Τρίτη, 03 Αυγούστου 2021 13:28

Η Κεφαλόβρυση (Ρίπεσι) για το 1821 με τους θρυλικούς Ντρέδες και με τη Φιλαρμονική της Καλαμάτας

Συνεχίζεται ο γιορτασμός της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση με εκδηλώσεις ξεχωριστές, ποιοτικές αλλά προσιτές για όλους, στην Κεφαλόβρυση ή Ρίπεσι της Τριφυλίας. “Οι Ντρέδες της ορεινής Τριφυλίας στον Αγώνα για την Ελευθερία” ήταν η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Κεφαλόβρυση με σημαντικούς ομιλητές, ενώ την Κυριακή έδωσε συναυλία η Δημοτική Φιλαρμονική της Καλαμάτας. To Σάββατο εγκαινιάστηκαν επίσης τρεις εκθέσεις, οι οποίες θα λειτουργούν μέχρι τα τέλη Αυγούστου στην Κεφαλόβρυση...

Είναι εκδηλώσεις της Επιτροπής “Ρίπεσι 1821-2021”, με συνδιοργανωτή το Δήμο Τριφυλίας

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν των Ντρέδων, των προγόνων των κατοίκων της περιοχής, μίλησαν οι: 

Α) Μανώλης Ι. Παπαγρηγοράκης, Επίκουρος Καθηγητής Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Β) Αθανάσιος Σταθόπουλος, Συγγραφέας / Λαογράφος. Στην ίδια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του: «Μπαλταίοι Κλεφταρχηγοί και Αγωνιστές: Η Ιστορία μιας θρυλικής Οικογένειας του Μοριά». 

Γ) Δώρα Σταθοπούλου, Γενική Διευθύντρια Διοικητικών Υπηρεσιών και Νομοθετικού Έργου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία θα προλόγισε τον Συγγραφέα-Λαογράφο.

Δ) Θόδωρος Μαραγκός, Σκηνοθέτης – Σεναριογράφος – Σκιτσογράφος.

Όπως σημειώνει η Επιτροπή «Ρίπεσι 1821-2021», “έχει τη χαρά να συνεργάζεται με τον γλύπτη και χαράκτη της Τράπεζας της Ελλάδος Γεώργιο Σταματόπουλο ο οποίος φιλοτέχνησε αφιλοκερδώς το επετειακό μετάλλιο της Κοινότητας Κεφαλόβρυσης (Ρίπεσι) το οποίο αποδόθηκε στην ίδια εκδήλωση τόσο στον Λαογράφο - Ιστορικό της Κοινότητάς μας, Αθανάσιο Σταθόπουλο για την ανεκτίμητη προσφορά του, όσο και στο Δήμο Τριφυλίας. Το μετάλλιο παρέλαβε εκ μέρους του Δήμου ο Δήμαρχος Τριφυλίας, κ. Γιώργος Λεβεντάκης και θα συμπεριλαμβάνεται στα κειμήλια του Δήμου ως ένδειξη συνεργασίας και ενότητας για την Επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Η μία όψη του μεταλλίου κοσμεί τη σκηνή του όρκου των Ντρέδων αγωνιστών στο Άνω Δώριο (Σουλιμά) στις 24/3/1821, και η δεύτερη τη βρύση της Κεφαλόβρυσης (Ρίπεσι). Το μετάλλιο έχει ήδη παρουσιαστεί σε ειδική ζωντανή – διαδικτυακή εκδήλωση στις 27/6/2021.

Στην εκδήλωση αυτή απεύθυναν χαιρετισμό ο Γιώργος Λεβεντάκης, Δήμαρχος Τριφυλίας, ο Γιώργος Σταματόπουλος, γλύπτης - χαράκτης της ΤτΕ, η Γεωργία Χριστοδούλου, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων & Ιδιοκτητών Τουριστικών καταλυμάτων Τριφυλίας και ο Περικλής Κανελλόπουλος, Πρόεδρος της Κοινότητας Κεφαλόβρυσης. 

Έναν ξεχωριστό τόνο έδωσαν στην Εκδήλωσή μας τα παιδιά και οι νέοι της Κοινότητας οι οποίοι είχαν οργανώσει απαγγελίες ποιημάτων και μικρό θεατρικό από τη Βρύση της Κοινότητας.  Η συμβολή τους ήταν καθοριστική, αφού συμμετείχαν όλοι τους και ως εθελοντές για την άψογη διοργάνωση της εκδήλωσης. Τα δρώμενα πλαισιώθηκαν από τον συλλέκτη και πρόεδρο του Συλλόγου “Ελληνομνήμονες” κ. Σπύρο Κατσίρα. 

Η εκδήλωσή για τα 200 χρόνια  από το 1821, ήταν μια ξεχωριστή ημέρα για το Ρίπεσι. Ήταν μια καταπληκτική γιορτή με την ουσιαστική συμμετοχή και συμβολή των κατοίκων του χωριού. Δεν υπήρχε σπίτι χωρίς σημαία και παλιά υφαντά  στα μπαλκόνια και τις αυλές. Χρώμα έδωσαν επίσης και όσοι ήταν ντυμένοι με εθνικές φορεσιές.

Ήταν μια μαγευτική βραδιά  γεμάτη με χρώμα και μνήμες από τους προγόνους του 1821.

Μας τίμησαν ακόμα οι πρώην Υπουργοί και βουλευτές του Νομού Γιάννης Λαμπρόπουλος και Αλέξης Χαρίτσης, ο Δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος με την Αντιδήμαρχο Δήμητρα Σκαλτσά, ο πρώην Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Καπέλιος, η περιφερειακή Σύμβουλος Ντίνα Νικολάκου, ο πρόεδρος νέων της Παύλιτσας Θάνος Χουλιάρας, ο εκπρόσωπος του Ελληνορωσικού Συνδέσμου Πελοποννήσου Παναγιώτης Αλούπης, οι αντιδήμαρχοι Τριφυλίας Βλάχος Αντώνης, Κουτρουμπής Αλέξανδρος, Μαρία Πανουσοπούλου και Σωτήρης Μπακούρος, Γιώργος Τσακανίκας δημοτικός σύμβουλος. 

Οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Αγγελική Θεοχάρη (Σουλιμά), Σωτήρης Κούκης (Ψάρι), Αθανασία Βαβούρη (Σιτοχώρι), Γρηγόρης Παπαδόπουλος (Κοπανάκι), Γιάννης Γαλάνης (Καλό Νερό),  Μπάμπης Πατσούρης πρώην πρόεδρος του Κοπανακιου, Δημήτρης Βόγκας πρώην Δήμαρχος Αετού. Οι πρόεδροι της Αυλώνας Βασίλειος Βουδούρης και του Γλυκορριζίου Αναστασίου Βουδούρη. Οι πρόεδροι των Συλλόγων από το Ψάρι Διονύσης Αθανασόπουλος και Μίλτος Γυφτόπουλος, Γεωργακόπουλος Δημήτρης και Λούτος Παναγιώτης.

Ο γιατρός και βραβευμένος συγγραφέας από την Ακαδημία Αθηνών Γιάννης Μπίρης και ο καθηγητής της Ιατρικής στο ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Ελπίς Παναγιώτης Χαλβατσιώτης από το Κεφαλόβρυσο παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.

Ο σπουδαίος Μεσσήνιος Ζωγράφος Σωτήρης Τζαμουράνης χάρισε το έργο τέχνης του η μάχη στο Λάπι που απεικονίζονται Ριπεσαίοι οπλαρχηγοί, στην Επιτροπή «Ρίπεσι 1821-2021».

Οι βουλευτές κατόπιν προτροπής μας θα θέσουν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο πρόταση για απόδοση τιμής στους Ντρέδες από τη βουλή των Ελλήνων.

Την εκδήλωση - συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Ανδρέας Μπούσιος.

Προηγήθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση, απαγγελία ποιήματος και κατάθεση στεφάνων στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Κεφαλόβρυσης στις 19:00 μ.μ.

Την ίδια ημέρα έγινε η έναρξη τριών εκθέσεων:

1) Έκθεση Κειμηλίων, Βιβλίων και Εγγράφων στο Κοινοτικό Γραφείο Κεφαλόβρυσης.

2) Έκθεση Εικαστικών με θέμα «Το 1821…αλλιώς» στο χώρο του Κοινοτικού Ιατρείου.

3) Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα «21 φωτογραφίες για το ‘21» στο «Εν Ρίπεσι - Φαγοποτείον». Η διάρκεια των εκθέσεων θα είναι 31/7/2021-22/8/2021, ώρες λειτουργίας 19:00 – 21:00.

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας μας τίμησε με την παρουσία της παρουσιάζοντας το έργο της «200 χρόνια από το ΄21»

Την Κυριακή 1η Αυγούστου 2021, στις 21:00 μ.μ.,  η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας παρουσίασε το έργο της «200 χρόνια από το ‘21» στην Κεφαλόβρυση Τριφυλίας (Ρίπεσι), στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου.

Η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας στο πλαίσιο του εορτασμού συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 παρουσίασε μουσικές θεματικές ενότητες που αναφέρονται στα τότε γεγονότα. Παρουσιάστηκαν έργα φιλελλήνων συνθετών που γράφτηκαν από το 1825 και μετά κι αναφέρονται στον Αγώνα των Ελλήνων ενάντια στον Οθωμανικό ζυγό. 

Η συνεισφορά των φιλελλήνων υπήρξε μεγάλη και πολυεπίπεδη εκείνη την εποχή, όπως για παράδειγμα στο πεδίο της Διπλωματίας και του Στρατού, αλλά ήταν ιδιαίτερη η συμβολή της τέχνης αρκετών εξ αυτών, όπου εκδηλώθηκε η ανάγκη για την ανάσταση και τη σημασία του ελληνικού πολιτισμού.

Τέλος, συγκίνηση στο κοινό προκάλεσε η παρουσίαση τραγουδιών Ελλήνων συνθετών, όπως του Μίκη Θεοδωράκη, όπου χειροκρότησε με τη καρδιά του. 

Με την παρουσία της μας τίμησε η Πρόεδρος του Δ.Σ. της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας κα. Μαρία Μπαρούνη, η οποία υποσχέθηκε μια σταθερή συνεργασία και παρουσία στην Κοινότητά μας.

Στη εκδήλωση συμμετείχαν: Τραγούδι, Eυτυχία Δημητρακοπούλου, Μαριλένα Κυριακοπούλου, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Δημήτρης Χαρλέπας. 

Mουσική Διεύθυνση, Kώστας Νικολέας”.