Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021 14:52

Απαντούν στον περιφερειάρχη οι επιτροπές κατοίκων: Πλήθος εκκρεμοδικιών για το έργο των απορριμμάτων

Στη δήλωση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, ότι “θεσμικά” έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για να ξεκινήσει το έργο της διαχείρισης των απορριμάτων με ΣΔΙΤ, απαντούν με κοινή τους ανακοίνωση επιτροπές κατοίκων από την ευρύτερη περιοχή της Καλλιρρόης, όπου έχει σχεδιαστεί η εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας των απορριμμάτων και χώρου υγειονομικής ταφής. Οι επιτροπές υπογραμμίζουν ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί θεσμικά οι διαδικασίες, σε ό,τι αφορά τη δικαιοσύνη, καθώς είναι πλήθος οι προσφυγές που εκκρεμούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι επιτροπές των κατοίκων μιλούν για επιχειρούμενη παραπληροφόρηση και εκφράζουν λύπη γι’ αυτό...

Ειδικότερα την ανακοίνωση υπογράφουν η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Χωριών Δήμου Οιχαλίας, η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων καλλιρρόης και Όμορων Χωριών, η Σουηδική Κοινότητα της Καλλιρρόης “Ο ελαιώνας”, ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλλιρρόης και νόμιμος εκπρόσωπος του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιρρόης. 

Στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι “με σκοπό την ενημέρωση, την ανταλλαγή απόψεων και την λήψη αποφάσεων, μετά την δοθείσα στις 14 Ιανουαρίου 2021 συνέντευξη τύπου στα γραφεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα και όσον αφορά τα λεχθέντα και σχετιζόμενα με το θέμα της Διαχείρισης των Απορριμμάτων Πελοποννήσου.

Αφού έγινε αναφορά και εκτενής συζήτηση πάνω στο θέμα αυτό αποφασίστηκαν ομόφωνα τα εξής:

1.Να διαψευστεί  άμεσα ο κ. Νίκας- o οποίος στην συνέντευξη του,  ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: <<….ΘΕΣΜΙΚΑ ΕΧΟΜΕ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΜΕ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ..ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ…>>.  Η διάψευση επέρχεται με την γνωστοποίηση , στους πολίτες όχι μόνον του Δήμου Οιχαλίας αλλά ολόκληρης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του πλήθους των εκκρεμοδικιών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι σημαντικότερες των οποίων είναι οι εξής: 

Α). ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ  η έκδοση απόφασης  του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας επί  τεσσάρων  Αιτήσεων Ακυρώσεως κατά  της υπ. αριθμ. 173.714/9.7.2014 απόφασης (ΑΕΠΟ)  του ΥΠΕΚΑ με την οποία εγκρίθηκε η ΜΠΕ του έργου <<Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ¨>>,  οι οποίες   συζητήθηκαν στις 4/2/2020 και  αφορούν τη 2η Υποενότητα,  για την εγκατάσταση ΜΕΑ και ΧΥΤΥ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας. 

Συγκεκριμένα αναμένεται η έκδοση απόφασης επί των παρακάτω συζητηθέντων προσφυγών:

α. Της με αριθ.κατ: Ε3256/2014 προσφυγής και  αιτούντες τους : ΓΚΟΤΣΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟ , Πολιτιστικούς Συλλόγους και πολίτες της περιοχής της Καλλιρρόης . κ.λ.π.  

β. Της με αριθ.κατ: Ε3296/2014 προσφυγής και αιτούντα τον :  ΔΗΜΟ  ΟΙΧΑΛΙΑΣ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 

γ. Της με αριθ.κατ: Ε3790/2014 προσφυγής και  αιτούντες την : ΠΑΣΟΥΛΑ ΣΟΦΙΑ και κατοίκους της Καλλιρρόης 

δ. Της  με αριθ.κατ: Ε 3797/2014 προσφυγής και αιτούντες τον : ΠΑΤΣΑΡΙΝΟ ΝΙΚΟΛΑΟ και Περιφερειακούς Συμβούλους της τότε μείζονος μειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου  

Β). ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΖΥΖΗΤΗΘΕΙ Η με αριθ.κατ: Ε3247/2014 προσφυγή-που  αφορά  την 1η Υποενότητα, για την εγκατάσταση ΜΕΑ και ΧΥΤΥ στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας -  και αιτούντες τους :  ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ  ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΑΛΑΙΟΧΟΥΝΗΣ  «Η ΑΝΑΛΗΨΙΣ» και κατοίκων  της περιοχής της Παλαιόχουνης (είχε ορισθεί για συζήτηση στις  21/1/2021  και δόθηκε νέα αναβολή)

Γ).ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ στο ΣτΕ

 Αιτήσεις α) των Συλλόγων Παλαιόχουνης και γύρω χωριών και β) του Δήμου Ευρώτα, καθώς και φυσικών προσώπων, με τις οποίες έχει προσβληθεί και η Τροποποίηση της Α.Ε.Π.Ο. του 2019 οι οποίες θα συζητούντο μετά αναβολής της αρχικής δικασίμου της 14/9/2020 στις 21/1/2021, όπου & δόθηκε νέα αναβολή.

Δ).ΕΚΚΡΕΜΟΥΝ  στο Δ’ Τμήμα του Σ.τ.Ε. με Πενταμελή, οι από 9/11/2018 Αιτήσεις (αριθμ. καταθ. 2981 και 2982/2018)  των Δήμων  Οιχαλίας και  Κορινθίων κ.λπ., καθώς και Πολιτιστικών Συλλόγων και Φυσικών Προσώπων κατά των Αποσπαστών Πράξεων της  Σύμβασης Σύμπραξης του Έργου. 

Ε).ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ –από τον Δήμο Ευρώτα- μέχρις να εκδοθούν οι αποφάσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας. 

  1. Να εκφράσουμε την αγανάκτηση και την λύπη της τοπικής κοινωνίας για την παραπληροφόρηση που επιχειρείται μέσω των δηλώσεων ενός τόσο σημαντικού θεσμικού παράγοντα , όπως είναι ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου
  2. Να δηλώσουμε για μία ακόμα φορά ότι:

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ:  

-Για να αποτρέψουμε την κατασκευή του εργοστασίου της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της ζωής μας

-Για να μη γίνει σκουπιδότοπος η Καλλιρρόη και γενικά όλη η περιοχή μας 

-Για να διατηρήσουμε καθαρό τον αέρα και το νερό μας

-Για να προστατεύσουμε την παραγωγική μας γη και το περιβάλλον μας 

-Για να μην καταστραφούν η υγεία μας , η περιουσία μας και η ίδια μας η ζωή  

-ΔΕΝ ΘΑ  ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΥΦΟΡΗΣ ΓΗΣ ΜΑΣ ΣΕ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟ

-ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΔΙΩΞΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ

                                                    

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

1.ΠΕΤΡΟΣ ΜΠΟΥΡΚΟΥΛΑΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΛΛΙΡΡΟΙΤΩΝ

2.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΩΝ/ΝΑΙΩΝ

3.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΡΑΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ  ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΑΙΩΝ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗΣ  & ΤΩΝ ΟΜΟΡΩΝ ΧΩΡΙΩΝ

1.ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ –ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗΣ

  1. ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ- ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΠΟΛΙΧΝΗΣ

3.ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ –ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗΣ

ΑΝΝ ΜΑΡΓΡΑΡΕΤ ΜΕΛΜΠΕΡΓΚ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗΣ 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Τ.Κ.  & ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗΣ- ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ”.