Σάββατο, 20 Σεπτεμβρίου 2014 14:03

Άπειρος κόσμος στη Μεσσήνη για τον ερχομό της Εικόνας

ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΑΤΟΥΛΗ 
Μια λαοθάλασσα κάλυψε και σήμερα την πλατεία της Μεσσήνης, κατά την υποδοχή της Εικόνας της Παναγίας Βουλκανιώτισσας. Το πανηγύρι ξεκίνησε, αλλά ο διοικητής του ΣΔΟΕ τόνισε ότι θα γίνονται έλεγχοι. Ο περιφερειάρχης εξήγγειλε και φέτος τη βελτίωση του δρόμου Μεσσήνης - Αρχαίας Μεσσήνης… 
φωτογραφίες

ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΑΤΟΥΛΗ 
Μια λαοθάλασσα κάλυψε και σήμερα την πλατεία της Μεσσήνης, κατά την υποδοχή της Εικόνας της Παναγίας Βουλκανιώτισσας. Το πανηγύρι ξεκίνησε, αλλά ο διοικητής του ΣΔΟΕ τόνισε ότι θα γίνονται έλεγχοι. Ο περιφερειάρχης εξήγγειλε και φέτος τη βελτίωση του δρόμου Μεσσήνης - Αρχαίας Μεσσήνης…

Η Εικόνα αναχώρησε από το Μοναστήρι του Βουλκάνου τις πρώτες πρωινές ώρες με εκατοντάδες πιστούς. Η υποδοχή της έγινε στην είσοδο της Μεσσήνης, στο παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής, από τον Μητροπολίτη Καβάσων, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Εμμανουήλ και από τον Επίσκοπο Επιδαύρου, βοηθό της Μητρόπολης Αργολίδος, Καλλίνικο.
Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος, απουσιάζει στο Αμάν της Ιορδανίας, όπου εκπροσωπεί την Εκκλησία της Ελλάδος, στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών.
Η Εικόνα πριν το μεσημέρι ενθρονίστηκε στο μετόχιο της Μονής Βουλκάνου, την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, όπου θα μείνει για οχταήμερο προσκύνημα.
Σε δηλώσεις του μετά τη λιτάνευση της εικόνας ο περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, που συνοδευόταν από τους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες Ντίνα Νικολάκου και Περικλή Μαντά, από την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη και περιφερειακούς συμβούλους, ανακοίνωσε και φέτος ότι ο δρόμος Μεσσήνης - Αρχαίας Μεσσήνης θα ενταχθεί στη νέα προγραμματική περίοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άμεσα μάλιστα. Όπως τόνισε, οι μελέτες είναι ώριμες, ενώ επανέλαβε ότι πρόκειται για «έργο σημαία» της Περιφέρειας.
Επίσης ο Πέτρος Τατούλης ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια αναλαμβάνει το μεγάλο έργο της αποχέτευσης και του βιολογικού καθαρισμού στη Δημοτική Ενότητα Πεταλιδίου, το οποίο σημείωσε ότι ήταν βαλτωμένο.
Κατά τα άλλα, ο περιφερειάρχης άφησε και πάλι αιχμές για το δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, με αφορμή τις δηλώσεις του δεύτερου σε βάρος του τρόπου με τον οποίο πολιτεύεται η περιφερειακή αρχή. Ο κ. Τατούλης είπε ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι αποκλειστική ευθύνη της Περιφέρειας και δεν μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις ούτε από την κυβέρνηση ούτε από άλλους φορείς. Πρόσθεσε δε ότι οι θεσμικές ευθύνες της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι απολύτως ξεκαθαρισμένες και αυτό πρέπει να το σέβονται όλοι οι θεσμικοί παράγοντες.
Ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος, εξέφρασε και φέτος την ικανοποίησή του για τις ανακοινώσεις του περιφερειάρχη σχετικά με το δρόμο Μεσσήνης - Αρχαίας Μεσσήνης, είπε ότι ο Δήμος δικαιολογεί το γεγονός ότι το έργο δεν εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ αποδεχόμενος ότι δεν υπήρχαν χρονικά περιθώρια γι’ αυτό, αναμένει όμως την άμεση ένταξή του στο νέο πρόγραμμα. Για την υπογειοποίηση του δρόμου στην Αρκαδική Πύλη είπε ότι η μελέτη ολοκληρώνεται.
Τέλος, για την αποχέτευση και τον βιολογικό καθαρισμό στη Δ.Ε. Πεταλιδίου είπε ότι η διαχείριση του έργου γινόταν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο όμως εκχώρησε αυτή την αρμοδιότητα στην Περιφέρεια, που βρίσκεται πιο κοντά.
Ο διοικητής του ΣΔΟΕ, Στέλιος Στασινόπουλος, εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι στη Μεσσήνη υπάρχει πολύς κόσμος και μεγάλη κίνηση για τη γιορτή και το πανηγύρι. Τόνισε όμως ότι οι εμπορικές δραστηριότητες πρέπει να γίνονται σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι νόμοι, γι’ αυτό και θα υπάρχουν έλεγχοι από τις οικονομικές υπηρεσίες.
Σε ό,τι αφορά τη λίστα Λαγκάρντ, ο κ. Στασινόπουλος είπε ότι για να ολοκληρωθεί ο πλήρης έλεγχός της θα χρειαστούν χιλιάδες χρόνια. Ζήτησε λοιπόν να μην δημιουργούνται εντυπώσεις για την αποφασιστικότητα ελέγχου και υπογράμμισε ότι οι υπηρεσίες του καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να ανταποκριθούν στο έργο τους και σε διάφορες περιπτώσεις τα αποτελέσματα είναι καλύτερα από τους στόχους που είχαν τεθεί.
Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, υποστήριξε ότι η χώρα ξεπερνάει την κρίση και σημείωσε ότι εάν δεν υπάρξουν «πισωγυρίσματα» όλα θα πάνε καλά.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Μητρόπολης Μεσσηνίας, Κώστας Ψυχάρης, αναφέρθηκε στην ιστορία της καθόδου της εικόνας στη Μεσσήνη και σημείωσε ότι οι πιστοί, άνεργοι, φτωχοί, άρρωστοι και άλλοι τις επόμενες οκτώ ημέρες θα την επισκεφθούν προκειμένου να της ψιθυρίσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να ζητήσουν τη βοήθειά της.
Μεταξύ άλλων διακρίναμε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκο και της Ν.Δ. Δημήτρη Σαμπαζιώτη, τη γενική γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος Νάντια Γιαννακόπουλου, τον πολιτευτή της Ν.Δ. Μίλτο Χρυσομάλλη, τον αντιστράτηγο του Πυροσβεστικού Σώματος Χαράλαμπο Αφάλη, τους δημάρχους Καλαμάτας και Πύλου - Νέστορος, Παναγιώτη Νίκα και Δημήτρη Καφαντάρη, τον Γιώργο Τσώνη, που αναμένει την απόφαση του Εκλογοδικείου για το εάν θα ανακηρυχθεί εκείνος δήμαρχος Μεσσήνης.
Σημειώνεται ότι στη λιτάνευση της εικόνας συμμετείχε εκτός από τη Φιλαρμονική της Μεσσήνης και η Φιλαρμονική του Δήμου Τριπόλεως.
Στ.Μ.