Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2013 17:09

Τραυματισμοί και φόβος στην Καλόγρια της Στούπας από τον "ρακετοπόλεμο"

ΤΟ Δ.Σ. ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΤΙΣ ΡΑΚΕΤΕΣ!
Το φόβο και τον τρόμο σκορπούν στην παραλία της Καλόγριας, στη Στούπα, οι λάτρεις της ρακέτας. Όπως καταγγέλλουν ο Σύλλογος Επαγγελματιών Στούπας και ο Σύνδεσμος Καταλυματιών Δυτικής Μάνης, είναι συχνά τα περιστατικά τραυματισμού από μπαλάκια ή ρακέτες που έφυγαν από τα χέρια των παιχτών… Μία τουρίστρια μάλιστα υπέστη κάταγμα στη γνάθο…

Οι δύο Σύλλογοι υπέβαλαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης μια διαμαρτυρία, όπου με εύγλωττο τρόπο περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί, χρησιμοποιώντας τη λέξη «ρακετοπόλεμο». Το αίτημα των Συλλόγων ήταν να απαγορευτούν οι ρακέτες στην Καλόγρια και το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία την απαγόρευση του παιχνιδιού κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο!
Στην παραλία παίζεται και beach volley, που όμως δεν απαγορεύτηκε…
Στη διαμαρτυρία τους οι δύο Σύλλογοι σημειώνουν: «Με τεράστια, συνεχιζόμενη προσπάθεια, που με την κρίση έχει γίνει υπερπροσπάθεια και βασιζόμενοι μόνο στις δικές μας δυνάμεις, καταφέραμε να αναδείξουμε την περιοχή μας σε τουριστικό προορισμό και να επιβιώσουμε από αυτό.
Η πιο δημοφιλής παραλία της περιοχής μας είναι το πανέμορφο και γραφικό αμμώδες ακρογιάλι της "Καλόγριας", παγκοσμίως γνωστό, διότι εκεί έζησαν και γνωρίστηκαν ο Καζαντζάκης με τον Ζορμπά και εμπνεύστηκε ο κορυφαίος των γραμμάτων μας το έργο «Ζορμπάς» που έκανε την Ελλάδα πασίγνωστη. Είναι παραλία εκτάσεως 8.000 τ.μ. οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες που την εκμισθώνει ο Δήμος σε ιδιώτες. Εκ τούτου ο χώρος που μένει γι αυτούς που δεν θέλουν να νοικιάσουν ομπρέλα και ξαπλώστρα αλλά να καθίσουν στην άμμο ελεύθερα, είναι ελάχιστος και αυτόν τον έχουν καταλάβει οι φανατικοί οπαδοί της ρακέτας οι οποίοι είναι κυρίως άνθρωποι άσχετοι με τον τουρισμό που δεν σέβονται κανέναν και παίζουν με τρελό ζήλο ανάμεσα στις ξαπλώστρες των επισκεπτών μας που αντί να χαλαρώσουν και να χαρούν τον ήλιο και την θάλασσα, σπάνε τα νεύρα τους από τα μπαλάκια που σφυρίζουν δίπλα στα αυτιά τους και κυριολεκτικά τρομοκρατούνται από τα «καρφωτά» μπαλάκια που δέχονται πολύ συχνά κατακέφαλα. Στην περιορισμένη είσοδο της παραλίας μονίμως βρίσκονται καμιά δεκαριά ζεύγη παικτών που σημαίνει ότι χρειάζεται τόλμη και ρίσκο για να μπει και να βγει κάποιος από αυτή, ιδιαίτερα αν πρόκειται για έγκυο γυναίκα, παιδιά και ηλικιωμένους.
Στο κέντρο και στα άκρα της υπάρχουν άλλα ζεύγη παικτών που στην πλειοψηφία τους παίζουν επιθετικά γιατί τους ενδιαφέρει μόνο η επίδειξη και όχι η άθληση είδε άλλως θα επέλεγαν τόσες άλλες κοντινές παραλίες με λιγότερο κόσμο για να εξασκήσουν το χόμπι τους ή θα έπαιζαν τους μήνες που έχει θαυμάσιο καιρό και λίγους τουρίστες.
Έχουμε γίνει μάρτυρες εξαιρετικά δυσάρεστων καταστάσεων στο παρελθόν και δέκτες έντονων διαμαρτυριών από τους πελάτες μας. Οι τραυματισμοί είναι συχνοί. Διαμάχες μεταξύ λουομένων και παικτών είναι καθημερινά αναπόφευκτες και συνήθως όχι αναίμακτες. Συχνά ανοίγουν μύτες, μωλωπίζονται μάτια και ανοίγουν κεφάλια διότι ξεφεύγουν και ρακέτες με αποτέλεσμα μια κυρία να υποστεί εξαιρετικά σοβαρό κάταγμα στην γνάθο. Είναι καθημερινό το φαινόμενο παραθεριστές να τρέχουν αγανακτισμένοι στις ταβέρνες αναζητώντας πάγο για θεραπεία από το μπαλάκι που δέχθηκαν.
Το κακό επεκτείνεται και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια που είναι γύρω από την παραλία όπου οι πελάτες δεν μπορούν να ησυχάσουν ούτε εκεί διότι ο εκνευριστικός θόρυβος από τα πενήντα και πλέον μπαλάκια συνοδεύονται και από τις φωνές και τα γέλια των παικτών που ασταμάτητα ηχορυπαίνουν. Στα εστιατόρια που συνορεύουν με την άμμο τα μπαλάκια «καρφωτά» σπάζουν λουλούδια στις γλάστρες, ποτήρια πάνω στα τραπέζια και οι πελάτες υφίστανται τον εξευτελισμό να ψάχνει ο παίχτης να μαζέψει το μπαλάκι ανάμεσα στα πόδα τους και συνήθως δεν ακούν ούτε μια συγγνώμη.
Τα ανωτέρω δεν είναι υπερβολή αλλά καθημερινή πραγματικότητα και οι φωτογραφίες που επισυνάπτονται, αν και ελήφθησαν στο τέλος της σαιζόν, δείχνουν ένα μέρος της αλήθειας. Άλλωστε μια επίσκεψη στο διαδίκτυο θα επιβεβαιώσει τα καταγγελλόμενα. Υπάρχουν βίντεο με τις επιδείξεις των ρακετιστών της Καλόγριας.
Αναφέροντας το πρόβλημα στους διάφορους φορείς μας παραπέμπουν ο ένας στον άλλο δηλώνοντας αναρμοδιότητα, γι' αυτό και ζητάμε ξεκάθαρη απάντηση από μέρους σας για το ποιος φορέας είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο αυτών των συμπεριφορών. Είναι δυνατόν να μην υπάρχει αρμόδιος.
Σε μια χώρα που στην ουσία επιβιώνει μόνο από τον τουρισμό και που έχουν σπαταληθεί τεράστια κεφάλαια για την προβολή της, πρέπει να νομοθετηθούν ξεκάθαρα τα θέματα της παραλίας όπως γίνεται στις άλλες χώρες, ώστε η συμπεριφορά μας απέναντι στους επισκέπτες μας να είναι προστατευτική και όχι να γίνονται αποδέκτες των ανωτέρω καταστάσεων με αποτέλεσμα όχι μόνο να τους χάνουμε σαν πελάτες αλλά επιστρέφοντας στον τόπο τους να διαδίδουν όσα είδαν ή έπαθαν. Επισημαίνουμε ότι αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία και δεν αποδεχθούμε το πρόβλημα το κακό θα μεγαλώσει.
Εκφράζουμε έντονη διαμαρτυρία για την ανωτέρω κατάσταση που έχει γίνει εχθρός του τόπου και της οικονομίας μας δηλώνοντας ότι είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το παν για να σταματήσει αυτός ο εφιάλτης που έχει κάνει τεράστια μη ανατρέψιμη ζημιά στην περιοχή μας. Το επόμενο δυσάρεστο περιστατικό που θα συμβεί από την συμπεριφορά ορισμένων ασυνειδήτων θα δημοσιοποιηθεί και θα αναζητηθούν ευθύνες προς όλες τις κατευθύνσεις.
Ζητάμε έγκαιρα, δραστικά μέτρα και αποφάσεις για την τουριστική περίοδο, ούτως ώστε να απομονωθούν όσοι ενεργούν σε βάρος των επισκεπτών μας και τους στερούν το αναφερόμενο δικαίωμα να χαλαρώσουν και να χαρούν τις πολύτιμες διακοπές τους.
Αφού υπάρχουν δυστυχώς άνθρωποι που δεν ξέρουν που τελειώνει η ελευθερία τους και που αρχίζει η ελευθερία του άλλου, πρέπει η Πολιτεία να θέσει ξεκάθαρα το όριο δείχνοντας τον δέοντα σεβασμό στους επισκέπτες.
Ο χώρος αυτός θα πρέπει να διατεθεί για την απρόσκοπτη είσοδο, έξοδο και παραμονή των λουομένων επισκεπτών μας και θα πρέπει πάση θυσία από εδώ και πέρα να φροντίσετε αυτή η παραμονή τους στην παραλία να είναι ευχάριστη και ασφαλής όπως γίνεται σε κάθε ευνομούμενο Κράτος.
Δεν είμαστε κατά του αθλήματος της ρακέτας αλλά να εξασκείται στα γήπεδα και όχι στο «κεφάλι» κάθε ανυποψίαστου τουρίστα που έφθασε εδώ πειθόμενος από την διαφήμιση μας, για να ξεκουραστεί απολαμβάνοντας την μαγεία της θάλασσας και τελικά τρέπεται αγανακτισμένος σε φυγή με την πεποίθηση ότι βρέθηκε σε διαλυμένη χώρα.
Ζητούμε από τον Κύριο Δήμαρχο να φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο με αίτημα την απαγόρευση του «ρακετοπόλεμου» στην παραλία της Καλόγριας κατά την τουριστική περίοδο, ώστε να επανέλθει η ηρεμία στον μαγευτικό αυτό τόπο».