Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013 03:22

Γιορτάζει σήμερα η Δυτική Μάνη την εξέγερση και την έναρξη του αγώνα του ‘21

ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ
Μέρα υπερηφάνειας η σημερινή για τους Μανιάτες, που το μεσημέρι στην  Καρδαμύλη θα γιορτάσουν την επέτειο της εξέγερσης ενάντια στους Οθωμανούς κατακτητές…

Ο Δήμος έχει διοργανώσει λαμπρή εκδήλωση, που θα ξεκινήσει στις δύο μετά το μεσημέρι, στο ηρώο της Καρδαμύλης, με την  παράταξη των σημαιών των σχολείων και των συλλόγων.
Αμέσως μετά θα φτάσει στο μνημείο η σημαία των Μανιατών και ακολούθως οι μαντατοφόροι από την  έδρα του Πετρόμπεη με το μήνυμα της έναρξης του Αγώνα προς τους καπεταναίους της Δυτικής Μάνης.
Θα πραγματοποιηθεί τρισάγιο στη μνήμη των Ηρώων του ’21, καταθέσεις στεφάνων και στη συνέχεια, όλοι οι παρευρισκόμενοι θα μεταβούν στον ιστορικό χώρο του Αγίου Σπυρίδωνα και των Πυργόσπιτων των  Μούρτζινων – Τρουπάκηδων, στην παλαιά Καρδαμύλη, όπου η Σοφία Καπετανάκη - επίκουρη  καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου θα εκφωνήσει το πανηγυρικό της ημέρας. Θα ακολουθήσει το Προσκλητήριο των Μανιατών που συμμετείχαν στην κατάληψη της Καλαμάτας και στον αγώνα του ’21 και η αναπαράσταση της συνάντησης των Καπεταναίων και της ιστορικής απόφασής τους. Στην αναπαράσταση θα λάβουν μέρος ερασιτέχνες ηθοποιοί, μέλη του Συλλόγου Νεδουσαίων και η κυρία Κωνσταντίνα Θεοδωροπούλου.
Οι εκδηλώσεις στη Δυτική Μάνη θα ολοκληρωθούν με παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το Χορευτικό Όμιλο «Λεύκιππο» και το Σύλλογο Κρητών Μεσσηνίας «Ο Ψηλορείτης», ενώ θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση στο Δημαρχείο.