Παρασκευή, 08 Αυγούστου 2014 15:05

Μέτωπο σε Άνω Μεσσηνία και Τριφυλία κατά του σκουπιδεργοστασίου

Παναγιώτης Λούτος, Δημήτρης Καπόπουλος, Πέτρος Μπούρκουλας, Απόστολος Μαντάς Παναγιώτης Λούτος, Δημήτρης Καπόπουλος, Πέτρος Μπούρκουλας, Απόστολος Μαντάς

ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ 
Στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχουν καταθέσει μηνυτήρια αναφορά Σύλλογοι χωριών της Άνω Μεσσηνίας και της Τριφυλίας, που ζητούν να διερευνηθεί εάν έχει πράγματι πλαστογραφηθεί η εισήγηση βάσει της οποίας το Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το σκουπιδεργοστάσιο στην Καλλιρρόη και γενικότερα την υπόθεση της ανάθεσης διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιωτικό όμιλο…

ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ 
Στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχουν καταθέσει μηνυτήρια αναφορά Σύλλογοι χωριών της Άνω Μεσσηνίας και της Τριφυλίας, που ζητούν να διερευνηθεί εάν έχει πράγματι πλαστογραφηθεί η εισήγηση βάσει της οποίας το Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το σκουπιδεργοστάσιο στην Καλλιρρόη και γενικότερα την υπόθεση της ανάθεσης διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιωτικό όμιλο…

Οι ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί οι Σύλλογοι παρουσιάστηκαν το πρωί, σε μεγάλη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο ξενοδοχείο «REX» στην Καλαμάτα. Όπως υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι των Συλλόγων, η υπόθεση ανάθεσης της διαχείρισης των σκουπιδιών στην ΤΕΡΝΑ περιλαμβάνει σειρά αυθαιρεσιών, παρατυπιών, ελλείψεων, κενών. Τόνισαν δε ότι θα εξαντλήσουν όλα τα ένδικα μέσα που ο νόμος τους επιτρέπει να μεταχειριστούν, ενώ θα γίνει και κλιμάκωση του αγώνα με ακτιβιστικές ενέργειες, ώστε να γλιτώσουν η Καλλιρρόη και η ευρύτερη περιοχή από το σκουπιδεργοστάσιο και το σκουπιδότοπο που θα λειτουργεί δίπλα του.
Την αποφασιστικότητά τους για την κλιμάκωση του αγώνα ενάντια σε αυτή την υπόθεση τόνισαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντιναίων Δημήτρης Καπόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Καλλιρροητών, Πέτρος Μπούρκουλας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κοκλαίων, Απόστολος Μαντάς και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων και Συνδέσμων Τριφυλίας, Παναγιώτης Λούτος.
Στο ακροατήριο βρίσκονταν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλλιρρόης Αντώνης Διαγούπης, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Οιχαλίας Κώστας Ρεϊντζόπουλος, ο πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Καλαμάτας Στέφανος Κουνιάδος, ο περιφερειακός σύμβουλος και μέλος της επιτροπής αγώνα Σωτήρης Παναγιωτόπουλος.
Την κύρια εισήγηση έκανε ο Πέτρος Μπούρκουλας, που αρχικά εξέφρασε την απορία του για το πώς κατάφερε η ΤΕΡΝΑ, μέσα σε μόλις ένα μήνα, να ετοιμάσει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε έναν τόμο 2.117 σελίδων. Στη συνέχεια όμως σημείωσε ότι υπάρχουν αποσπάσματα της συγκεκριμένης μελέτης που επαναλαμβάνονται σε 6-7 διαφορετικά σημεία και ότι η μελέτη είχε τόσα κενά ώστε το ίδιο το υπουργείο Περιβάλλοντος ζήτησε με έγγραφά του να καλυφθούν εκ των υστέρων. Συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι η μελέτη αυτή προβλέπει άλλα πράγματα από αυτά που προβλέπει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας, ο οποίος είχε αναθεωρηθεί μόλις το 2012, αλλά και ότι αρκετές υπηρεσίες Υπουργείων δήλωσαν αδυναμία να γνωμοδοτήσουν σχετικά.
Επίσης  ο κ. Μπούρκουλας τόνισε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων της, σημείωσε ωστόσο ότι με τη συγκεκριμένη σύμβαση της Περιφέρειας με την ΤΕΡΝΑ ο στόχος αυτός δεν εξυπηρετείται, αντίθετα στους συμβατικούς όρους είναι η διάθεση μεγάλων ποσοτήτων σκουπιδιών στο εργοστάσιο και άρα η χώρα μας θα συνεχίσει να παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Διερωτήθηκε λοιπόν γιατί συμβαίνει αυτό, «γιατί πάνε να φτιάξουν φαραωνική εγκατάσταση στην Καλλιρρόη; Για να οικονομήσει η ΤΕΡΝΑ;».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καλλιρροητών επισήμανε και τη στάση της γενικής γραμματέως του υπουργείου Περιβάλλοντος, Νάντιας Γιαννακοπούλου και ειδικότερα το γεγονός ότι ενώ δήλωνε κατηγορηματικά πως δεν πρόκειται να υπογράψει για το σκουπιδεργοστάσιο στην Καλλιρρόη τελικά όχι μόνο υπέγραψε αλλά σημειώνει κιόλας ότι αυτό θα λειτουργεί πολύ καλά.
Επιπλέον διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν λίγες ημέρες πριν η Νάντια Γιαννακοπούλου να συγχαίρει το δήμαρχο Καλαμάτας επειδή ο Δήμος του διαχειρίζεται ο ίδιος τα σκουπίδια του με ανακύκλωση και κομποστοποίηση, υποστηρίζοντας ότι αυτή είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση, αλλά από την άλλη να υποστηρίζει ότι το σκουπιδεργοστάσιο στην Καλλιρρόη θα δώσει τη λύση στη διαχείριση των σκουπιδιών.
Στη συνέχεια ο κ. Μπούρκουλας παρουσίασε επίσημα επιστημονικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο υδροφόρος ορίζοντας είναι πολύ κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, κάτι που σύμφωνα με τη μελέτη της ΤΕΡΝΑ δεν ισχύει.
Σε ό,τι αφορά τη μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, είπε ότι αυτή στηρίζεται στα στοιχεία που παρουσίασε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πελοποννήσου, Νίκος Γόντικας και σημείωσε ότι η εισαγγελία πράγματι ανέθεσε στον εδώ εισαγγελέα να ερευνήσει την υπόθεση.
Τέλος, τόνισε ότι στην περιοχή υπάρχει σεισμική επικινδυνότητα, γι’ αυτό και στο παρελθόν έχει επανειλημμένως ενταχθεί σε στεγαστικά προγράμματα μετά από καταστροφικούς σεισμούς, ενώ άφησε αιχμές για τη στάση του περιφερειάρχη, Πέτρου Τατούλη, για την αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου και τη νεοεκλεγείσα περιφερειακή σύμβουλο Αντωνία Μπούζα.
Ο Δημήτρης Καππόπουλος υπογράμμισε ότι, σύμφωνα με τη μελέτη, το 55% των σκουπιδιών που θα φτάνουν στο εργοστάσιο θα θάβονται δίπλα από αυτό, υποστηρίζοντας ότι ουσιαστικά δημιουργείται στην Καλλιρρόη ο σκουπιδότοπος όλης της Μεσσηνίας και δύο νομών της Αρκαδίας.
Ο Παναγιώτης Λούτος είπε ότι η εκτίμηση στην οποία καταλήγει κανείς είναι ότι πρόκειται για μια υπόθεση που αποσκοπεί μόνο στο κέρδος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι στο χέρι των κατοίκων να μην περάσει αυτή η προσπάθεια.
Ο Απόστολος Μαντάς, προσκάλεσε στην ενημερωτική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο, στη Κόκλα, για την υπόθεση αυτή και στη συναυλία που θα ακολουθήσει. Τόνισε ότι ο ίδιος θα προτείνει την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων, όπως το κλείσιμο της εθνικής οδού, κάλεσε τη νέα δημοτική αρχή να αναλάβει το οικονομικό κόστος των ενεργειών για την αποτροπή αυτού του σχεδιασμού, ενώ, τέλος, καταδίκασε και το έγκλημα που συντελείται στη Γάζα, τονίζοντας ότι το Ισραήλ επιχειρεί τη γενοκτονία των Παλαιστινίων, σκοτώνοντας παιδιά.
Στ.Μ.