Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013 16:12

Κλιμακώνουν... οι Νησιώτες για την κορύφωση της αποκριάς και του καρναβαλιού

ΝΕΟ ΚΑΛΕΣΜΑ Γ.ΔΑΒΙΛΛΑ
Απτόητοι από τις δυσχέρειες που προκαλεί ο άστατος  καιρός, οι Νησιώτες κλιμακώνουν την  καρναβαλική τους δράση ενόψει της κορύφωσης, που θα γίνει την Καθαρά Δευτέρα, με την αναβίωση του εθίμου της δίκης και του απαγχονισμού της «Γριάς Συκούς» από τον Ιμπραΐμ Πασά και ακολούθως την καρναβαλική παρέλαση…

Σήμερα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Δαβίλλας, απεύθυνε ένα ακόμη κάλεσμα προς τους Καλαματιανούς και πρωτίστως προς το δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, να επισκεφθούν τις εκδηλώσεις και να διασκεδάσουν συμμετέχοντας στην αναβίωση των εθίμων που συνδέονται με τις απόκριες.
Εάν το επιτρέψει ο καιρός, σημείωσε ο κ. Δαβίλλας, αύριο, Παρασκευή, θα επισκεφθεί την Καλαμάτα τμήμα καρναβαλιστών της Μεσσήνης, ντυμένοι με τις παραδοσιακές φορεσιές, ώστε να απευθύνει την πρόσκληση  συμμετοχής στο Νησιώτικο Καρναβάλι, επίσκεψη που πραγματοποιείται κάθε χρόνο.
Αύριο Παρασκευή, σημείωσε ο αντιδήμαρχος, οι επαγγελματίες της Μεσσήνης θα πραγματοποιήσουν μουσική βραδιά στην πλατεία, εφόσον το επιτρέψει ο καιρός, με το συγκρότημα «Κόκκινα χαλιά». Νωρίτερα θα προσφερθούν κεράσματα.
Το Σάββατο θα ξεκινήσει η αναζήτηση του κρυμμένου θησαυρού, ενώ το βράδυ θα ανάψουν οι παραδοσιακές φωτιές στις περισσότερες κοινότητες του Δήμου. Την Κυριακή το πρόγραμμα των αποκριάτικων  εκδηλώσεων περιλαμβάνει, μεταξύ πολλών άλλων, την αναβίωση του χωριάτικου γάμου, στις δύο μετά το μεσημέρι, στην πλατεία της Μαθίας, ενώ στη Μεσσήνη επίσης θα ανάψουν οι παραδοσιακές φωτιές και στους δρόμους της πόλης θα παίζει η Μαντολινάτα.
Σημειώνεται ότι η αναβίωση του εθίμου της «Γριάς Συκούς», στο οποίο συμμετέχει το Θεατρικό Εργαστήρι Μεσσήνης, θα γίνει στις 11 το πρωί της Καθαρής Δευτέρας ενώ η καρναβαλική παρέλαση θα ξεκινήσει στις τρεις μετά το μεσημέρι.
Στ.Μ.