Τετάρτη, 29 Μαϊος 2013 18:28

Κάτοικοι καταλογίζουν ευθύνες και στη ΔΕΗ για την πύρινη δοκιμασία στην Κυπαρισσία

ΚΑΙ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ
Μαρτυρίες και διάφορα ενοχοποιητικά στοιχεία αποδίδουν στη ΔΕΗ μερίδιο ευθυνών για όσα συνέβησαν χθες το βράδυ στην Κυπαρισσία και ειδικότερα για τις φωτιές που περικύκλωσαν την πόλη…

Υπάρχει μαρτυρία ότι η φωτιά στου Καρτελά ξεκίνησε από καλώδιο της ΔΕΗ, απέναντι από ξενοδοχειακή μονάδα, η οποία μάλιστα προετοιμάζεται να υποδεχθεί το πρώτο γκρουπ με Ρώσους τουρίστες.
Άλλη μαρτυρία, από την περιοχή της πανηγυρίστρας, όπου κάηκαν υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα, λέει πως από τους μετασχηματιστές της ΔΕΗ έβγαιναν σπίθες που έφταναν μέχρι τα μπαλκόνια σπιτιών!
Ο αντιπεριφερειάρχης, Παναγιώτης Αλευράς, που επισκέφθηκε την πληγείσα περιοχή, δήλωσε νωρίτερα ότι και στον ίδιο αναφέρθηκαν τέτοια στοιχεία, τόνισε όμως ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία διερευνά τα πάντα και θα ετοιμάσει το πόρισμά της.
Ο κ. Αλευράς, αναφερόμενος γενικότερα στη νύχτα που έζησε η Κυπαρισσία, τόνισε πως πράγματι η κατάσταση ήταν εφιαλτική, καθώς τρεις μεγάλες εστίες, στη Γαννίτσαινα, στην πανηγυρίστρα και στου Καρτελά, απείλησαν οικίες, ξενοδοχειακές μονάδες, γενικά κατοικημένες περιοχές. Ωστόσο σημείωσε ότι οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, σε συνδυασμό με τη συνδρομή της Περιφέρειας, του Δήμου και κατοίκων έφεραν αποτελέσματα και το πρωί, όταν κόπασαν και οι άνεμοι, οι φωτιές τέθηκαν υπό έλεγχο.
Ο αντιπεριφερειάρχης δέχτηκε ότι η ζημιά είναι μεγάλη, καθώς περισσότερα από 3.000 δέντρα του ιστορικού ελαιώνα της Κυπαρισσίας κάηκαν, κάλεσε όμως τους πληγέντες να καταθέσουν στο Δήμο αιτήσεις αποζημιώσεις, ώστε να ενταχθούν σε πρόγραμμα ΠΣΕΑ.
Επίσης απεύθυνε έκκληση στον αγροτικό κόσμο να καθαρίσει τα χωράφια του, γιατί η ξερή βλάστηση δίνει τροφή στη φωτιά ενώ τα καθαρισμένα κτήματα λειτουργούν ως αντιπυρικές ζώνες.
Στ.Μ.