Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2014 00:00

Επιτέλους σύμβαση για να αποκατασταθούν οι καμάρες της Πύλου

ΑΡΧΑΙΟ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ 
Ένα από τα σημαντικότερα έργα της μεσαιωνικής περιόδου, ιδιαίτερα όμορφο, το οποίο ωστόσο ήταν έτοιμο να καταρρεύσει, το υδραγωγείο ή οι λεγόμενες καμάρες της Πύλου, φαίνεται ότι τελικά θα σωθεί καθώς…

ΑΡΧΑΙΟ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ 
Ένα από τα σημαντικότερα έργα της μεσαιωνικής περιόδου, ιδιαίτερα όμορφο, το οποίο ωστόσο ήταν έτοιμο να καταρρεύσει, το υδραγωγείο ή οι λεγόμενες καμάρες της Πύλου, φαίνεται ότι τελικά θα σωθεί καθώς…

…υπογράφτηκε σήμερα η σύμβαση για την αποκατάσταση και την ανάδειξή του.
Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με 150.000 ευρώ και σήμερα ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης και ο ανάδοχος εργολάβος, Αθανάσιος Κόρδας, υπέγραψαν τη σύμβαση για την υλοποίησή του.
Γράφει το υπουργείο Πολιτισμού για το υδραγωγείο της Πύλου ότι «είναι ελάχιστα γνωστό και κτίστηκε για να εξυπηρετήσει της ανάγκες ύδρευσης του Νιόκαστρου. Οι περισσότερες μαρτυρίες που διαθέτουμε για αυτό προέρχονται από τους περιηγητές που επισκέφθηκαν κατά καιρούς την περιοχή. Στην ουσία πρόκειται για δύο υδραγωγεία τα οποία συναντώνται στο τελευταίο τμήμα τους. Το ένα και πιο παλιό, μετέφερε το νερό από τη θέση «Παλαιό Νερό», νοτιοανατολικά του κάστρου, μέσα σε πήλινο αγωγό. Το δεύτερο, λίγο μεταγενέστερο, αλλά πιο εντυπωσιακά κατασκευασμένο, μετέφερε το νερό με κτιστή αύλακα από τις πηγές «Κουμπέ», πλησίον του χωριού Χανδρινός, 15 χλμ. βορειοανατολικά του κάστρου. Αυτό το νεότερο κομμάτι ακολουθεί το ανάγλυφο του εδάφους, άλλοτε γεφυρώνοντας ρέματα και μικρούς χείμαρρους της περιοχής και άλλοτε διερχόμενο υπογείως, για να καταλήξει τελικά στην θέση «Καμάρες» στα περίχωρα της Πύλου, όπου συναντάται με το αρχαιότερο τμήμα. Κατόπιν εισέρχονται υπογείως στο κάστρο και καταλήγουν σε υπέργεια κρήνη εντός του Νιόκαστρου. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα δημόσια έργα της οθωμανικής διοίκησης στη Μεσσηνία και η κατασκευή του τοποθετείται χρονικά στον 16ο αιώνα».
Ο Δήμος Πύλου-Νέστορος σε δελτίο Τύπου σημειώνει ότι σύμφωνα με τη σύμβαση η προθεσμία αποπεράτωσης του έργου είναι οκτώ μήνες. Επίσης στο δελτίο Τύπου σημειώνεται ότι ο δήμαρχος, Δημήτρης Καφαντάρης, δήλωσε σχετικά: «Ένα μεγάλο έργο πολιτισμικής ανάπτυξης ξεκινά σήμερα στον Δήμο μας. Ως δημοτική αρχή δίνουμε προτεραιότητα σε έργα που προάγουν την ιστορία του τόπου μας αναδεικνύοντας την πολιτισμική μας ταυτότητα. Το μεσαιωνικό υδραγωγείο της Πύλου θα αποκατασταθεί πλήρως με σκοπό να αναδειχθεί  η τεχνική κατασκευής του καθώς και το φυσικό κάλλος του περιβάλλοντα χώρου».