθανή επιβάρυνση που θα ανησυχούν ότι θα προκαλέσει στην υγεία, την οικονομία και το περιβάλλον το σκουπιδεργοστάσιο, το οποίο πάντως συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι είναι αδύνατο να γίνει. Το αίτημα κοινοποιείται ακόμη, μεταξύ άλλων, στον Άρειο Πάγο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή…

Ειδικότερα το αίτημα υπέβαλαν η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Χωριών Δήμου Οιχαλίας, η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Καλλιρρόης και Όμορων Χωριών, η Σουηδική Κοινότητα της Καλλιρρόης “Ο ελαιώνας”, ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλλιρρόης και νόμιμος εκπρόσωπος του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιρρόης. 

Στο αίτημα σημειώνεται μεταξύ άλλων: “Να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να πραγματοποιηθεί  εκτεταμένος έλεγχος από δημόσιο φορέα (Πανεπιστήμιο, ΙΓΜΕ, ερευνητικό κέντρο <<Δημόκριτος>> κλπ.) στον υπόγειο και επιφανειακό υδροφόρο ορίζοντα, στο έδαφος, στο κυρίως εισόδημα της περιοχής μας –το ελαιόλαδο μας- στο υπέδαφος καθώς και στην ατμόσφαιρα- για την διαπίστωση της ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ και για την τυχόν ήδη υπάρχουσα ρύπανση- της προτεινόμενης για την κατασκευή σκουπιδοεργοστασίου με ΧΥΤΥ και της πέριξ αυτής περιοχής, από βαρέα μέταλλα και άλλα ρυπογόνα στοιχεία .

Σας επισημαίνουμε ιδιαίτερα την ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ της πραγματοποίησης του αιτουμένου ελέγχου για την διαπίστωση  της υπάρχουσας κατάστασης, ούτως ώστε σε περίπτωση που κατασκευαστεί και λειτουργήσει τέτοια εγκατάσταση- για εμάς πράγμα αδύνατο- να υπάρχουν ήδη στοιχεία  τα οποία θα μπορούν να συγκριθούν με μεταγενέστερα στοιχεία μετρήσεων που για εμάς θα είναι σίγουρα επιβαρυντικά για το περιβάλλον, την υγεία των κατοίκων και την οικονομία ολόκληρης της περιοχής.

Επιπρόσθετα θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε την καταστροφική διαπίστωση που έγινε και έλαβε δημοσιότητα στα μέσα Δεκεμβρίου  2020 και αφορά την ρύπανση του περιβάλλοντος στην περιοχή Τεμπλόνι της Κερκύρας, συνεπεία του υπάρχοντος στην περιοχή ΧΥΤΑ και της μόλυνσης που έχει δημιουργηθεί από την λειτουργία του. Να σας υπενθυμίσουμε επίσης ότι από αναλύσεις που πραγματοποίησε ένας ιδιοκτήτης σε καρπούς ελιάς του αγροκτήματος του και από τα αποτελέσματα που έλαβε στις 17-11-2020,  προέκυψαν  συγκεντρώσεις από ολικό χρώμιο, χαλκό και κάδμιο γεγονός που καθιστά τις ελιές και τα παράγωγά τους όπως το ελαιόλαδο ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΠΡΟΣ ΒΡΩΣH. Επίσης και από τρία δείγματα που πάρθηκαν στις 30-11-2020 από τον Πολιτιστικό -Εξωραϊστικό-Σύλλογοο Τεμπλονίου σε  συνεργασία με μέλη του,   από διαφορετικές τοποθεσίες αγροκτημάτων της περιοχής Τεμπλονίου και της ευρύτερης περιοχής, διαπιστώθηκε και ανακοινώθηκε επίσημα από τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο πως και αυτά τα τρία δείγματα έδειξαν συγκεντρώσεις από μόλυβδο, ολικό χρώμιο και χαλκό που καθιστούν και τις  ελιές και τα ελαιόλαδα  ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΠΡΟΣ ΒΡΩΣΗ. 

Επειδή λοιπόν η προτεινόμενη περιοχή είναι ένα κομμάτι ενός απέραντου ελαιώνα και επειδή ακριβώς δίπλα από το σκουπιδοεργοστάσιο που σχεδιάζετε να κατασκευαστεί στη θέση ΟΝΙ της Καλλιρρόης θα υπάρχει & ΧΥΤΥ και επειδή όλοι εσείς μιλάτε για ένα πράσινο έργο, που δεν θα μολύνει, που θα είναι επισκέψιμο κ.λ.π. εμείς οι …γραφικοί και ….δύσπιστοι  ζητάμε τον προληπτικό έλεγχο των στοιχείων του εδάφους, του υπεδάφους, του ελαιοκάρπου, του ελαιολάδου και της ατμόσφαιρας στην προτεινόμενη περιοχή και πέριξ αυτής, δηλαδή ζητάμε έλεγχο της ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ κατάστασης, προκειμένου να υπάρχουν στοιχεία για να συγκριθούν με το ……<<ο μη γένοιτο>> μετά. Θεωρώντας λογικό και δίκαιο το αίτημα μας αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες”.