Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021 11:22

Αύριο στο ΚΑΣ και το πέρασμα του δρόμου από την ακρόπολη της Αρχαίας Κορώνης που είναι το σημερινό Πεταλίδι

Φωτό αρχείο Φωτό αρχείο

Για την τροποποίηση της μελέτης του δρόμου παράκαμψης του Πεταλιδίου, το οποίο καθυστερεί να ολοκληρωθεί πολλά χρόνια και έχει κοστίσει πολλά εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από όσα προέβλεπαν οι συμβάσεις, αναμένεται να αποφασίσει αύριο το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Πρόκειται για τροποποίηση της μελέτης στο τμήμα που αφορά το πέρασμα του δρόμου από την ακρόπολη της Αρχαίας Κορώνης η οποία βρίσκεται στο λόφο πάνω από το σημερινό Πεταλίδι. Το συγκεκριμένο τμήμα αφαιρείται από την εργολαβία της παράκαμψης του Πεταλιδίου, η οποία το επόμενο διάστημα θα κλείσει καθώς ολοκληρώνονται οι εργασίες στα τμήματα από τη μια και την άλλη πλευρά του αρχαιολογικού χώρου…

Το θέμα, που είναι αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, θα εισηγηθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η Έλ. Κουντούρη και έχει ως εξής: “Έγκριση ή μη τροποποίησης της εγκεκριμένης οριστικής μελέτης τροποποίησης της χάραξης αρτηρίας διερχόμενης από τον αρχαιολογικό χώρο Πεταλιδίου (Χ.Θ.5+200-Χ.Θ. 6+450) στο πλαίσιο κατασκευής του έργου: «Επαρχιακή οδός Ριζόμυλος-Κορώνη, Τμήμα Γέφυρα Τζάνε - Έξοδος Καλαμακίου  (Χ.Θ.5+200-Χ.Θ.10+160 - Β΄ Φάση), Δήμου Μεσσήνης, Π.Ε. Μεσσηνίας, Περιφέρειας Πελοποννήσου”.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο έργο έχει δημοπρατηθεί από το 2012 και η αρχική σύμβαση προέβλεπε την ολοκλήρωσή του μέσα στο 2015! Επιπλέον επισημαίνεται, δεδομένου ότι κατά καιρούς έχουν αφεθεί αιχμές για τις αρχαιολογικές υπηρεσίες ότι καθυστερούν το έργο, ότι το υπουργείο Πολιτισμού πριν καν ξεκινήσει το έργο είχε ζητήσει την αλλαγή της χάραξης του δρόμου διότι περνούσε από περιοχή με σημαντικές αρχαιότητες. 

Στ.Μ.