Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021 22:56

Αναδασωτέα 2.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στη Χώρα, τη Μεταξάδα και τη Μεταμόρφωση!

ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΑΝΤΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ 
Κοινοβουλευτική αναφορά υπέβαλε στη Βουλή, για τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Περικλής Μαντάς, στην οποία τονίζει ότι από λάθος στους δασικούς χάρτες εμφανίζεται ως αναδασωτέα δασική έκταση περιοχή 2.000 στρεμμάτων η οποία στην πραγματικότητα είναι καλλιεργήσιμη γη με συμβόλαια και άλλα στοιχεία ιδιοκτησίας που υπερβαίνουν τις τρεις γενιές…

Στην αναφορά του ο βουλευτής κ. Μαντάς καταθέτει σχετικό ψήφισμα του Κοινοτικού Συμβουλίου χώρας και ζητά τη διόρθωση των δασικών χαρτών….

Σε σχετικό δελτίο Τύπου από το πολιτικό γραφείο του βουλευτή κ. Μαντά σημειώνεται: “Την αποκατάσταση των λαθών που εντοπίζονται στους δασικούς χάρτες για την περιοχή της Χώρας, της Μεταξάδας, της Μεταμόρφωσης και άλλων οικισμών και κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Νέστορος, ζήτησε με Αναφορά του προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς.

Όπως σημειώνει ο κ. Μαντάς, στις περιοχές αυτές έχει διαπιστωθεί ότι περίπου 2.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων έχουν καταχωριστεί ως δασικές, με αποτέλεσμα να συμπεριλαμβάνονται εσφαλμένα σε απόφαση αναδάσωσης του αρμόδιου Δασαρχείου. Το ζήτημα αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση σε κατοίκους, επαγγελματίες και παραγωγούς της περιοχής, εμπλέκοντάς τους σε χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες ενστάσεων και διεκδίκησης αγροτεμαχίων που ήδη τους ανήκουν.

Στην Αναφορά του ο βουλευτής αναγνωρίζει επίσης την ανάγκη να πραγματοποιηθεί «πλήρης και ακριβής κατάρτιση δασικών χαρτών για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου Δασολογίου», το οποίο αποτελεί προαπαιτούμενο για την «ολοκληρωμένη αποτύπωση στο Ελληνικό Κτηματολόγιο κάθε μορφής ακίνητης περιουσίας». Παράλληλα συντάσσεται με πρόσφατο σχετικό ψήφισμα που πραγματοποίησε το Κοινοτικό Συμβούλιο Χώρας, όπου ανάμεσα σε άλλα σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα της περιοχής και πρέπει άμεσα να επιλυθεί, χωρίς περαιτέρω ταλαιπωρία για τους πολίτες. Παράλληλα τονίζεται ότι οι εν λόγω εκτάσεις είναι αποδεδειγμένα καλλιεργήσιμες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις υφίστανται συμβόλαια και ιστορικά ιδιοκτησίας που υπερβαίνουν τις τρεις γενεές”.