Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021 07:24

Η Λ. Μενδώνη για το νέο Μουσείο της Αρχ.Μεσσήνης, τα Κάστρα Μεθώνης και Κορώνης, το Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 
Μετά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες για το νέο Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σε γραπτή της δήλωση αναφέρθηκε και σε άλλα σημαντικά θέματα σχετικά με τα μνημεία και τον πολιτισμό στη Μεσσηνία. Ανακοίνωσε ότι το υπουργείο έχει προτείνει τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης έργων στα Κάστρα της Μεθώνης και της Κορώνης και σε μηκυναϊκούς τάφους. Επίσης ανακοίνωσε ότι εγκρίνεται χρηματοδότηση 90.000 ευρώ (30.000 ευρώ το χρόνο για τρία χρόνια) για το Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος “Αρχαία Μεσσήνη”...

Συγκεκριμένα η δήλωση της υπουργού έχει ως εξής: “Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχουν ξεπεραστεί οι τοπικές αντιθέσεις και η διάσταση απόψεων για την περιοχή χωροθέτησης του αρχαιολογικού μουσείου της Αρχαίας Μεσσήνης. Η αρχαία Μεσσήνη έχει πολύ σημαντικούς θησαυρούς που πρέπει να εκτεθούν με ένα πρότυπο και σύγχρονο τρόπο ακολουθώντας τις σημερινές μουσειολογικές και μουσειογραφικές επιστημονικές κατευθύνσεις. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου και ιδιαίτερα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας θα καθορίσουν το κτηριολογικό πρόγραμμα, προκειμένου να εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ώστε να προχωρήσουμε στην υπογραφή της σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Μεσσήνης.

Στις προτάσεις μας προς το Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε συμπεριλάβει έργα σημαντικά για την Πελοπόννησο. Ειδικότερα, για την Μεσσηνία το Υπουργείο Πολιτισμού έχει προτείνει τα Κάστρα της Μεθώνης και της Κορώνης ως σταθμούς της πολιτιστικής διαδρομής «Δίκτυο Κάστρων: Από το Βυζάντιο στην Οθωμανοκρατία», καθώς και τη ανάδειξη των Μυκηναϊκών Ταφών.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στη Μεσσηνία, τον περασμένο Αύγουστο, ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Αθανασόπουλος εξέφρασε το αίτημα για τη μόνιμη στήριξη του μαθητικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος. Το αίτημά του έγινε δεκτό, καθώς αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία που αφορά σε νέα παιδιά. Το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Αρχαίας Μεσσήνης εντάσσεται για τα επόμενα τρία έτη (2021-2023) στο Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος με συνολικό ποσό των 90.000€ (30.000€ κατ’ έτος)”.