Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021 12:46

Να αποτραπεί κάθε ενέργεια για τη δημιουργία δάσους ανεμογεννητριών στον Επικούριο Απόλλωνα

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΟΙΧΑΛΙΑΣ 
Την κατεπείγουσα σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Οιχαλίας, με μοναδικό θέμα συζήτησης την αποτροπή της δημιουργίας δάσους ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή του Επικούριου Απόλλωνα, στο Λύκαιο όρος, ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση. Ο εκπρόσωπός της, δημοτικός σύμβουλος Κώστας Ρεϊτζόπουλος υπογραμμίζει ότι η περιοχή όπου επιδιώκεται να εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες έχει τεράστια αρχαιολογική σημασία, έχει τοπία φυσικού κάλλους με τη Νέδα, με παραδοσιακούς οικισμούς και όλα αυτά θα υποστούν μεγάλη υποβάθμιση από τα έργα που θα χρειαστεί να γίνουν, όπως μεγάλοι εκβραχισμοί, διάνοιξη δρόμων, θεμελιώσεις κ.λπ

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Οιχαλίας, Κώστας Ρεϊτζόπουλος, υπογραμμίζει στην αίτησή του για την κατεπείγουσα σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, με τίτλο “Εγκατάσταση συγκροτήματος “Μαμούθ” με πάνω από 72 ανεμογεννήτριες   εγκαθίσταται στο όρια του Δήμου Οιχαλίας με “θέα” το Ναό του Επικούριου Απόλλωνα”: “Δεν πρόλαβε να ανακοινωθεί το κλείσιμο του λιγνιτικού κέντρου Μεγαλόπολης και μέσα σε λίγες μέρες, τον περασμένο Δεκέμβριο, υποβλήθηκαν νέες αιτήσεις για 837MW στη Μεγαλόπολη και για πάνω από 800MW στα δύο μεγάλα συγκροτήματα, στο Μαίναλο και το Λύκαιον όρος.

Φουντώνουν, λοιπόν, στην Πελοπόννησο τεράστια αιολικά και φωτοβολταϊκά βιομηχανικά συγκροτήματα. Στόχος σύμφωνα με δηλώσεις του πρώην περιφερειάρχη κ. Τατούλη να ξεπεράσουν οι ΑΠΕ στην Πελοπόννησο τα 12.000 MW.

Εκφράζουμε  την πλήρη αντίθεσή μας στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Λύκαιο όρος και την ευρύτερη περιοχή του ναού ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ, ναού Πανός, ποταμού της Νέδας, κάστρου της Είρας και αρχαιοτήτων Φιγαλείας.

Συντασσόμαστε με την Ομοσπονδία Συλλόγων Χωριών Ορεινής Μεσσηνίας " Ο ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ", με τους συλλόγους και τους κατοίκους και καλούμε σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα για την αποτροπή της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή του Λυκαίου όρους, με τεράστια αρχαιολογική σημασία και με οπτική επαφή με τον Επικούριο Απόλλωνα. 

Οι ιδιοκτήτες των αιολικών συγκροτημάτων και οι κυβερνήσεις που τους υπηρετούν, δεν υπολογίζουν τίποτε.

Δεν υπολογίζουν ούτε τοπία, που οι ίδιοι οι αστικοί θεσμοί έχουν χαρακτηρίσει ως τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους Διεθνούς Εμβέλειας και ως Περιοχές Απολύτου Προστασίας. Δεν υπολογίζουν παραδοσιακούς οικισμούς, ειδικές ζώνες διατήρησης, ειδικές ζώνες προστασίας, Natura κ.λπ. Ξεφυτρώνουν σε περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές και έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες.

Δεν είναι λοιπόν υπερβολή ότι θα διαμορφωθεί ένα δάσος ανεμογεννητριών, πυλώνων υψηλής τάσης και γραμμών μεταφοράς ενέργειας υπερυψηλής τάσης, με τεράστιους εκβραχισμούς για να ανοιχτούν οι δρόμοι, να φτάσουν οι ανεμογεννήτριες στις βουνοκορφές, να στηθούν οι βάσεις στήριξης των ανεμογεννητριών, να γίνουν τα δίκτυα μεταφοράς στους υποσταθμούς, κλπ.

Ζητάμε την κατεπείγουσα σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Οιχαλίας με μοναδικό θέμα: την ενημέρωση για το ζήτημα αυτό και απόφαση αποτροπής οποιασδήποτε ενέργειας”.