Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013 10:42

Γιορτή Άνοιξης, μετάδοση γνώσης και δύναμης στην Καρδαμύλη

ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΣΠΟΡΩΝ
Τα ερεθίσματα για την απόκτηση πολύτιμης γνώσης σχετικά με την αυτάρκεια, την προστασία και τη βελτίωση της ζωής μας, δόθηκαν χθες σε μια εκπληκτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Καρδαμύλη, τη 2η Γιορτή Άνοιξης…

(φωτογραφίες)

Η προσέλευση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή αλλά ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι παρακολούθησαν με μεγάλη προσοχή τις εισηγήσεις που έγιναν για τα μεταλλαγμένα, τους παραδοσιακούς σπόρους, την  κομποστοποίηση των απορριμμάτων κ.λπ
Είναι χαρακτηριστική η εικόνα μεγάλων αλλά και νέων ανθρώπων που έφτασαν στο χώρο της εκδήλωσης, στο Γυμνάσιο-Λύκειο της Καρδαμύλης, έχοντας μαζί τους σπόρους τοπικών παραδοσιακών ποικιλιών για να τους παραδώσουν. Οι άνθρωποι αυτοί πιστεύουν ότι οι τοπικές παραδοσιακές ποικιλίες είναι σημαντικές και πρέπει να διατηρηθούν, χθες όμως έμαθαν το γιατί είναι σημαντικές, γιατί πρέπει οπωσδήποτε να διατηρηθούν και πως θα γίνει αυτό.
Άλλο εντυπωσιακό στοιχειό της 2ης Γιορτής Άνοιξης ήταν τα εκπληκτικά κεράσματα που προσέφεραν οι ντυμένες με τις Μανιάτικες παραδοσιακές φορεσιές γυναίκες του Λεύκιππου. Έφτιαξαν με αγνά υλικά και προσέφεραν στους επισκέπτες από χόνδρο (σιτάρι αλεσμένο και βρασμένο) μέχρι λαλάγγια και από λαχανόσουπα μέχρι ψωμάκι με πατέ ελιάς.
Τη 2η Γιορτή Άνοιξης διοργάνωσαν ο Σύλλογος «Γαία» Μάνης με το ΠΕΡΙΠΟΛΟ (Περιβαλλοντικό, Πολιτιστικό Όμιλο Ανατολικής Μάνης).
Μίλησαν ο Ροίκος Θανόπουλος για τις τοπικές ποικιλίες και τη σημασία τους για τη γεωργία του σήμερα, ο Νίκος Καράς για τη βιοδυναμική-ομοιοδυναμική καλλιέργεια, η Δημήτρης Δημητριάδης για τα μεταλλαγμένα και τα υβρίδια, η Μυρτώ Φοίφα για την οικιακή και συνοικιακή κομποστοποίηση, η Χριστίνα Καραλέκα για τη σποροφύλαξη, ο Γιάννης Οικονομίδης, δημιουργός της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Ένας σπόρος για την αλλαγή».
Στο τέλος της εκδήλωσης επρόκειτο να απελευθερωθεί μία γερακίνα που είχε βρεθεί τραυματισμένη στην περιοχή, η οποία θεραπεύτηκε, ωστόσο η απελευθέρωση αναβλήθηκε λόγω της έντονης ηλιοφάνειας που ενδεχομένως θα δημιουργούσε πρόβλημα στο άγριο ζώο.
Στ.Μ.