Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012 17:48

Σώθηκε η Κορώνη από τα λιγνιτωρυχεία με το όχι του Μανώλη Αγγελάκα

ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΜΠΕ
Δεν πέρασαν οι προκλητικές μεθοδεύσεις και απορρίφθηκε, τελικά, χάρη στη παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη δημιουργία λιγνιτωρυχείων στην Κορώνη. Η ανακούφιση είναι μεγάλη στο Δήμο Πύλου-Νέστορος, ωστόσο εκτιμάται ότι οι «επενδυτές» θα επιστρέψουν όταν κρίνουν ότι η πολιτική συγκυρία θα είναι ευνοϊκή…

Με ικανοποίηση και ανακούφιση ανακοινώθηκε σήμερα, από το Δήμο Πύλου-Νέστορος, ότι με απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης απορρίφθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τουλάχιστον προσωρινά κλείνει το θέμα των λιγνιτωρυχείων στο Χωματερό και τη Φαλάνθη της Κορώνης.
Πλην της Περιφέρειας Πελοποννήσου όλοι οι φορείς του Νομού, ακόμη και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου είχαν ταχθεί κατά της συγκεκριμένης επένδυσης διότι θα κατάστρεφε την περιοχή.
Στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου Πύλου-Νέστορος σημειώνονται τα εξής: «Τέλος στην προσπάθεια δημιουργίας λιγνιτωρυχείου  στη  Φαλάνθη και το Χωματερό του Δήμου Πύλου Νέστορος δίνεται σήμερα, αφού ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας & Ιονίων Νήσων κ. Εμμανουήλ Αγγελάκας υπέγραψε την αρνητική απόφαση για την υλοποίηση της.
Αφού δεν ενέκρινε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με τίτλο «Εκμετάλλευση λιγνιτωρυχείων έκτασης 477,005 στρεμμάτων εντός της 30 Ο.Π. του Νομού Μεσσηνίας»  που κατατέθηκε από την εταιρία με την επωνυμία  “COUVRA HOLDINGS LIMITED” ενώπιον της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος & Ιονίου.
Ο Γενικός Γραμματέας, αφού  εξάντλησε όλα τα χρονικά περιθώρια που προβλέπει ο νόμος, έλαβε υπόψη του τις γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών, των επιστημονικών φορέων, των θεσμικών φορέων αλλά κυριότερα την τεκμηριωμένη άποψη της Τοπικής Κοινωνίας μέσω της Δημοτικής Αρχής αλλά και την πρόθεση της Κυβέρνησης  αποφάσισε σχετικά.
Ο Δήμαρχος Πύλου Νέστορος κ. Δημήτριος Καφαντάρης,  σύσσωμη η Δημοτική Αρχή και οι θεσμικοί παράγοντες του Δήμου εκφράζουν την βαθιά ικανοποίηση για την έκβαση της υποθέσεως.
Ακόμη ο κ. Καφαντάρης αισθάνεται δικαιωμένος για τον τρόπο που η Δημοτική Αρχή χειρίστηκε την υπόθεση από την πρώτη στιγμή, καθώς χωρίς ακρότητες αλλά με ψυχραιμία ακολουθώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες και επιστημονικά τεκμηριωμένα υποστήριξε την αντίθεσή της στην συγκεκριμένη υπόθεση καθώς η ευρύτερη περιοχή της Κορώνης είναι ταχέως αναπτυσσόμενη τουριστικά και η δημιουργία ανοιχτών ορυχείων λιγνίτη πρόκειται να την υποβαθμίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό με μη αναστρέψιμες συνέπειες.
Πρέπει ιδιαίτερα να τονιστεί η αντίθεση της Κυβέρνησης και ειδικότερα του Μεσσήνιου Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στην προοπτική αυτής της επένδυσης καθώς αντιβαίνει στον αναπτυξιακό χαρακτήρα της περιοχής. Η αντίθεση αυτή  εκφράστηκε μέσω της ανωτέρω απόφασης του κ. Αγγελάκα. Αποδεικνύεται λοιπόν έμπρακτα ότι η λογική της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της περιοχής είναι η στήριξη της τουριστικής φυσιογνωμίας με παράλληλη προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και την αύξηση της ποιοτικής αγροτικής παραγωγής. Παράλληλα η πολιτική ηγεσία της χώρας λαμβάνει σοβαρά υπόψη της, την επιθυμία της τοπικής κοινωνίας να έχει λόγο και να αποφασίζει για την προοπτική εξέλιξης του τόπου της.
Τέλος θα πρέπει  να αναφερθεί ότι την αρνητική τους άποψη προς αυτή την επένδυση είχαν εκφράσει και άλλα πολιτικά κόμματα και αυτοδιοικητικοί φορείς».