Σάββατο, 05 Ιουνίου 2021 09:59

Συντονισμός των εμβληματικών κοινοτήτων της Μεσογειακής Διατροφής για κοινές δράσεις με την υποστήριξη του Μανιατακείου Ιδρύματος

Η Κορώνη και ο Δήμος Πύλου-Νέστορος, με τη μεγάλη συμβολή του Μανιατακείου Ιδρύματος, πρωταγωνιστούν στο συντονισμό των Εμβληματικών Κοινοτήτων της Μεσογειακής Διατροφής για κοινές δράσεις που θα προβάλλουν πιο ουσιαστικά αυτή την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας, όπως την έχει καταγράψει στον κατάλογό της η UNESCO. Την Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021 πραγματοποιήθηκε, με την διοργάνωση του Μανιατακείου Ιδρύματος και τη συνεργασία του Δήμου Πύλου-Νέστορος, τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων των εμβληματικών κοινοτήτων για τις κοινές δράσεις που σχεδιάζουν να αναλάβουν.  

Όπως σημειώνει το Μανιατάκειον Ίδρυμα σε σχετικό δελτίο Τύπου, “ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Παναγιώτης Καρβέλας, στον σύντομο χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε το Μανιατάκειον Ίδρυμα για τη στενή συνεργασία, επανέλαβε τη δέσμευσή του για την ανάδειξη της πολιτιστικής και της αναπτυξιακής διάστασης της Μεσογειακής Διατροφής, μέσω της ενδυνάμωσης της συνεργασίας με τις Εμβληματικές Κοινότητες του Δικτύου.

Ο Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος, Δημήτρης Μανιατάκης, ανέφερε ότι το έτος 2021 είναι πολύ σημαντικό, αφού η Ελλάδα έχει αναλάβει τον συντονισμό των κοινών δράσεων του Δικτύου. Τόνισε ότι η πρόκληση που αντιμετωπίζει το Δίκτυο είναι η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με στόχο την ουσιαστική υποστήριξη του κοινού σκοπού. Η συνέργεια μεταξύ των χωρών του Δικτύου είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την επίτευξη των στόχων που θέτει η απόφαση της UNESCO.

Στη συνέχεια πήραν τον λόγο οι χώρες μέλη του Δικτύου, όπου παρουσίασαν τις προτάσεις τους για κοινές δράσεις. 

Η Διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος, Βίκυ Ιγγλέζου, μεταξύ άλλων πρότεινε: 1) τη δημιουργία κοινής ιστοσελίδας, 2) τη δημιουργία επετειακού  βίντεο-ντοκιμαντέρ με τη συμμετοχή όλων των Εμβληματικών Κοινοτήτων, όπου θα παρουσιάζονται πρακτικές συμποσιασμού και 3) τη σύνδεση των Εμβληματικών Κοινοτήτων μέσω του προγράμματος Αδελφοποίησης Πόλεων (www.twinning.org).

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης αποφασίστηκαν τα κάτωθι:

  • Η Ελλάδα σε συνεργασία με την Ιταλία να προχωρήσουν με το θέμα του κοινού web site και σε 1 μήνα να παρουσιάσουν την πρόοδο στο Δίκτυο.
  • Η Κύπρος σε συνεργασία με την Πορτογαλία να προετοιμάσουν φάκελο για το 1ο διαδικτυακό σεμινάριο για τη Μεσογειακή Διατροφή σε σχέση με τη βιώσιμη ανάπτυξη και το Διεθνές Έτος Φρούτων και Λαχανικών (FAO 2021) και να το παρουσιάσουν προς έγκριση στο Δίκτυο.
  • Όλες οι χώρες να προωθήσουν την πρόταση της Κροατίας («Πρόσκληση για συγκέντρωση εθνογραφικού υλικού για τη Μεσογειακή Διατροφή στις Εμβληματικές Κοινότητες και συμπερίληψή του στο ψηφιακό αποθετήριο του Ινστιτούτου Εθνολογίας και Λαογραφικής Έρευνας της Κροατίας») στους ανάλογους επιστημονικούς φορείς.
  • Στην επόμενη τηλεδιάσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί σε 1 μήνα, να οριστούν τα άτομα που θα αναλάβουν να δημιουργήσουν το Σχέδιο Στρατηγικής Κοινών Δράσεων για τις Εμβληματικές Κοινότητες του Δικτύου.

Την τηλεδιάσκεψη παρακολούθησαν η Μαρία Φακιολά από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού καθώς και η Ελένη Αποστολάκη και η Ιουλία Γεωργιτσανάκου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων”.