Τρίτη, 13 Απριλίου 2021 22:36

Η Kalamata Journal στα γυρίσματα της ταινίας “...στο σύρμα”

ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ ΠΥΛΙΑΣ 
Από τη μια γυναίκες ανυποχώρητες, παρά τον πόνο που τις πνίγει για τον αδερφό, τον άντρα, τον πατέρα, τη μάνα που έχασαν από τα βασανιστήρια. Από την άλλη “αναμορφωτές” και ΑΜίτες, βασανιστές, ανθρωπάκια που το μόνο που έχουν μέσα τους είναι μίσος. Τέτοιες σκηνές από τα γυρίσματα της ταινίας “...στο σύρμα” είχαμε την μεγάλη τύχη να παρακολουθήσουμε την Κυριακή στο ιστορικό, για τους αγροτικούς αγώνες των κατοίκων του, χωριό της Γλυφάδας (Καραμανώλη). Ήταν μάλιστα η μέρα που στα γυρίσματα συμμετείχε και ο γνωστός και αγαπητός ηθοποιός Γιώργος Γιαννόπουλος, ο οποίος μας είπε τα καλύτερα λόγια για τον σκηνοθέτη και διευθυντή φωτογραφίας της ταινίας, Λεωνίδα Παπαδόπουλο και για το σενάριο του Αντώνη Κατσά…


Αντώνης Κατσάς, σεναριογράφος του έργου, Λεωνίδας Παπαδόπουλος, σκηνοθέτης και διευθυντής φωτογραφίας της ταινίας

Ήταν πάρα πολύ όμορφο όλο αυτό που είδαμε και ζήσαμε στη Γλυφάδα, στην προετοιμασία και στα γυρίσματα της ταινίας. Όλοι οι συντελεστές, οι περισσότεροι ερασιτέχνες, συμμετείχαν με μεγάλη αγάπη σε ό,τι είχαν αναλάβει να κάνουν. Πρόβες για τα λόγια,  πρόβες για τις κινήσεις, δοκιμή κοστουμιών, ετοιμασία φωτισμού, μακιγιάζ, γυρίσματα και ξανά γυρίσματα. Όλοι δούλευαν με αφοσίωση. Τα γυρίσματα έγιναν στο κτίριο του Αγροτικού Συλλόγου Γλυφάδας, ενώ οι προετοιμασίες δίπλα, στο πατρικό σπίτι της οικογένειας Κατσά, όπου ο Θανάσης Κατσάς (αδερφός του Αντώνη) και η οικογένειά του φρόντισαν για τη φιλοξενία και την υποστήριξη των συντελεστών. 

Ο Γιώργος Γιαννόπουλος μας είπε ότι συμμετέχει στην ταινία μετά από “πρόταση που μου έκανε ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος, που του έχω εμπιστοσύνη, γιατί είχαμε συνεργαστεί σε κάποια σίριαλ στην Αθήνα”. Αυτό όμως που εφερε τον Γιώργο Γιαννόπουλο την Κυριακή στη Γλυφάδα δεν ήταν όμως μόνο η εμπιστοσύνη του προς τον σκηνοθέτη και τον διευθυντή φωτογραφίας της ταινίας αλλά και το σενάριο του Αντώνη Κατσά. Είπε χαρακτηριστικά ο γνωστός ηθοποιός: “Όταν διάβασα το σενάριο ενθουσιάστηκα. Εγώ γενικά πειράζω τα σενάρια αλλά αυτή είναι από τις λίγες φορές, από τις ελάχιστες, που δεν άλλαξα ούτε λέξη. Ο Αντώνης Κατσάς έχει γράψει μοναδικό σενάριο και οι διάλογοι είναι καταπληκτικοί”. Επιπλέον ο Γιώργος Γιαννόπουλος αναφέρθηκε και στο θέμα της ταινίας, τη Μακρόνησο, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα “μετεμφυλιακό γεγονός”. 

Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ-ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Όπως μας είπε ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος, η ταινία θα έχει διάρκεια 110 με 120 λεπτά και με τα γυρίσματα που έγιναν την Κυριακή υπάρχει το υλικό για τα 70 με 75 λεπτά. Ωστόσο, συνέχισε, ο υπόλοιπος χρόνος της ταινίας θα καλυφθεί “με τις δύο μεγάλες σκηνές στην αρχή και στο τέλος της ταινίας. Χρειαζόμαστε ακόμη, γι’ αυτές τις δύο μεγάλες σκηνές, δύο με τρεις μεγάλες μέρες γύρισμα και ίσως κάτι λίγο ακόμη. Άρα η ταινία κοντεύει από πλευράς γυρισμάτων,  όχι όμως και από την πλευρά της επεξεργασίας. Θα χρειαστούν μήνες για την επεξεργασία, από δύο έως έξι, θα δείξει”.

Ο σκηνοθέτης και διευθυντής φωτογραφίας της ταινίας, Λεωνίδας Παπαδόπουλος, μας είπε ακόμη ότι “αυτή η ταινία δεν είναι low budget αλλά... no budget! Κανείς δεν πληρώνεται. Ούτε οι επαγγελματίες που συμμετέχουν ως ηθοποιοί ή τεχνικοί. Θα πληρωθούν από τα όποια έσοδα υπάρξουν”.


Ο σκηνοθέτης και διευθυντής φωτογραφίας Λεωνίδας Παπαδόπουλος με τον σκηνογράφο της ταινίας Βενετσάνο Μπαλόπουλο

Άλλο χαρακτηριστικό της ταινίας, είπε ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος, είναι ότι “όλοι οι ηθοποιοί είναι Καλαματιανοί ή έχουν σχέση με την Καλαμάτα. Θα είναι μια ταινία made in Kalamata!”. 

Τέλος ο σκηνοθέτης και διευθυντής φωτογραφίας της ταινίας σημείωσε ότι στόχος είναι να πετύχει η ταινία να πάρει έγκριση από το Κέντρο Κινηματογράφου μαζί με κάποια επιδότηση, ώστε να πληρωθούν οι επαγγελματίες, ενώ η μεγάλη ελπίδα είναι να αναλάβει κάποια εταιρία τη διανομή της ταινίας στις κινηματογραφικές αίθουσες. 

Ο ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΣ

Ο σεναριογράφος της ταινίας, Αντώνης Κατσάς, επίσης σημείωσε ότι σκοπός είναι να παιχτεί η ταινία στις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας, ενώ οπωσδήποτε θα συμμετέχει σε κινηματογραφικά φεστιβάλ. 

Ο Αντώνης Κατσάς μας είπε ότι πρόκειται για την ίδια ιστορία του βιβλίου του “...στο σύρμα”, που είναι το πρώτο θεατρικό έργο για τη Μακρόνησο. Τον ρωτήσαμε αν είναι υπερήφανος για ό,τι έχει συμβεί μέχρι τώρα με το βιβλίο του και μας απάντησε: “Είχα την τύχη να γράψω ένα έργο που εκδόθηκε αμέσως, από τη Σύγχρονη Εποχή, που είναι καταξιωμένες εκδόσεις και παρότι συνήθως δεν βγάζει θεατρικά έβγαλε το “σύρμα” κατ’ εξαίρεση. Ταυτόχρονα το έργο παίχτηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στην Καλαμάτα από τη Θεατρική Διαδρομή μέχρι που οι παραστάσεις διακόπηκαν λόγω του κορονοϊού αλλά θα το επαναφέρουμε. Και επίσης βρέθηκαν άνθρωποι που τους συγκίνησε το σενάριο και θέλησαν να το κάνουν ταινία. Είναι πολύ μεγάλη η ικανοποίησή μου, είμαι υπερήφανος και εύχομαι το αποτέλεσμα της ταινίας να είναι τέτοιο που να το απολαύσει ο κόσμος”. 

Ο Αντώνης Κατσάς δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον σκηνοθέτη του θεατρικού “σύρματος”, Κώστα Χαλκιά, σημειώνοντας ότι νιώθει ευγνωμοσύνη προς το πρόσωπό του, γιατί ανέλαβε ένα εγχείρημα χωρίς προηγούμενο, αφού πρόκειται για την πρώτη θεατρική παράσταση για τη Μακρόνησο, μαζί μια θεατρική διασκευή του έργου του Μενέλαου Λουντέμη “Οδός Αβύσσου αριθμός 0”, που ανέβηκε επίσης πέρσι, από τη Σοφία Αδαμίδου. 

Ανέφερε ακόμη ο Αντώνης Κατσάς για το “σύρμα” ότι “αυτό το έργο δεν είναι καθαρά δικό μου εγκεφαλικό δημιούργημα. Είναι βασισμένο σε απόλυτα πραγματικά γεγονότα. Κάποιες σκηνές είναι αποτέλεσμα είτε διασκευής είτε έμπνευσης επάνω σε γεγονότα και έργα όπως του Λουντέμη, του Ρίτσου, του Κυρίτση και διάφορα άλλα που διάβασα πάρα πολλά. Η δε πρώτη σκηνή είναι βιωματική, με τον πατέρα μου και τη μάνα μου, η οποία ήταν έγκυος στην αδελφή μου και πήγε να τον πείσει να υπογράψει δήλωση”. 

Στο ερώτημα αν μπορεί το “σύρμα” να συνδεθεί με την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση ο Αντώνης Κατσάς τόνισε ότι “το πνεύμα της αντίστασης και της ελευθερίας του ανθρώπου είναι διαχρονικό. Υπάρχει ένα διαχρονικό μήνυμα, η ιδεολογία του ανθρώπου και η προσπάθεια της κάθε εξουσίας να την καθυποτάξει με όλα τα μέσα. Αυτό συμβαίνει στη μυθολογία, αυτό συνέβη με τον Χριστό που τον σταυρώσανε, αυτό συνέβη με την Ιερά Εξέταση, αυτό συνέβη στη Μακρόνησο και στη Γυάρο, αυτό συμβαίνει σήμερα στο Γκουαντάναμο. Αυτή η τεράστια διαμάχη της ανάγκης του ανθρώπου για ελευθερία και πρόοδο και της εξουσίας να συνεχίσει να επιβάλλεται είναι διαχρονική και θα συνεχίσει να αγγίζει την ανθρωπότητα”. 

Τέλος, για την επιλογή να γίνουν γυρίσματα στο χωριό του, τη Γλυφάδα, ο Αντώνης Κατσάς σημείωσε ότι “το χωριό έχει μια μεγάλη ιστορία. Στις 17 Ιουλίου 1927 έγινε εδώ η πρώτη πανελλαδική συγκέντρωση και διαδήλωση για το σταφιδικό ζήτημα, σε αυτό το χώρο που είμαστε, με ομιλητή τον Τσικλητήρα, τον αδελφό του Ολυμπιονίκη. Αργότερα είχαμε τα γεγονότα της Πύλου όπου υπήρξαν και θύματα. Σήμερα το χωριό συνεχίζει την ιστορία συμμετέχοντας στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Επίσης στο χωριό υπάρχουν σε πολλά σημεία γκράφιτι που απεικονίζουν την Εθνική Αντίσταση, τους αγώνες της αγροτιάς. Έτσι λοιπόν, δεδομένου ότι μας παραχώρησε ο Αγροτικός Σύλλογος Γλυφάδας χώρο, είδαμε ότι ταίριαζε στην ταινία να κάνουμε εδώ γυρίσματα”. 


Ο Αντώνης Κατσάς με την υπεύθυνη για τα κοστούμια Τζένη Αραπάκη-Μανιατέα 

Υπεύθυνος για τα σκηνικά της ταινίας είναι ο Βενετσάνος Μπαλόπουλος, ο οποίος έχει ασχοληθεί ξανά με τον κινηματογράφο, έχει κάνει ταινία μικρού μήκους, πρώτη φορά όμως συμμετέχει σε ταινία μεγάλου μήκους. Μας είπε ότι “πρόκειται για μια καλλιτεχνική προσπάθεια με δυσκολίες, είναι ταινία εποχής, έχει δύσκολους χώρους και αρκετές απαιτήσεις”. Αναφερόμενος γενικότερα στα σκηνικά του κινηματογράφου είπε ότι “επειδή υπάρχουν κοντινά πλάνα ο χώρος πρέπει να είναι αρκετά ρεαλιστικός. Δεν υπάρχει η ψευδαίσθηση της απόστασης ούτε η θεατρική σύμβαση, στον κινηματογράφο δεν λειτουργεί αυτό. Η ευκολία, σε αντίθεση με το θέατρο, είναι ότι μπορείς να κόψεις, να δείξεις διαφορετικές γωνίες, να κάνεις επεξεργασίες με ηλεκτρονικά μέσα”. 

Μιλήσαμε ακόμη με την υπεύθυνη για τα κοστούμια, την Τζένη Αραπάκη-Μανιατέα, παρακολουθήσουμε την προσπάθεια και όλων των υπόλοιπων συντελεστών. Θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε που “ανέχτηκαν” την παρουσία μας και να ευχηθούμε σε όλους καλή επιτυχία στην ταινία τους. 

Στ.Μ.