Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2012 16:51

Μόνη ελπίδα τα ευρωπαϊκά προγράμματα για το Δήμο Δυτικής Μάνης

Ασφαλές τουριστικό και αλιευτικό αγκυροβόλιο στην Καρδαμύλη, επιδιώκει να φτιάξει ο Δήμος Δυτικής Μάνης

Ασφαλές τουριστικό και αλιευτικό αγκυροβόλιο στην Καρδαμύλη, επιδιώκει να φτιάξει ο Δήμος Δυτικής Μάνης

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ 
Στα ευρωπαϊκά προγράμματα εναποθέτει τις ελπίδες της, προκειμένου να γίνουν έργα αναγκαία για την ανάπτυξη της περιοχής, η δημοτική αρχή Δυτικής Μάνης. Όπως τόνισε, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε το μεσημέρι στην Καρδαμύλη, ο δήμαρχος, Δημήτρης Γιαννημάρας, η οικονομική κατάσταση είναι τόσο δύσκολη, ώστε δεν υπάρχουν άλλες χρηματοδοτικές πηγές, πέρα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, για να γίνουν τα έργα.
Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι επιλογή της δημοτικής αρχής είναι να προταχθούν τα έργα που υποστηρίζουν την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, η οποία θα φέρει και αύξηση του εισοδήματος των κατοίκων. Σημείωσε, λοιπόν, ότι πρώτος στόχος είναι η κατασκευή βιολογικών καθαρισμών στη Δημοτική Ενότητα Λεύκτρου και η δημιουργία του απαιτούμενου αποχετευτικού δικτύου.

Όπως επεσήμανε, βρίσκεται σε επαφή με τον αρμόδιο γενικό γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ανδρέα Ανδρεαδάκη, και φαίνεται ότι οι βιολογικοί και το αποχετευτικό δίκτυο έχουν μπει σε θετική τροχιά, με σκοπό την ένταξη στο ΕΣΠΑ.
Επίσης αισιόδοξος έδειξε ότι είναι για την ένταξη στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δύο οδικών έργων (Βελονά, Λαγκάδα) που συνδέουν το Σταυροπήγιο με την παραλία, έργα που επίσης θα δώσουν ώθηση στην προσέλκυση τουριστών και επισκεπτών.
Το μεγάλο έργο που αναμένεται ότι θα ξεκινήσει σύντομα, είναι η προστασία της ακτής του Ακρογιαλίου από τη διάβρωση της θάλασσας. Όπως σημείωσε ο κ. Γιαννημάρας, ο διαγωνισμός έχει γίνει από την Περιφέρεια και ευελπιστεί ότι η σύμβαση θα υπογραφεί το αργότερο μέσα σε ένα μήνα. Το θέμα που προβληματίζει, πάντως, είναι να μην συμπέσει η εκτέλεση των εργασιών με την περίοδο που θα υπάρχει μεγάλη τουριστική κίνηση στην περιοχή της Αβίας, ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των παραθεριστών και να λειτουργήσουν εύρυθμα τα καταστήματα.
Άλλος μεγάλος στόχος της δημοτικής αρχής, είναι η δημιουργία τουριστικού αγκυροβολίου, που όμως θα εξυπηρετεί και τους αλιείς, στην περιοχή της Καρδαμύλης και εν συνεχεία και στον Άγιο Νικόλαο. Ο δήμαρχος σημείωσε ότι υπάρχει συνεργασία για το θέμα με τον περιφερειάρχη, Πέτρο Τατούλη, ενώ ήδη έχουν προχωρήσει κάποιες μελέτες.
Ακόμη, ανήγγειλε ότι με πρωτοβουλία του Δήμου Δυτικής Μάνης θα πραγματοποιηθεί ημερίδα στην Καρδαμύλη, αργότερα την άνοιξη, με τη συμμετοχή των Δήμων Καλαμάτας, Μεσσήνης και Πύλου-Νέστορος, που βρέχονται από τα νερά του Μεσσηνιακού Κόλπου, με θέμα την κρουαζιέρα στο Μεσσηνιακό, η οποία υπογράμμισε ότι επίσης μπορεί να δώσει μεγάλη τουριστική ώθηση.
Και πάλι για την προστασία του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του τουρισμού, ο Δημήτρης Γιαννημάρας ανέφερε ότι ετοιμάζονται μελέτες για την κατασκευή εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης στην Αβία και τους Δολούς, με σκοπό τη σύνδεση των κοινοτήτων με τον κεντρικό αγωγό αποχέτευσης της Καλαμάτας.
Όσον αφορά στα περίπου 250.000 ευρώ, που διεκδικεί ο Δήμος Καλαμάτας από το Δήμο Δυτικής Μάνης, για το έργο του κεντρικού αγωγού αποχέτευσης, ο δήμαρχος σημείωσε ότι δεν έχει πεισθεί ακόμη για το δίκαιο της διεκδίκησης του Δήμου Καλαμάτας, δεδομένου ότι από την τέως δημοτική αρχή Αβίας υπάρχει διαφορετική άποψη, γι’ αυτό και θα γίνει νομική διερεύνηση του ζητήματος.
Όσον αφορά στα εκπαιδευτικά ζητήματα, ο Δημήτρης Γιαννημάρας επεσήμανε ότι διεκδικεί χρηματοδότηση από την περιφέρεια για την ανέγερση Νηπιαγωγείου στη Στούπα, σε δημοτικό οικόπεδο.
Για τα κοινωνικά θέματα, σημείωσε ότι προωθείται η λειτουργία Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου, αλλά και η σύσταση λαϊκής αγοράς.
Τέλος, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με την ολοκλήρωση του Ανοιχτού Θεάτρου Μάνης, στην Πλάτσα (διαφωνία με τον εργολάβο), και στο τεράστιο κόστος με το οποίο επιβαρύνεται ο Δήμος για την απομάκρυνση των σκουπιδιών, δεδομένου ότι δεν υπάρχει άλλη λύση για το προσεχές διάστημα.
Σταύρος Μαρτίνος