Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013 21:36

Ένταση με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής στην εκδήλωση της Καρδαμύλης για το ‘21

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ
Η ένταση σημάδεψε τη σημερινή εκδήλωση στην Καρδαμύλη για την επέτειο της εξέγερσης των Μανιατών, το ’21. Την ώρα που ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Δημήτρης Κουκούτσης, κατέθετε στεφάνι ακούστηκε διαμαρτυρία κατά του φασισμού, ενώ εκείνος κατευθύνθηκε στο σημείο απ’ όπου προήλθε η διαμαρτυρία και άρχισε να φωνάζει «κουμμούνια»…

Η εκδήλωση έγινε παρουσία των δημάρχων Δυτικής και Ανατολικής Μάνης, Δημήτρη Γιαννημάρα και Πέτρου Ανδρεάκου αντίστοιχα, συμβούλων των δύο δήμων, εκπροσώπων τοπικών φορέων και αρχών
Στις δύο μετά το μεσημέρι έγινε η άφιξη της σημαίας των Μανιατών και των ιππέων στο ηρώο της πλατείας της Καρδαμύλης. Ακολούθησε έπαρση της σημαίας, τέλεση τρισάγιου στη μνήμη των ηρώων και κατάθεση στεφάνων από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου, τον εκπρόσωπο Εθνικής Αντίστασης, τους απογόνους της οικογένειας Μούρτζινου – Τρουπάκη, από Μανιάτικους Συλλόγους και από σχολεία της περιοχής.
Αφού τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων, ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Στη συνέχεια, όλοι οι παρευρισκόμενοι μετέβηκαν στον ιστορικό χώρο του Αγίου Σπυρίδωνα και των Πυργόσπιτων των  Μούρτζινων – Τρουπάκηδων, στην παλαιά Καρδαμύλη, όπου η Σοφία Καπετανάκη - Επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου εκφώνησε το πανηγυρικό της ημέρας. Ακολούθησε το προσκλητήριο των Μανιατών που συμμετείχαν στην κατάληψη της Καλαμάτας και στον αγώνα του ’21 και η αναπαράσταση της συνάντησης των Καπεταναίων και της ιστορικής απόφασής τους. Στην αναπαράσταση έλαβαν μέρος ερασιτέχνες ηθοποιοί, μέλη του Συλλόγου Νεδουσαίων και η Κωνσταντίνα Θεοδωροπούλου.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το Χορευτικό Όμιλο «Λεύκιππο» και το Σύλλογο Κρητών Μεσσηνίας «Ο Ψηλορείτης»,  καθώς και με την παράθεση μικρής δεξίωσης στο Δημαρχείο.
Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν μεταξύ άλλων και οι βουλευτές της Λακωνίας Φεβρωνία Πατριανάκου, της Μεσσηνίας Δημήτρης Κουκούτσης,  ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, ο πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου Γιώργος Πουλοκέφαλος, ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, η αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά Ελένη Κούβαρη, ο διοικητής  της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας Κυριακούλης Κυριακουλέας, αντιπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι πολλών Μανιάτικων Συλλόγων, εκπρόσωποι κομμάτων και πλήθος κόσμου.