Κυριακή, 04 Απριλίου 2021 15:58

“Αγωνιζόμαστε για τη ζωή μας και την υγεία μας - Δεν θα μας διώξουν από τον τόπο μας”

ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ - ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΔΙΤ 
Δεκάδες κάτοικοι χωριών της Άνω Μεσσηνίας συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι, τηρώντας τα μέτρα προστασίας της υγείας, στην περιοχή της Καλλιρρόης (Εθνική Οδός Τσακώνας-Καλού Νερού μετά τον κόμβο της Καλλιρρόης) και εκδήλωσαν την αντίθεσή τους στην εφαρμογή της σύμβασης για την εκχώρηση της διαχείρισης και εκμετάλλευσης των απορριμμάτων σε ιδιωτικό όμιλο. Η σύμβαση προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία μονάδας διαχείρισης σκουπιδιών στην Καλλιρρόη. Εκπρόσωποι φορέων και επιτροπών αγώνα υπογράμμισαν ότι καθαρά επιστημονικοί λόγοι που συνδέονται με την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος επιβάλλουν την ακύρωση της σύμβασης. Οι προτροπές προς τους κατοίκους από τους διοργανωτές ήταν, με βάση και τη μέχρι τώρα εμπειρία από αυτή την υπόθεση, να οργανωθούν, να μην εμπιστεύονται αυτούς που τους χτυπούν φιλικά στην πλάτη ανάλογα με το σε ποια πολιτική θέση βρίσκονται κάθε φορά και να δώσουν αγωνιστικό χαρακτήρα στις κινητοποιήσεις τους. “Ήρθε η ώρα να ζεστάνετε τις μηχανές των τρακτέρ σας” υπογραμμίστηκε χαρακτηριστικά…

Την κινητοποίηση διοργάνωσαν η Λαϊκή Συσπείρωση Οιχαλίας, οι πρόεδροι και τα Κοινοτικά Συμβούλια Καλλιρρόης, Βασιλικού και Κόκλας, ενώ συμμετείχαν οι Επιτροπές Αγώνα κατοίκων και συλλόγων της περιοχής, οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Μεσσήνης, Κοντοβουνίων και Χανδρινού. Τη συμπαράστασή τους εκδήλωσαν η Ομοσπονδία Συλλόγων Χωριών Ορεινής Μεσσηνίας “Ο Επικούριος Απόλλων”, το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Πελοποννήσου, το ΠΑΜΕ, οι περιφερειακές παρατάξεις Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου, Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου, πρόεδροι και κοινοτικά συμβούλια χωριών της Άνω Μεσσηνίας κ.ά.

 

 

Ο Κώστας Ρεϊτζόπουλος, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Οιχαλία, τόνισε ότι οι κάτοικοι αντιδρούν ώστε αφενός να μη γίνει η Καλλιρρόη ο σκουπιδότοπος της Μεσσηνίας και αφετέρου να μη χρυσοπληρώνουν οι κάτοικοι του Νομού για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Τόνισε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και αυτό που θα ακολουθήσει άμεσα θα είναι κινητοποίηση στο Δημαρχείο στο Μελιγαλά και συνάντηση με τη δήμαρχο Οιχαλίας, Παναγιώτα Γεωργακοπούλου, με σκοπό να γίνει Δημοτικό Συμβούλιο, με τη φυσική παρουσία των συμβούλων, για να πάρουν θέση για την κατάσταση στην Καλλιρρόη. Ανάλογη κινητοποίηση θα ακολουθήσει, συνέχισε ο κ. Ρεϊτζόπουλος, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ώστε να πάρει θέση το Περιφερειακό Συμβούλιο και να καταδικάσει αυτή τη σύμβαση. Σε ό,τι αφορά τη στάση σήμερα του Δημοτικού Συμβουλίου Οιχαλίας ο κ. Ρεϊτζόπουλος σχολίασε ότι δυστυχώς η δημοτική αρχή και παρατάξεις δεν τοποθετούνται ξεκάθαρα για τη σύμβαση αλλά κρύβονται πίσω από παλιότερες αποφάσεις του Σώματος και αρκούνται σε ευχολόγια. 

Στη συγκέντρωση από τη συντονιστική επιτροπή χαιρέτησε ο Παναγιώτης Μπούρας και ακολούθως μίλησε ο Δημήτρης Καπόπουλος, ο οποίος τόνισε από την πλευρά του ότι είναι καθαρά επιστημονικοί οι λόγοι που επιβάλλουν την ακύρωση αυτού του σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Υπογράμμισε ότι η περιοχή της Καλλιρρόης είναι από άποψη περιβαλλοντική, γεωλογική, γεωργική εντελώς ακατάλληλη περιοχή για μια τέτοια δραστηριότητα. Ακόμη ο κ. Καπόπουλος παρουσίασε μηνύματα συμπαράστασης που απέστειλαν οι επιτροπές αγώνα από την Παλαιόχουνη και από τη Σκάλα Λακωνίας, όπου επίσης η σύμβαση προβλέπει τη δημιουργία μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων. 

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πελοποννήσου, Νίκος Γόντικας, τόνισε ότι μπορούν οι κάτοικοι της περιοχής να αποτρέψουν αυτό το έγκλημα, όπως το χαρακτήρισε, αξιοποιώντας και την εμπειρία που είπε ότι έχουν αποκτήσει μέχρι τώρα. Η εμπειρία αυτή δείχνει, συνέχισε, ότι συγκεκριμένα κόμματα, συγκεκριμένες παρατάξεις, συγκεκριμένα πρόσωπα, είναι με τους κατοίκους όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση αλλά όταν βρεθούν στην εξουσία πηγαίνουν με την εταιρία. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, στον σημερινό αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος στην Πελοπόννησο, για τον οποίο ανέφερε ότι όταν ήταν στο Δήμο Οιχαλίας είχε ψηφίσει κατά του συγκεκριμένου σχεδιασμού για τα απορρίμματα, ενώ μίλησε και για τον πρώην περιφερειάρχη και την πρώην αντιπεριφερειάρχη, Πέτρο Τατούλη και Ντίνα Νικολάκου αντίστοιχα, σημειώνοντας ότι εκείνοι σχεδίασαν το έργο αλλά τώρα που είναι στην αντιπολίτευση δεν ψήφισαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο και δεν αποκλείεται, όπως είπε, ακόμη και να προσεγγίσουν τους κατοίκους για να τους πουν ότι είναι μαζί τους. 

Είπε ακόμη ο Νίκος Γόντικας ότι οι κάτοικοι πρέπει να καταλάβουν καλά ότι αυτοί που βρίσκονται απέναντί τους δεν καταλαβαίνουν ούτε από αποφάσεις της δικαιοσύνης, ούτε από νόμους και πως το μόνο που μπορεί να τους σταματήσει είναι οι δυναμικές κινητοποιήσεις, γι’ αυτό και πρότεινε να βάλουν μπροστά τα τρακτέρ τους και να αρχίσουν να ζεσταίνουν τις μηχανές τους. 

Ο Θανάσης Πετράκος υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα πολύ ακριβό έργο, το οποίο θα το πληρώνει ο κόσμος. Ανέφερε ότι ο κάθε τόνος θα κοστίζει στους πολίτες 111 ευρώ. Ζήτησε ενότητα και αγώνα τονίζοντας και ο ίδιος ότι απέναντί τους βρίσκονται ισχυρά συμφέροντα, που δεν δίστασαν,  όπως είπε, να χρησιμοποιήσουν ακόμη και ψεύτικα συμβόλαια προκειμένου να αποκτήσουν περιοχές στην Αρκαδία και τη Λακωνία για τη διαχείριση των απορριμμάτων. 

Ο Κωνσταντίνος Καράμπελας, από την Ομοσπονδία Συλλόγων Ορεινών Χωριών Μεσσηνίας “Ο Επικούριος Απόλλων” τόνισε ότι ένα άλλο ζήτημα σχετικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση αφορά τον πολιτισμό και συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι είναι παράλογο να δημιουργηθεί μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων απέναντι ακριβώς από το σημείο όπου γεννήθηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (σαν χθες πριν από 251 χρόνια). Ο Κωνσταντίνος Καράμπελας ανέφερε ακόμη ότι παράλογο είναι αυτό που πάει να γίνει και στην περιοχή της Είρας, η εγκατάσταση δηλαδή γιγάντιων ανεμογεννητριών στο Λύκαιο όρος, το ιερό βουνό. Τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ότι ούτε αυτό το σχέδιο πρέπει να περάσει και ζήτησε τη συνεργασία των κατοίκων, των συλλόγων και των επιτροπών για να ακυρωθούν όλες αυτές οι επιδιώξεις. 

Χαιρετισμούς έκαναν επίσης από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου και τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Μεσσήνης ο Σπύρος Νικολόπουλος, από το ΠΑΜΕ ο Παναγιώτης Μερτίκας (γραμματέας του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας), ο Δημήτρης Γκότσης και ο Γιάννης Αλεξόπουλος, κάτοικοι της περιοχής. 

ΨΗΦΙΣΜΑ

Κατά τη συγκέντρωση εγκρίθηκε το ψήφισμα των διοργανωτών, το οποίο έχει ως εξής: “Για πάνω από 10 χρόνια, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (Σαμαρά-Βενιζέλου), ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και οι δυνάμεις τους στην Περιφέρεια με απαράδεκτες μεθοδεύσεις και νομοθετικές παρεμβάσεις, με απόλυτη σύμπλευση και μοιρασμένους ρόλους, διαμόρφωσαν αυτή την εγκληματική σύμβαση, που μετατρέπει τον τόπο μας σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο.

Η περιφερειακή αρχή Νίκα υπέγραψε την ενεργοποίηση της σύμβασης Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα που ετοίμασε η περιφερειακή αρχή Τατούλη (ΣΔΙΤ)  και παραδίδουν τη διαχείριση των απορριμμάτων της περιφέρειας Πελοποννήσου στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ με όρους και προϋποθέσεις εγγυημένης μακροχρόνιας κερδοφορίας (τουλάχιστον 28 χρόνια) για την εταιρεία, με βαρύ οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος για την περιοχή της Οιχαλίας και την ευρύτερη περιοχή της Άνω Μεσσηνίας.

Ο αγώνας μας μπορεί να έχει αποτέλεσμα έστω και τώρα! Μπορούμε να τους παρεμποδίσουμε, να τους δυσκολέψουμε, να ματαιώσουμε το έγκλημα. Είναι ανάγκη να αναδείξουμε τους πραγματικούς υπαίτιους και να βάλουμε μπροστά την προοπτική αυτού του αγώνα.

Να φύγει από την μέση η επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή το κέρδος, και η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται από ενιαίο κρατικό φορέα, με πολιτικές μείωσης της παραγωγής απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση και ταφή του υπολείμματος σε ΧΥΤΥ, που με ευθύνη του κράτους και με επιστημονικά κριτήρια να γίνεται η χωροθέτησή τους. Μόνο τότε μπορεί να γίνεται πραγματικά ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην τσέπη και στην υγεία των κατοίκων.

Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων της Πελοποννήσου

Καμία σκέψη για χωροθέτηση σκουπιδοεργοστασίου στην θέση "ΟΝΙ" της Καλλιρρόης

Να σταματήσουν ΑΜΕΣΑ όλες οι ενέργειες για την κατασκευή του εργοστασίου, που ξεκίνησαν στις 26 Μαρτίου.

Όλοι μαζί μπορούμε να τους σταματήσουμε, να βάλουμε τέλος στο επικείμενο έγκλημα στην περιοχή της Καλλιρρόης”.

Στ.Μ.