Σάββατο, 03 Αυγούστου 2013 15:33

Πέφτει ο πύργος του Βιλλεαρδουίνου επειδή δεν έχουν προσληφθεί ακόμη εργάτες

ΚΑΣΤΡΟ ΜΕΘΩΝΗΣ
Ακόμη «νεκρό» είναι το έργο για τη στερέωση του εντυπωσιακού πύργου του Βιλλεαρδουίνου στη Μεθώνη, ελλείψει εργατών. Ενώ το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και υπάρχει ευκαιρία να σωθεί, οι ανεξήγητες πολύμηνες καθυστερήσεις συνεχίζονται και φέρνουν αυτό το μνημείο σε συνεχώς και πιο δυσμενή κατάσταση…

(φωτογραφίες)

Η μόνη ελπίδα να γίνει κάτι είναι να τεθεί το θέμα στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, που αναμένεται να επισκεφθεί τη γειτονική Πύλο για τις ολιγοήμερες διακοπές του. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει καλά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο πύργος και με το ενδιαφέρον του μπορεί να εξαναγκάσει τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού να δείξουν έμπρακτα ενδιαφέρον για την επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης των εργατών ώστε να ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες.
Σημειώνεται ότι, όπως είχε πρώτο το «Kalamata Journal» παρουσιάσει τον περασμένο Απρίλιο, στις αρχές του χρόνου το έργο ξεκίνησε να δουλεύεται με 11 συμβασιούχους εργάτες, οι οποίοι όμως απολύθηκαν μετά από δύο μήνες! Και αυτό συνέβη επειδή η διαδικασία της πρόσληψής τους δεν έγινε όπως ακριβώς προβλεπόταν από τη νομοθεσία, που εκείνη την εποχή συνεχώς άλλαζε και ήταν πολύ δύσκολο να παρακολουθούν οι υπηρεσίες τις συνεχείς αλλαγές.
Ενώ λοιπόν θα περίμενε κανείς να κινηθούν οι υπηρεσίες με ταχύτητα για να προσληφθούν και πάλι εργάτες και να συνεχιστεί το έργο, ακόμη, τόσους μήνες μετά, δεν έχει γίνει τίποτα.
Σημειώνεται ότι στον πύργο έχει στηθεί η μεγάλη σκαλωσιά που θα χρησιμοποιηθεί για τις στερεωτικές εργασίες, η οποία έχει ενοικιαστεί με το ποσό των 62.000 ευρώ περίπου.
Το σε πόσο επικίνδυνη κατάσταση βρίσκεται ο πύργος φαίνεται από το γεγονός ότι υλικά του καταρρέουν ακόμη και τώρα, που οι καιρικές συνθήκες είναι πάρα πολύ ήσυχες. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέτρες συνεχίζουν να πέφτουν και μερικές έχουν συγκρατηθεί στους διαδρόμους της σκαλωσιάς.
Το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ με 900.000 ευρώ περίπου. Η μελέτη προβλέπει εργασίες για την αποκατάσταση και ανάδειξη του δυτικού επιθαλάσσιου τείχους, καθώς και του νοτιοανατολικού επιθαλάσσιου πύργου (πύργος του Βιλλεαρδουίνου) του κάστρου Μεθώνης, τα οποία έχουν υποστεί σημαντικές φθορές. Ειδικά για τον πύργο του Βιλλεαρδουίνου, προβλέπεται ανάκτηση της επιθαλάσσιας (νότιας) τοιχοποιίας του πύργου που έχει καταρρεύσει, εφαρμογή ενεμάτων σε όλους τους τοίχους, συμπλήρωση στο βόρειο, νότιο και ενδιάμεσο πεσσό, καθαρισμός αρμών και εν συνεχεία βαθύ αρμολόγημα της λιθοδομής, όπου χρειάζεται, συρραφή της ρηγμάτωσης στο νότιο τοίχο, απομάκρυνση των νεότερων επεμβάσεων, εκεί όπου δεν ακολουθούν τα μορφολογικά στοιχεία του μνημείου, ανακατασκευή θόλων του πύργου (καθαίρεση σαθρών κονιαμάτων, αποκατάσταση ρωγμών με βαθύ αρμολόγημα, ανάκτηση τμημάτων που έχουν καταρρεύσει), αποκατάσταση οξυκόρυφων ανοιγμάτων, στερέωση λίθων, στεγανοποίηση επιπέδου του Πύργου (δάπεδο ορόφου).
Στ.Μ.

ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ
ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗ
MARINHS ARISTEIDHS