Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2014 00:00

Ξενοδόχοι και πράκτορες «σνόμπαραν» την Τουριστική Επιτροπή…

Ο Ανδρέας Ζαγάκος έχει το λόγο. Τον πλαισιώνουν οι Τ .Φοίφα και Χ. Βγενής. Κάτω οι Ν. Μαλαπέτσας, Λ. Ψηλάκη και Κ. Ανδριανόπουλος Ο Ανδρέας Ζαγάκος έχει το λόγο. Τον πλαισιώνουν οι Τ .Φοίφα και Χ. Βγενής. Κάτω οι Ν. Μαλαπέτσας, Λ. Ψηλάκη και Κ. Ανδριανόπουλος

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Εκείνοι που γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους τι συμβαίνει με τον τουρισμό, που είναι και αυτοί οι οποίοι κερδίζουν από τον τουρισμό, οι ξενοδόχοι και οι τουριστικοί πράκτορες, έλαμψαν δια της απουσίας τους από τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης του Δήμου Καλαμάτας…

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Εκείνοι που γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους τι συμβαίνει με τον τουρισμό, που είναι και αυτοί οι οποίοι κερδίζουν από τον τουρισμό, οι ξενοδόχοι και οι τουριστικοί πράκτορες, έλαμψαν δια της απουσίας τους από τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης του Δήμου Καλαμάτας…

Την απουσία σχολίασε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Δήμου Καλαμάτας, Ανδρέας Ζαγάκος, που δηκτικά παρατήρησε ότι στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν «τα κεφτεδάκια και οι μπύρες», δηλαδή οι μικροί επαγγελματίες του τουρισμού που μόνοι τους δεν μπορούν να επιτύχουν τα καλύτερα αποτελέσματα.
Άλλη εξίσου σημαντική παρατήρηση του Ανδρέα Ζαγάκου ήταν ότι αν η Επιτροπή θέλει να έχει μια ουσιαστική συμβολή στην τουριστική προβολή και ανάπτυξη θα πρέπει να τροποποιήσει τον χρονικό ορίζοντα των δράσεών της. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι δεν έχει νόημα να συνεδριάζει η Επιτροπή αυτή την περίοδο για τις τουριστικές δράσεις του 2015 γιατί είναι πλέον αργά. Αντίθετα, παρατήρησε ότι το θέμα της συνεδρίασης θα έπρεπε να είναι οι δράσεις του 2016.
Επιπλέον, ο Ανδρέας Ζαγάκος, όπως και άλλοι επαγγελματίες που συνδέονται με τον τουρισμό, τόνισαν ότι η μεγάλη αύξηση της τουριστικής κίνησης στη Μεσσηνία δεν είχε αποτελέσματα όσον αφορά το ταμείο των επιχειρήσεων της Καλαμάτας, οι οποίες, αντίθετα, όπως είπε, είδαν και φέτος τα έσοδά τους να μειώνονται. Επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των καταστηματαρχών υγειονομικού ενδιαφέροντος ότι οι πελάτες ξενοδοχειακής μονάδας της Grecotel στην Καλαμάτα δεν άφησαν στην πόλη καθόλου χρήματα, αφού έβγαιναν από το ξενοδοχείο τους με σακουλάκια που περιείχαν τα πάντα, μέχρι και το νερό!
Η επιτροπή συνεδρίασε υπό την προεδρία της δημοτικής συμβούλου Παναγιώτας Ντίντα και με αντιπρόεδρο τον σύμβουλο Παναγιώτη Αλούπη.
Στη σύντομη παρουσία του ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, ζήτησε από τους επαγγελματίες του τουρισμού τις παρατηρήσεις και τα αιτήματά τους ως προς τα ζητήματα που μπορεί να φέρει εις πέρας ο Δήμος.
Ο δήμαρχος τόνισε ότι καταβάλλεται μια μεγάλη προσπάθεια στον τομέα της τουριστικής προβολής και της εξυπηρέτησης των τουριστών και χαρακτηριστικά επεσήμανε ότι ο Δήμος λειτούργησε φέτος τρία τουριστικά γραφεία, στο Ιστορικό Κέντρο, στην Παραλία και στο αεροδρόμιο.
Είπε επίσης ότι έχει ξεκινήσει η προσπάθεια για την προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων, τα οποία υποστήριξε ότι ενισχύουν την τοπική οικονομία. Πρόσθεσε όμως ότι οι προσπάθειες αυτές χρειάζεται μια τριετία προκειμένου να αποδώσουν αποτελέσματα.
Επιπλέον ο κ. Νίκας ανέφερε ότι έχει ετοιμαστεί φυλλάδιο που θα προσφέρεται σε διεθνείς εκθέσεις με αντικείμενο την κρουαζιέρα, ενώ ετοιμάζεται φυλλάδιο και για τον Ταΰγετο και ειδικότερα για τα μοναστήρια του Ταϋγέτου, κάτι που ενδιαφέρει όσους κάνουν θρησκευτικό τουρισμό.
Ο δήμαρχος ανήγγειλε ότι θα γίνουν παρεμβάσεις και στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, όπου θα γίνει διαδρομή με κυβόλιθους και θα βελτιωθεί ο φωτισμός, με σκοπό να το επισκέπτονται οι τουρίστες που έρχονται με τα κρουαζιερόπλοια.
Ακόμη, σημείωσε ότι θα πυκνώσουν και οι εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος και σε ό,τι αφορά τις γιορτές τόνισε ότι οι φετινές εκδηλώσεις θα είναι οι καλύτερες που έχουν γίνει, με κύριο σκοπό την προσέλκυση εσωτερικού τουρισμού, ιδίως από την Αθήνα.
Τέλος, ο κ. Νίκας σημείωσε ότι «ήρθε η εποχή μας», ότι η Καλαμάτα γίνεται προορισμός, αν και παρατήρησε ότι υπάρχει «μια γκρίνια σε επίπεδο Περιφέρειας για όσα γίνονται στην Καλαμάτα. Νομίζουν μερικοί πως ό,τι συμβαίνει εδώ γίνεται με άνωθεν οδηγίες, δεν ισχύουν όμως αυτά τα πράγματα».
Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση ο Νίκος Μαλαπέτσας ήταν ο μόνος εκπρόσωπος ξενοδοχειακής επιχειρήσης, του "Elite City Resort", τόνισε όμως ότι δεν εκπροσωπεί τη συλλογική έκφραση των ξενοδόχων της Καλαμάτας ή της Μεσσηνίας.
Στ.Μ.