Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2021 09:56

Ανυπότακτα Φιλιατρά: Δήμαρχος είναι ο λαός

Ανυπότακτα Φιλιατρά: Δήμαρχος είναι ο λαός

 “Αν δεν το έχετε εμπεδώσει ακόμα.... δήμαρχος Τριφυλίας είμαι εγώ!” 
   (Δελτίο Τύπου της 13-02-2021, του Καλλικρατικού Δημάρχου Τριφυλίας)
   Τα ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ χωρίς να κάνουν τους ξερόλες και χωρίς να αποδέχονται τη συγκεκριμένη ιδιότητα, τονίζουν πως ναι, ο σημερινός δημοάρχοντας είναι ο Δήμαρχος του Καλλικρατικού Δήμου Τριφυλίας και όχι της Τριφυλίας.
      Τη νίκη την κέρδισε στην εκλογική διαδικασία του Μάη 2019, στον β΄γύρο. Αυτό όμως ίσχυε για εκείνη τη χρονική στιγμή που πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές, στις τότε κοινωνικοπολιτικές συνθήκες. Σήμερα οι συνθήκες είναι είναι τελείως διαφορετικές, οπότε θα υπήρχε και διαφορετικό αποτέλεσμα. Στη ρημαγμένη πόλη των Φιλιατρών από τον Καλλικράτη, η κατάσταση είναι ίδια και χειρότερη κι ας είναι ο δήμαρχος Φιλιατρινός. Η κύρια προεκλογική ατάκα: “ΕΓΩ ΜΠΟΡΩ!” ακούγεται σήμερα και φέρνει σε όλους τους Φιλιατρινούς ένα χαμόγελο ειρωνείας και μια απογοήτευση για την επιλογή τους. Επιπλέον θυμίζουμε πως η αποχή ήταν τεράστια, πλησίαζε το 60% κι αυτό σημαίνει πολλά.

   Τα τελευταία χρόνια, πιο δυναμικά απ΄ ότι ίσχυε παλιότερα συγκεκριμένοι κύκλοι για τους οποίους δεν θα κάνουμε αναφορά σήμερα, παρουσιάζουν τα πάντα ανάποδα. Με το κεφάλι κάτω και τα πόδια επάνω. Ανανοηματοδοτούν τις λέξεις, παραχαράσουν την ιστορία, φτιάχνουν νέα γεωγραφία. Μιας και αναφερόμαστε σε χωροταξικό σχεδιασμό, η Καλλικρατική Τριφυλία είναι τέκνο της νέας γεωγραφίας. Δεν έχει καμία σχέση με την Επαρχία Τριφυλίας, που είχε συγκεκριμένα όρια και ήταν μια από τις 4 επαρχίες του Νομού Μεσσηνίας. Η επαρχία Τριφυλίας, έχει τριχοτομηθεί. Η Χώρα βρίσκεται εκτός Καλλικρατικού Δήμου, το ίδιο ισχύει και για το Δώριο ή το Ψάρι. Μήπως κανένα περίεργο καιρικό φαινόμενο έκανε αυτή την τριχοτόμηση; Σίγουρα όχι. Συμφέροντα την επέβαλαν, θα μιλήσουμε και γι΄ αυτά σε άλλη μας παρεμβαση.

   Η συγκεκριμένη λοιπόν Καλλικρατική δομή, πέρα από προϊόν βίαιων και κατά συνέπεια αντιδημοκρατικών πρακτικών είναι και ένας σχεδιασμός που υπηρέτησε και υπηρετεί μια συντηρητική πολιτική γεωγραφία. Τα αποτελέσματα της οποίας στην άλλωτε κραταιά πόλη των Φιλιατρών είναι εμφανέστατα αρνητικά. “Γίναμε χωριό” λένε οι Φιλιατρινοί. Η κοινωνία γνωρίζει.

   Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα πάνω στην πόλη και τους κατοίκους της τα  ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ τα λαμβάνουν υπόψη τους ως μια δυσμενή πραγματικότητα την οποία αγωνίζονται να ανατρέψουν, υπηρετώντας πάντα το συμφέρον της πόλης δηλαδή των Φιλιατρινών πολιτών, όπως και τα συμφέροντα των όμορων πόλεων. Αυτή μας η θέση, είναι θέση όλων εκείνων που λειτουργούν με ανιδιοτέλεια. Ο χωροταξικός αυτός σχεδιασμός είναι για τα πανηγύρια! Δεν δουλεύει! Το αντίθετο υπερασπίστηκαν εφαρμοστικά από γεννέσεως του Καλλικράτη, στελέχη ενός δοκιμαστικού κομματικού σωλήνα και εγωκεντρικοί φιλόδοξοι με τις γνωστές συνέπειες για τα Φιλιατρά. 

   Ο Καλλικράτης, νομολογία που επιβλήθηκε στις εποχές εκείνες που η πατρίδα δεν μπορούσε να θεσπίσει νόμους από μόνη της, ήρθε γραμμένος στα αγγλικά ώστε χρειαζόταν ειδικός σε κύρος μεταφραστής προκειμένου να τον μεταφράσει στην Ελληνική κυβέρνηση. Κάτι ανάλογο από τους άσπονδους φίλους μας της Δύσης, είχε εφαρμοστεί την εποχή της αντιβασιλείας επί Όθωνα. Χωροταξικοί σχεδιασμοί στα μέτρα τα δικά τους, οι οποίοι δεν λάμβαναν υπόψη πχ το ρόλο που είχαν παίξει των Ελλήνων οι Κοινότητες στα χρόνια του Βυζαντίου, της Τουρκοκρατίας, όπως και τον ρόλο τους στην απελευθέρωση της χώρας με την επανάσταση του 1821. Δεν λάμβαναν υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες, τοποσωβινισμούς, όπως και την τοπική ιστορία. Ήρθε όμως ο Ελευθέριος Βενιζέλος στα πολιτικά πράγματα της πατρίδος και αυτά τα ανέτρεψε.

   Κάτι ανάλογο με την πρακτική των αντιβασιλέων έγινε και τώρα. Μάλιστα πιο βάρβαρα. Μπήκε φίμωτρο στις τοπικές κοινωνίες στις δύο πρώτες Καλλικρατικές περιόδους. Καμία αρμοδιότητα στα Τοπικά Συμβούλια, ορντινάτσες του κάθε δημοάρχοντα. Την 3η περίοδο ήρθε ο “Κλεισθένης”, ως μεταρύθμιση του Καλλικράτη, δίνοντας τη δυνατότητα να υπάρξουν ανεξάρτητοι απ΄ το ψηφοδέλτιο του δημάρχου συνδυασμοί Κοινοτικών ψηφοδελτίων. Ο Κλεισθένης, δίνει τη δυνατότητα στα Κοινοτικά συμβούλια ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΓΝΩΜΗ & ΨΗΦΟ για ζητήματα που αφορούν την Κοινότητά τους. Όλα τα παραπάνω, είναι Δημοκρατία.

   Οπότε, η άποψή σας για τα Κοινοτικά Συμβούλια κ. Δημοάρχοντα που εκλεγήκατε με τη συγκεκριμένη πλειοψηφία στις τότε κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που σήμερα είναι ανύπαρκτες, είναι για γέλια και αβάσιμοι. Εξασκείτε μια διοικητική πολιτική πρακτική πέρα και μακρυά από τη συμμετρία ανάμεσα στις τρεις ισάξιες πόλεις. Η πορεία δε των Φιλιατρών, πάντα σε ελεύθερη πτώση κι εσείς ανίκανος να τη σταματήσετε. Να εφαρμόσετε πολιτικές αποκατάστασης βλαβών, παρότι κατάγεστε από τα Φιλιατρά. Για να μην ξεχνιώμαστε κ. Δημοάρχοντα: τα Κοινοτικά Συμβούλια έχουν και ΓΜΩΜΗ & ΨΗΦΟ! Τώρα εάν εσείς τα φιμώνετε, τα χειραγωγείτε μέσω αυτών των πρακτικών σας πυροβολείτε το θεσμό των Κοινοτικών Συμβουλίων, τη Δημοκρατία καθώς και την ανόρθωση της πόλης των Φιλιατρών. Στα  ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ, φίμωτρο δεν μπαίνει! Οι δικτατορικής έμπνευσης τακτικές και μέθοδοι, πέρα από λύπηση είναι και για γέλια! Τα Φιλιατρά δεν έχουν ανάγκη από δικτατορίσκους.

    Τα ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ γνωρίζουν ότι οι εποχές είναι δίσεκτες. Δεν φοβούνται, αγωνίζονται να επιτύχουν τον στρατηγικό τους στόχο που δεν είναι άλλος από την επαναφορά αυτοδιοίκητου στην πόλη των Φιλιατρών (μια από τις απόψεις του γνωμοδοτικού οργάνου “Ι.Τ.Α.” δηλ. του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης).

   Τα ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ ταυτόχρονα πιστεύουν, ότι η πολιτική ανδρεία είναι αρετή υπαρκτή, σε επίπεδο βάσης και σε επίπεδο κορυφής. Η βάση δείχνει πολιτική γενναιότητα, αγωνιζόμενη για να ανατρέψει τις πολιτικές που υποβαθμίζουν τις ζωές των μελών της. Η δε κορυφή - ηγεσία δείχνει πολιτική ανδρεία όταν αναγνωρίζει τις καταστροφικές αποφάσεις της και τις διορθώνει. Για τις αλλαγές, τροποποιήσεις, μεταρυθμίσεις που γίνονται σήμερα πάνω στο νόμο αυτοδιοίκησης των Δήμων, δεν θα αναφερθούμε τώρα σε αυτό το κείμενο. Λακωνικά θα τονίσουμε, ευννοούν τη Μητρόπολη μέσα από ένα υπερσυγκεντρωτισμό.

  .  Πραγματικός Δήμαρχος στο Δήμο είναι ο Λαός! Φωνή Λαού, οργή Θεού!!!

 

Για τα ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ

Βασίλης Σπυρόπουλος