Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013 01:35

Συμβολή του Μανιατακείου Ιδρύματος για την προστασία του Κάστρου της Κορώνης

Συμβολή του Μανιατακείου Ιδρύματος για την  προστασία του Κάστρου της Κορώνης

ΧΟΡΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ
Με χρηματοδότηση του Μανιατακείου Ιδρύματος, ύψους 20.000 ευρώ, θα πραγματοποιηθεί η υποβρύχια έρευνα στην παραθαλάσσια περιοχή του Κάστρου της Κορώνης. Η έρευνα αυτή είναι απαραίτητη προκειμένου να ετοιμαστεί η μελέτη για την προστασία του μνημείου…

Τη διάθεση των 20.000 ευρώ αποφάσισε ομόφωνα  το Διοικητικό Συμβούλιο του Μανιατακείου Ιδρύματος, το οποίο συνεδρίασε παρουσία στελεχών του υπουργείου Πολιτισμού, που ενημέρωσαν για τα τεχνικά ζητήματα και διαβεβαίωσαν για την άμεση ολοκλήρωση των μελετών και την ένταξη του έργου προστασίας στο ΕΣΠΑ, όπως έχει δεσμευτεί και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Τη χρηματοδότηση εισηγήθηκε ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Δημήτρης Μανιατάκης, ενώ ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, αφού εξήγησε στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τη σοβαρότητα και τον επείγοντα χαρακτήρα του θέματος, δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά που ο δήμος, οι τοπικοί φορείς και το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρούν με συντεταγμένες δράσεις για την αποκατάσταση του κάστρου. Επισήμανε ότι ποσό 60.000 ευρώ έχει δεσμευτεί στον προϋπολογισμό του δήμου, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν μελέτες υποστηρικτικών έργων του Κάστρου. Τόνισε ότι τα χρήματα που δεσμεύθηκαν από τον προϋπολογισμό του δήμου και τα χρήματα που διαθέτει το Μανιατάκειον Ίδρυμα για τις απαιτούμενες μελέτες είναι έτοιμα να δοθούν και θα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού να δράσουν άμεσα προκειμένου να ετοιμάσουν τις μελέτες για να τις εντάξουν στο ΕΣΠΑ.
Από το υπουργείο Πολιτισμού στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου συμμετείχαν η διευθύντρια της 26ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καλαμάτας, Ευαγγελία Μηλίτση, η προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Αγγελική Σίμωση, ο αρχαιολόγος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Ηλίας Σπονδύλης, ο πολιτικός μηχανικός στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων Αθανάσιος Στεργίου και η αρχιτέκτων στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων Καίτη Ταγωνίδη.
Σημειώνεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης τη διάθεση ποσού 5.000 ευρώ στο Ταμείο Αρωγής Άπορων Μεσσήνιων Φοιτητών της Ιεράς Μητροπόλης Μεσσηνίας.