Τετάρτη, 12 Μαϊος 2021 15:11

Ικανοποίηση και ευχαριστίες από το Δήμο Πύλου-Νέστορος για τα μνημεία που εντάσσονται στις Εμβληματικές Πολιτιστικές Διαδρομές

Δήμος που φιλοξενεί κορυφαίας σημασίας μνημεία του πολιτισμού, τα οποία μάλιστα μέσα από το πρόγραμμα του υπουργείου για τις Εμβληματικές Πολιτιστικές Διαδρομές θα συντηρηθούν και αναδειχθούν, ο Δήμος Πύλου-Νέστορος, ευχαριστεί για την ένταξη των μνημείων του στις πολιτιστικές διαδρομές που ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Με δήλωσή του ο δήμαρχος, Παναγιώτης Καρβέλας, ευχαριστεί θερμά την υπουργό και τον γενικό γραμματέα, Γιώργο Διδασκάλου. Σημειώνεται ότι στις πολιτιστικές διαδρομές του υπουργείου εντάχθηκαν τα Κάστρα Κορώνης και Μεθώνης, καθώς και οι θολωτοί τάφοι του Νέστορος, σε ό,τι αφορά το Δήμο Πύλου-Νέστορος…

Σε σχετικό δελτίο Τύπου ο Δήμος σημειώνει: “Σύμφωνα με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη τη Δευτέρα 10 Μαϊου 2021, το ως άνω πρόγραμμα αποτελείται από πέντε διαφορετικές πολιτιστικές διαδρομές και αφορά εκστρατεία συντήρησης, αποκατάστασης και προβολής δεκάδων αρχαιολογικών χώρων σε ολόκληρη την Ελλάδα, οι οποίοι θα αποτελούν τις Πολιτιστικές Διαδρομές. Αυτές καλύπτουν χρονικά το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής ιστορίας και εκτείνονται σε 18 διαφορετικούς Νομούς της χώρας.

Στο εν λόγω πρόγραμμα το Υπουργείο ενέταξε τα Κάστρα της Κορώνης και της Μεθώνης, όπως επίσης και τους θολωτούς τάφους του Ανακτόρου του Νέστορος. Το έργο αυτό, είναι ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα που θα έχουν υλοποιηθεί για τον πολιτισμό, συνολικού προϋπολογισμού 32 εκατ. ευρώ  άνευ ΦΠΑ. Επίσης συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στις προτάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού προς το Ταμείο Ανάκαμψης.

Βασικοί του στόχοι είναι η ισορροπημένη ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού με την προβολή των λιγότερο γνωστών στο ευρύ κοινό αρχαιολογικών χώρων, η προσέλκυση νέων επενδύσεων, η τόνωση της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας αλλά και η εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων για την συντήρηση των υποδομών, που συνδέονται άρρηκτα με τους πολιτιστικούς χώρους. Αξίζει να σημειωθεί, ότι επίτευγμα του προγράμματος είναι η μετατροπή της λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων από ανταγωνιστική σε συνεργατική, μέσα από ενδιαφέρουσες κοινές δράσεις.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας ανέφερε: «Η επιλογή των μνημείων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα των Πολιτιστικών Διαδρομών, εξαίρει τόσο το ενδιαφέρον  του Υπουργείου Πολιτισμού για την ιστορικότητα της περιοχής μας, όσο και την αγαστή του συνεργασία με τον Δήμο Πύλου-Νέστορος. Εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες στην Υπουργό Λίνα Μενδώνη και στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Γιώργο Διδασκάλου, οι οποίοι βρίσκονται αρωγοί στην υλοποίηση του πολιτιστικού προγράμματος της  Δημοτικής Αρχής»”.