Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2012 20:53

Η δημοτική αρχή Καλαμάτας ανυπομονεί να προσαρτήσει την Αβία της Μάνης

Ακρογιάλι Αβίας Ακρογιάλι Αβίας

ΘΕΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ανυπομονεί η δημοτική αρχή Καλαμάτας να προσαρτήσει την περιοχή της Αβίας (Αρχοντικό, Παλιόχωρα, Ακρογιάλι, Μεγάλη Μαντίνεια) στο Δήμο Καλαμάτας, θέμα που θα συζητηθεί την Πέμπτη στο Δημοτικό Συμβούλιο…

«Επί αιτήματος της Τοπικής Κοινότητας Αβίας του Δήμου Δυτικής Μάνης για ένταξή της στο Δήμο Καλαμάτας», είναι το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης, το οποίο θα εισηγηθεί ο αντιδήμαρχος, Θανάσης Ηλιόπουλος.
Πράγματι, η Τοπική Κοινότητα, με ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της, έχει ζητήσει να αποσχιστεί από το Δήμο Δυτικής Μάνης και να ενσωματωθεί στο Δήμο Καλαμάτας, ενώ έχουν συγκεντρωθεί και εκατοντάδες υπογραφές από τους κατοίκους της περιοχής.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, πάντα ήθελε την περιοχή της Αβίας στο Δήμο του. Είναι άλλωστε μια περιοχή που οι κάτοικοί της έχουν καθημερινή σχεδόν επικοινωνία με την Καλαμάτα παρά με τον Κάμπο, πόσω μάλλον με την Καρδαμύλη. Επιπλέον, είναι μια περιοχή, στην οποία η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της πρόσκειται πολιτικά στις κομματικές παρατάξεις που στηρίζουν τη δημοτική αρχή Καλαμάτας (Ν.Δ.-ΛΑ.Ο.Σ.), και αυτό έχει τη σημασία του, ιδίως μετά τη δοκιμασία των σχέσεων του δημάρχου με τις υπόλοιπες κοινότητες της Μάνης που ανήκουν στο Δήμο Καλαμάτας, τη Βέργα και τη Μικρή Μαντίνεια, λόγω του ζητήματος του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.
Από την άλλη, ο Δήμος Δυτικής Μάνης δεν έχει περιθώρια να χάσει ούτε σπιθαμή γης, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για την τουριστική περιοχή της Αβίας, που μπορεί να «αιμοδοτήσει» τον υπόλοιπο Δήμο.
Θα περίμενε κανείς ότι ο Δήμος Καλαμάτας θα έδειχνε μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση και θα ανέμενε τουλάχιστον να δοκιμαστεί για ένα εύλογο χρονικό διάστημα το εγχείρημα της δημιουργίας του Δήμου Δυτικής Μάνης. Αντίθετα, πριν καν συμπληρωθούν δύο χρόνια από την ίδρυση του νέου αυτού Δήμου, η Δυτική Μάνη κινδυνεύει σοβαρά να χάσει ένα ζωτικό κομμάτι της.
Στ.Μ.