Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013 17:38

Εμβαθύνουν τις σχέσεις τους με τους Γερμανούς οι Δήμοι Καλαμάτας και Πύλου-Νεστορος

Ο δήμαρχος Καλαμάτας με τον Γερμανό επικεφαλής του Συμβουλίου Περιοχής της Γερμανικής Σβέμπις Χαλ Ο δήμαρχος Καλαμάτας με τον Γερμανό επικεφαλής του Συμβουλίου Περιοχής της Γερμανικής Σβέμπις Χαλ

Π. ΝΙΚΑΣ ΚΑΙ Δ. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ
Προχωρούν οι διαδικασίες για την «κηδεμονία» Δήμων της χώρας από Γερμανικούς αυτοδιοικητικούς σχηματισμούς. Η δημοτική αρχή Καλαμάτας αποφάσισε την υπογραφή πρωτοκόλλου πρόθεσης συνεργασίας με τη Σβέμπις Χαλ, ενώ ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος βρίσκεται στη Νυρεμβέργη, στην Ελληνογερμανική Συνέλευση…

Η δημοτική αρχή Καλαμάτας, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, από την οποία αποχώρησαν και οι τέσσερις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αποφάσισε μόνη της την υπογραφή του πρωτοκόλλου πρόθεσης συνεργασίας. Ενδιαφέρον έχει η απόσταση που δείχνει ότι θέλει να κρατήσει ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, απέναντι στους Γερμανούς. Σε δελτίο Τύπου του Δήμου σημειώνονται σχετικά τα εξής: «Ο Π. Νίκας διευκρίνισε ότι πρόκειται περί καταρχήν προτάσεως συνεργασίας και όχι για αδελφοποίηση με το Συμβούλιο Περιοχής του Schwaebisch Hall στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βάδης – Βυρτεμβέργης της Γερμανίας. Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Περιοχής του Schwaebisch Hall, ο επικεφαλής του οποίου Gerhard Bauer είχε επισκεφθεί το Δημαρχείο στις 28 Απριλίου επικεφαλής αντιπροσωπείας, αποτελείται από 30 Δήμους και Κοινότητες, στους οποίους κατοικούν περίπου 190.000 άνθρωποι και είναι μια περιοχή ημιαστική και αγροτική, με πολλά δάση, πύργους και κάστρα, στην οποία εδρεύουν βιομηχανίες κατασκευής μηχανημάτων, ηλεκτροτεχνίας, μεταλλοτεχνίας, ενώ έχει ανεπτυγμένη κτηνοτροφία (με έμφαση στους χοίρους και τις γαλοπούλες). Ο Οργανισμός αυτός έχει ευρείες αρμοδιότητες σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης και διαθέτει εμπειρία σημαντικών μεταρρυθμίσεων, που απέφεραν μεγάλη εξοικονόμηση πόρων σε ζητήματα καθημερινότητας και βελτίωση διαδικασιών στη δημόσια διοίκηση. Εκ μέρους της διοίκησής του, υπάρχει η βούληση να μοιραστεί την εμπειρία του σε καλές πρακτικές επί διαφόρων ζητημάτων με την τοπική αυτοδιοίκηση της Ελλάδος, με έμφαση στην Καλαμάτα.
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας τόνισε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι για όλα τα θέματα επί των οποίων θα επιδιωχθεί συνεργασία με το Schwaebisch Hall θα προηγούνται συζήτηση και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας. Ο Δήμος Καλαμάτας έχει την υποχρέωση πάντοτε να θέτει στους Γερμανούς το ζήτημα του κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων, όπως έχει αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Όλες, δε, οι αποφάσεις θα στηρίζονται στην ισοτιμία και την εθνική αξιοπρέπεια».

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ
Σε ό,τι αφορά τον δήμαρχο Πύλου-Νέστορος, Δημήτρη Καφαντάρη, βρίσκεται ήδη στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας, με άλλους 60 εκπροσώπους Δήμων της χώρας και με τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, στο πλαίσιο της 4ης Ετήσιας Ελληνογερμανικής Συνάντησης.
Όπως μας είπε ο κ. Καφαντάρης, στη συνάντηση θα γίνει ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας για διάφορα ζητήματα όπως την πυροπροστασία, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων.
Στ.Μ.